fbpx
Czytasz właśnie
Sałatka żydowska

Sałatka żydowska

Sałatka żydowska

Sałatka żydowska była w moim domu rodzinnym, czasem w zastępstwie pasty z jajek, sałatką śniadaniową, którą nakładało się na kromki chleba tak samo jak twarożek. Zapakowana do pudełka, może być idealnym drugim śniadaniem w pracy, jeśli nie zapomnimy potem umyć zębów lub skorzystać z dobrodziejstw gumy do żucia :). Jest prosta do zrobienia, a przygotować można ją nawet z ziemniaków pozostałych po obiedzie z poprzedniego dnia.

Zobacz też: Więcej przepisów na sałatki

Sałatka żydowska, której spróbowałam po raz pierwszy, pochodziła z uczelnianej stołówki i kosztowała 2 zł za zaledwie kilka niewielkich łyżek. Pamiętam, jak razem z moją mamą siedziałyśmy w studenckim klubie i z zaciekawieniem patrzyłyśmy na małe, plastikowe pudełeczka, które dwie inne panie postawiły na stoliku obok. Ciekawość wygrała i po chwili obie miałyśmy na talerzach żydowską sałatkę. Zrobiona w domu sałatka żydowska kosztuje znacznie mniej niż ta sklepowa. Od czasu, kiedy spróbowałyśmy jej po raz pierwszy, naszym jadłospisie stanowi sporą konkurencję dla klasycznej sałatki kartoflanej.

Zobacz też
Śledzie w zalewie

Sałatka żydowska

Sałatka żydowska

Prosta sałatka żydowska czyli niedroga przekąska na imprezę lub dodatek do kanapek. Sałatka żydowska z ziemniaków, jajek na twardo, cebuli i majonezu.
4 from 3 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 15 minutes
Razem: 25 minutes
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 4
Kalorie: 204kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4 jajka (ugotowane na twardo, obrane ze skorupki, wystudzone, utarte na tarce o grubych oczkach)
  • 4 ziemniaki (średnie; ugotowane w mundurkach, obrane, wystudzone, utarte na tarce o grubych oczkach)
  • 1 cebula (duża; drobno pokrojona, oprószona solą, ugnieciona, odstawiona na 10-15 minut)
  • 4 łyżki majonezu (duże)
  • 1 łyżka szczypiorku (drobno pokrojony; opcjonalnie)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Przydatne poradniki:
  1. Jak ugotować ziemniaki
  2. Jak pokroić cebulę
  3. Jak zrobić majonez

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki mieszamy delikatnie w salaterce.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 125g | Kalorie: 204kcal (10%) | Węglowodany: 29g (10%) | Białko: 11g (22%) | Tłuszcze: 5g (8%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Cholesterol: 164mg (55%) | Sód: 91mg (4%) | Potas: 980mg (28%) | Błonnik: 5g (21%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 240IU (5%) | Witamina C: 26.3mg (32%) | Wapń: 95mg (10%) | Żelazo: 7.7mg (43%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak smakuje Wam sałatka żydowska z ziemniaków i jajek? Dajcie znać w komentarzach :).

Sałatka żydowska
Sałatka żydowska
34 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom