Salmorejo przepis | Dorota Kamińska

Salmorejo

Salmorejo

Salmorejo to kolejny hiszpański chłodnik z pomidorów wywodzący się z Andaluzji. Przygotowuje się go z pomidorów bez skórki, chleba, czosnku i oliwy. Jest oczywiście prosty do zrobienia i bardzo smaczny! Odrobinę różni się od gazpacho. Najczęściej można go spotkać z dekoracją z jajka na twardo i szynki serrano. W składzie nie ma papryki. Pokażę Wam dziś prosty przepis na salmorejo, idealny chłodnik na upalne popołudnia.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na chłodniki

Choć klasyczna receptura sugeruje obieranie pomidorów, wolę zostawić je razem ze skórką. Wycinam tylko zielone trzonki i szypułki, bo z resztą doskonale poradzi sobie mój blender. Dawniej, gdy rozcierało się pomidory ręcznie, obieranie miało sens. Dziś szkoda mi trochę marnować to, co cenne: zawarty w skórce błonnik. Salmorejo to tylko kilka składników, więc kolejny raz przypominam, że muszą to być składniki najwyższej jakości!

Salmorejo

Salmorejo

Salmoreho - przepis na chłodnik andaluzyjski. Najlepsze salmorejo z pomidorów, czosnku i chleba, serwowane z jajkiem na twardo i szynką serrano.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 15 minutes
Razem: 15 minutes
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Hiszpańska
Przepis na: chłodnik andaluzyjski, salmorejo
Liczba porcji: 6 osoby
Kalorie: 343kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Baza na chłodnik

  • 1 kg pomidorów (bardzo dojrzałe, słodkie w smaku)
  • 200 g białego, delikatnego pieczywa (może być czerstwe; pokrojone w grubą kostkę)
  • 100 g oliwy (extra vergine)
  • 1-2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżeczka soli

Do dekoracji

  • 1-2 jajka (ugotowane na twardo)
  • 6 plasterków szynki serrano

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Jeśli nie korzystam z blendera, pomidory obieram ze skórek.
  • Wszystkie składniki bazowe ucieram w misce za pomocą drewnianej pałki lub miksuję w blenderze na gładką masę, zaczynając od samych pomidorów, czosnku i pieczywa z solą, następnie wlewając stopniowo oliwę cienką strużką.
  • Schładzam masę w lodówce przez min. 1 godzinę.
  • Podaję w głębokich talerzykach lub miseczkach, udekorowane kawałkami jajka oraz plasterkami szynki serrano.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 250g | Calories: 343kcal (17%) | Carbohydrates: 31g (10%) | Protein: 10g (20%) | Fat: 20g (31%) | Saturated Fat: 3g (19%) | Cholesterol: 59mg (20%) | Sodium: 815mg (35%) | Potassium: 796mg (23%) | Fiber: 4g (17%) | Sugar: 9g (10%) | Vitamin A: 930IU (19%) | Vitamin C: 18.2mg (22%) | Calcium: 128mg (13%) | Iron: 4.6mg (26%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Wybierzcie słodkie w smaku, dojrzałe pomidory. Postawcie na oliwę extra vergine, bez goryczki. Nie zastępujcie oryginalnej szynki serrano inną, polską wędliną. Przygotujcie pyszny chłodnik z Cordoby i cieszcie się jego smakiem podczas letnich upałów.

Chłodnik salmorejo
Chłodnik salmorejo

Bardzo jestem ciekawa, czy pomidorowy chłodnik salmorejo przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam wyszedł i smakował! A może jedliście go w Hiszpanii lub hiszpańskiej restauracji w Polsce? Jeśli tak, polećcie sprawdzone miejsca!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)