fbpx
Czytasz właśnie
Sałatka ze szpinaku z gruszką

Sałatka ze szpinaku z gruszką

Sałatka z gruszką i szpinakiem

Dziś w mojej kuchni pyszna sałatka ze szpinaku z gruszką. Pomysłodawczynią wykonania takiej sałatki była moja koleżanka z pracy, która, będąc w ciąży, bardzo zdrowo się odżywiała i często przynosiła do pracy przygotowane w domu warzywne pyszności. Można przygotować ją na wiele sposobów, jako dodatki wykorzystując prażone orzechy lub migdały, wzbogacając smak sosem winegret lub balsamico, a zwykły ser żółty zastępując fetą lub serem kozim czy pleśniowym, który, dodatkowo, można wcześniej ugrillować.

Zobacz też: Więcej przepisów na sałatki

Sałatka ze szpinaku z gruszką gości na moim stole zawsze, gdy uda mi się kupić młode, malutkie, szpinakowe listki. Szpinak z gruszką – takie połączenie to znakomity smak i jest to jedna z moich ulubionych sałatek.

Winogrona można zastąpić nasionami granatu lub wykorzystać inne, lżejsze owoce, np. borówkę amerykańską, jagody, maliny lub truskawki, które skomponują się tak samo dobrze ze smakiem szpinaku, gruszki i sera, a całość zyska nieco mniej kalorii i dużo niższy indeks glikemiczny. Zamiast sera żółtego spróbujcie wykorzystać fetę, najlepiej taką grudkowatą, którą łatwo rozkruszyć w palcach, bo wszelkie serki „typu feta”, wilgotne, nie wpłyną korzystnie na wygląd tej pysznej sałatki.

Ciekawa jestem czy bardziej przypadnie Wam do gustu z dodatkiem oliwy czy sosu winegret :).

Zobacz też
Leszcz z brokułami

Sałatka z gruszką i szpinakiem

Sałatka ze szpinaku z gruszką

Smaczna i łatwa oraz szybka sałatka ze szpinaku z gruszką, serem i winogronami, które można też zastąpić nasionami granatu, truskawkami, malinami, jagodami lub borówką amerykańską. Delikatnie chrupiące orzechy i oliwa oraz, opcjonalnie, odrobina sosu winegret lub balsamico czyli fantastycznie uzupełniające się smaki.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 10 min
Razem: 10 min
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: sałatka ze szpinaku z gruszką
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 644kcal
Przepis autorstwa: Superfood po polsku

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 garście młodych, surowych liści szpinaku
  • 1 gruszka (dojrzała; pokrojona w kostkę lub plastry)
  • 200 g różowych winogron (pokrojone na plasterki; można zastąpić nasionami granatu, malinami, truskawkami, jagodami lub borówką amerykańską)
  • 50 g migdałów lub orzechów (grubo posiekane, można wcześniej uprażyć je na suchej patelni)
  • 50 g żółtego sera lub oryginalnej fety (pokrojony w kostkę; można też wykorzystać ser pleśniowy albo kozi)
  • 5 łyżek oliwy (można zmniejszyć ilość oliwy i dodać do sałatki sos winegret lub balsamico)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki delikatnie mieszam w misce lub od razu układam elegancko, bezpośrednio na talerzach. Nic więcej :).

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić sos winegret

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1porcja | Kalorie: 644kcal (32%) | Węglowodany: 25g (8%) | Białko: 14g (28%) | Tłuszcze: 56g (86%) | Tłuszcze nasycone: 11g (69%) | Cholesterol: 26mg (9%) | Sód: 260mg (11%) | Potas: 798mg (23%) | Błonnik: 5g (21%) | Cukier: 17g (19%) | Witamina A: 7350IU (147%) | Witamina C: 24.3mg (29%) | Wapń: 324mg (32%) | Żelazo: 3.6mg (20%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ta sałatka nadaje się świetnie na grilla. Będzie świetnie komponować się np. z gillowaną piersią z kurczaka lub indyka.

Przepis bierze udział w akcji Wielkie Grillowanie.

2 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom