Sałatka ziemniaczana przepis | Dorota Kamińska

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana

Bardzo prosta i smaczna, klasyka gatunku czyli sałatka ziemniaczana, która na polskich stołach gości chyba równie często co sałatka jarzynowa. W świątecznym czasie to jedno z dań awaryjnych, na które z reguły ma się zapas składników i można zrobić je przy okazji, gotując trochę więcej ziemniaków do obiadu czy tych na farsz do pierogów ruskich. Pyszna sałatka kartoflana sprawdzi się zawsze i wszędzie. 

Zobacz też: Najlepsze przepisy na sałatki

Sałatka ziemniaczana jest potrawą charakterystyczną dla wielu kuchni: gości na naszych polskich, rodzimych stołach, uwielbiają ją Rosjanie i Niemcy czy Austriacy. Sałatka z ziemniaków to także potrawa, którą lubią Amerykanie. Jak widać, ziemniaki podbiły kulinarnie sporą część świata :).

Sałatka ziemniaczana na różne sposoby

Choć wspólne dla wszystkich krajów, w których cieszy się popularnością, są w tym daniu chyba tylko ziemniaki, każdy może pochwalić się smakowitą recepturą. Znajdziecie w niej cebulę, czasem korniszony, sól z pieprzem, seler naciowy, kukurydzę, zioła czy majonez i jajka. Warto poeksperymentować i odkrywać jej smak na nowo, zwłaszcza że do łagodnych ziemniaków pasuje wiele innych składników.

Sałatka z ziemniaków na co dzień i od święta

Można powiedzieć, że to sałatka z ziemniaków na każdą okazję. Możecie podać ją jako dodatek do śledzi, a nawet dodać śledzie z zalewy, po odcedzeniu, do niej do środka. To prosty sposób na kolację, kiedy w lodówce nie ma zbyt wielu produktów. Świetna sałatka imieninowa oraz taka, którą można ze sobą zabrać na grilla. Łatwa do transportowania, zachowa niezmieniony wygląd po przewiezieniu w zamkniętym pudełku. Pokażę Wam jak zrobić sałatkę ziemniaczaną.

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana

Pyszna, pożywna i wyrazista sałatka ziemniaczana z majonezem, cebulą i ogórkiem lub selerem, idealna na imieniny, grilla, spotkanie ze znajomymi czy święta.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 45 min
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Polska
Przepis na: sałatka kartoflana, sałatka z kartoflami, sałatka z kartofli, sałatka z ziemniakami, sałatka z ziemniaków, sałatka ziemniaczana
Liczba porcji: 6
Kalorie: 380kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Sałatka kartoflana - baza

  • 1 kg ziemniaków (najlepsze będą te żółte, kleiste; pokrojone w dużą kostkę, ugotowane, wystudzone)
  • 1 cebula (drobno posiekana; zamiast cebuli można wykorzystać 2 szalotki)
  • 1-2 ogórki kiszone lub korniszony (można zastąpić 3 łodygami cieniutko pokrojonego selera naciowego)
  • 2 jajka (opcjonalnie; ugotowane na twardo; pokrojone na cienkie plasterki)

Sos do sałatki

  • 1 szklanka majonezu (można zrobić lżejszą wersję, mieszając majonez pół na pół z jogurtem greckim lub wykorzystać sam jogurt grecki)
  • 1-2 łyżki octu winnego lub cydrowego (można zastąpić sokiem z cytryny)
  • szczypta soli
  • duża szczypta czarnego pieprzu (świeżo zmielony)
  • 1 łyżeczka tymianku lub koperku (opcjonalnie; świeży lub suszony, drobno posiekany)
  • szczypta ostrej papryczki chili (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Jak zrobić

  • Składniki na sos mieszam dokładnie w miseczce za pomocą widelca.
  • Ziemniaki i pozostałe składniki delikatnie mieszam w misce, następnie zalewam sosem, rozprowadzając go ostrożnie po całości sałatki.
  • Serwuję sałatkę o temperaturze pokojowej lub po schłodzeniu przez ok. 1 godzinę w lodówce.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Wartości odżywcze

Serving: 250g | Calories: 380kcal | Carbohydrates: 23g (8%) | Protein: 6g (12%) | Fat: 29g (45%) | Saturated Fat: 4g (20%) | Cholesterol: 70mg (23%) | Sodium: 370mg (15%) | Potassium: 752mg (21%) | Fiber: 4g (16%) | Sugar: 1g | Vitamin A: 2.5% | Vitamin C: 24.7% | Calcium: 7% | Iron: 32.3%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, kiedy u Was sałatka ziemniaczana zagości na stole. Przygotujecie ją na Wigilię, czy poczekacie na mniej uroczystą okazję?

Sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana

Czekam na Wasze komentarze na temat tej sałatki. Koniecznie dajcie znać, jak Wam smakowała i które składniki wybraliście!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)