Sashimi z łososia przepis | Dorota Kamińska

Sashimi z łososia

Sashimi z łososia

To właśnie od przygotowywania sashimi warto rozpocząć naukę, bo, wbrew pozorom, pokrojenie mięsa na sushi ma równie duże znaczenie co odpowiednie jego zawinięcie. Sashimi z łososia to podstawa, którą warto opanować na samym początku, a dopiero w kolejnym etapie nauczyć się gotować ryż do sushi i rolować maki.

Zobacz też: Więcej przepisów na sushi

Sashimi, dziś jadane w eleganckich restauracjach i barach oferujących sushi, jako potrawa prawdopodobnie zostało wymyślone przez japońskich rybaków. Udając się na wielodniowe połowy, zjadali kawałki surowych ryb.

Sashimi, podobnie jak sushi przygotowywane z surowej ryby, nie może być spożywane przez kobiety w ciąży. Surowa ryba może zawierać pasożyty i bakterie szkodliwe dla zdrowia, dlatego jej spożycie warto ograniczyć do minimum, a sashimi z łososia najlepiej przygotowywać z ryby mrożonej lub takiej, która do Polski dotarła w hermetycznych opakowaniach, w które zamknięto ją bezpośrednio po odłowieniu.

Sashimi z łososia

Sashimi z łososia

Sashimi z łososia ułożone w dekoracyjny kształt róży lub ślimaczka.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 1 hour 5 minutes
Razem: 1 hour 5 minutes
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Japońska
Przepis na: sashimi z łososia
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 98kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 100 g świeżego łososia (filet; obrany ze skóry; jeśli nie jest to specjalny łosoś zapakowany hermetycznie, z przeznaczeniem na sashimi, należy na 28 godzin przed przygotowaniem sashimi włożyć go do zamrażalnika (-23 st. C w celu pozbycia się bakterii; na 4 godziny przed przygotowaniem sashimi łososia ułożonego w głębokim talerzu lub misce rozmraża się w lodówce))
  • sos sojowy
  • pasta wasabi
  • kiełki fasoli mung, rzodkiewki lub brokuła (opcjonalnie; do dekoracji)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Z obranej ze skóry ryby odkrawam wyglądające nieapetycznie, ciemniejsze kawałki (można je ugrillować na folii lub tacce i wykorzystać do sushi maki z grillowanym łososiem).
  • Ponieważ filet z łososia jest z reguły dość płaski, za pomocą ostrego noża (najlepiej specjalnego, do sashimi), tnę łososia, wbijając ostrze w rybę pod kątem 45 stopni, na plastry o grubości ok. 0,5-1 cm.
  • Cięcie pod kątem umożliwi uwidocznienie pasków na rybie i uzyskanie większych, lepiej wyglądających kawałków.
  • Pokrojone cieniej sashimi można ułożyć dekoracyjnie w kształt kwiatka lub róży. Pokrojone grubiej, najlepiej prezentuje się ułożone na talerzyku podobnie jak wędlina czy pasztet.
  • Sashimi z łososia serwuję z sosem sojowym i pastą wasabi, można też podać obok niego odrobinę kiełków.

Przydatne przepisy i poradniki

W ten sam sposób można przygotować sashimi z innych rodzajów ryb, np. tuńczyka, ryby maślanej, tilapii.

Wartości odżywcze

Serving: 60g | Calories: 98kcal (5%) | Carbohydrates: 3g (1%) | Protein: 14g (28%) | Fat: 3g (5%) | Cholesterol: 27mg (9%) | Sodium: 2033mg (88%) | Potassium: 321mg (9%) | Sugar: 1g (1%) | Vitamin C: 2.4mg (3%) | Calcium: 13mg (1%) | Iron: 1.4mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Sashimi z łososia
Sashimi z łososia
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)