Sałatka ze szpinaku z gruszką przepis | Dorota Kamińska

Sałatka ze szpinaku z gruszką

Sałatka z gruszką i szpinakiem

Dziś w mojej kuchni pyszna sałatka ze szpinaku z gruszką. Pomysłodawczynią wykonania takiej sałatki była moja koleżanka z pracy, która, będąc w ciąży, bardzo zdrowo się odżywiała i często przynosiła do pracy przygotowane w domu warzywne pyszności. Można przygotować ją na wiele sposobów, jako dodatki wykorzystując prażone orzechy lub migdały, wzbogacając smak sosem winegret lub balsamico, a zwykły ser żółty zastępując fetą lub serem kozim czy pleśniowym, który, dodatkowo, można wcześniej ugrillować.

Zobacz też: Więcej przepisów na sałatki

Sałatka ze szpinaku z gruszką gości na moim stole zawsze, gdy uda mi się kupić młode, malutkie, szpinakowe listki. Szpinak z gruszką – takie połączenie to znakomity smak i jest to jedna z moich ulubionych sałatek.

Winogrona można zastąpić nasionami granatu lub wykorzystać inne, lżejsze owoce, np. borówkę amerykańską, jagody, maliny lub truskawki, które skomponują się tak samo dobrze ze smakiem szpinaku, gruszki i sera, a całość zyska nieco mniej kalorii i dużo niższy indeks glikemiczny. Zamiast sera żółtego spróbujcie wykorzystać fetę, najlepiej taką grudkowatą, którą łatwo rozkruszyć w palcach, bo wszelkie serki „typu feta”, wilgotne, nie wpłyną korzystnie na wygląd tej pysznej sałatki.

Ciekawa jestem czy bardziej przypadnie Wam do gustu z dodatkiem oliwy czy sosu winegret :).

Sałatka z gruszką i szpinakiem

Sałatka ze szpinaku z gruszką

Smaczna i łatwa oraz szybka sałatka ze szpinaku z gruszką, serem i winogronami, które można też zastąpić nasionami granatu, truskawkami, malinami, jagodami lub borówką amerykańską. Delikatnie chrupiące orzechy i oliwa oraz, opcjonalnie, odrobina sosu winegret lub balsamico czyli fantastycznie uzupełniające się smaki.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 10 min
Razem: 10 min
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: sałatka ze szpinaku z gruszką
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 644kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 garście młodych, surowych liści szpinaku
  • 1 gruszka (dojrzała; pokrojona w kostkę lub plastry)
  • 200 g różowych winogron (pokrojone na plasterki; można zastąpić nasionami granatu, malinami, truskawkami, jagodami lub borówką amerykańską)
  • 50 g migdałów lub orzechów (grubo posiekane, można wcześniej uprażyć je na suchej patelni)
  • 50 g żółtego sera lub oryginalnej fety (pokrojony w kostkę; można też wykorzystać ser pleśniowy albo kozi)
  • 5 łyżek oliwy (można zmniejszyć ilość oliwy i dodać do sałatki sos winegret lub balsamico)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki delikatnie mieszam w misce lub od razu układam elegancko, bezpośrednio na talerzach. Nic więcej :).

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić sos winegret

Wartości odżywcze

Serving: 1porcja | Calories: 644kcal | Carbohydrates: 25g (8%) | Protein: 14g (28%) | Fat: 56g (86%) | Saturated Fat: 11g (55%) | Cholesterol: 26mg (9%) | Sodium: 260mg (11%) | Potassium: 798mg (23%) | Fiber: 5g (20%) | Sugar: 17g | Vitamin A: 147% | Vitamin C: 29.4% | Calcium: 32.4% | Iron: 19.9%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ta sałatka nadaje się świetnie na grilla. Będzie świetnie komponować się np. z gillowaną piersią z kurczaka lub indyka.

Przepis bierze udział w akcji Wielkie Grillowanie.

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)