fbpx
Czytasz właśnie
Salmorejo

Salmorejo

Salmorejo

Salmorejo to kolejny hiszpański chłodnik z pomidorów wywodzący się z Andaluzji. Przygotowuje się go z pomidorów bez skórki, chleba, czosnku i oliwy. Jest oczywiście prosty do zrobienia i bardzo smaczny! Odrobinę różni się od gazpacho. Najczęściej można go spotkać z dekoracją z jajka na twardo i szynki serrano. W składzie nie ma papryki. Pokażę Wam dziś prosty przepis na salmorejo, idealny chłodnik na upalne popołudnia.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na chłodniki

Choć klasyczna receptura sugeruje obieranie pomidorów, wolę zostawić je razem ze skórką. Wycinam tylko zielone trzonki i szypułki, bo z resztą doskonale poradzi sobie mój blender. Dawniej, gdy rozcierało się pomidory ręcznie, obieranie miało sens. Dziś szkoda mi trochę marnować to, co cenne: zawarty w skórce błonnik. Salmorejo to tylko kilka składników, więc kolejny raz przypominam, że muszą to być składniki najwyższej jakości!

Salmorejo

Salmorejo

Salmoreho – przepis na chłodnik andaluzyjski. Najlepsze salmorejo z pomidorów, czosnku i chleba, serwowane z jajkiem na twardo i szynką serrano.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Razem: 15 minuty
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Hiszpańska
Przepis na: chłodnik andaluzyjski, salmorejo
Liczba porcji: 6 osoby
Kalorie: 343kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Baza na chłodnik

  • 1 kg pomidorów (bardzo dojrzałe, słodkie w smaku)
  • 200 g białego, delikatnego pieczywa (może być czerstwe; pokrojone w grubą kostkę)
  • 100 g oliwy (extra vergine)
  • 1-2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżeczka soli

Do dekoracji

  • 1-2 jajka (ugotowane na twardo)
  • 6 plasterków szynki serrano

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Omlet z cukinią

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Jeśli nie korzystam z blendera, pomidory obieram ze skórek.
  • Wszystkie składniki bazowe ucieram w misce za pomocą drewnianej pałki lub miksuję w blenderze na gładką masę, zaczynając od samych pomidorów, czosnku i pieczywa z solą, następnie wlewając stopniowo oliwę cienką strużką.
  • Schładzam masę w lodówce przez min. 1 godzinę.
  • Podaję w głębokich talerzykach lub miseczkach, udekorowane kawałkami jajka oraz plasterkami szynki serrano.

Wartości odżywcze

Serving: 250g | Kalorie: 343kcal (17%) | Carbohydrates: 31g (10%) | Białko: 10g (20%) | Fat: 20g (31%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Cholesterol: 59mg (20%) | Sód: 815mg (35%) | Potas: 796mg (23%) | Fiber: 4g (17%) | Cukier: 9g (10%) | Witamina A: 930IU (19%) | Witamina C: 18.2mg (22%) | Wapń: 128mg (13%) | Żelazo: 4.6mg (26%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Wybierzcie słodkie w smaku, dojrzałe pomidory. Postawcie na oliwę extra vergine, bez goryczki. Nie zastępujcie oryginalnej szynki serrano inną, polską wędliną. Przygotujcie pyszny chłodnik z Cordoby i cieszcie się jego smakiem podczas letnich upałów.

Chłodnik salmorejo
Chłodnik salmorejo

Bardzo jestem ciekawa, czy pomidorowy chłodnik salmorejo przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam wyszedł i smakował! A może jedliście go w Hiszpanii lub hiszpańskiej restauracji w Polsce? Jeśli tak, polećcie sprawdzone miejsca!

Zobacz komentarze (0)
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom