Sałatka ze szpinakiem i serem kozim

Sałatka ze szpinakiem i kozim serem
5/5 (1)
Jedna z najlepszych sałatek, zdrowa i wyjątkowo smaczna, elegancka, a jednocześnie bardzo prosta do zrobienia sałatka ze szpinakiem i serem kozim. Pięknie kolorowa, o smakach poszczególnych składników dobranych na zasadzie kontrastu. Jej bazą jest szpinak i ser kozi o beżowej, cienkiej skórce i delikatnym, kremowym miąższu oraz subtelnym aromacie mleka i pleśni. Sprawdzone połączenie smaków, które od lat chętnie wybieram, podróżując i jadając sałatki w restauracjach lub przygotowując je w domowym zaciszu.
Zobacz też: Więcej prostych przepisów
Próbowałam tej sałatki w różnych wersjach: dawniej, pracując w banku, jadałam ją w pomieszczeniu socjalnym w towarzystwie koleżanki, która mieszała w domu szpinak, balsamico, kawałki sera, gruszki i winogron z orzechami, a całość przynosiła do biura w zamkniętym pudełku. Na wrocławskim Rynku, z dodatkiem smażonych kurek i winogron. W Nowym Jorku, gdzie skomponowałam zestaw składników w sałatkowym barze, wymieszałam szpinak z pomarańczą i serem oraz sosem i pestkami słonecznika, a potem, siedząc na ławeczce na samym południu Manhattanu, obserwowałam lądujące na wybrzeżu helikoptery i statki odpływające na Governors Island. W Opolu, niedaleko brzegu Odry, gdzie wieczorami światła budynków odbijają się bajecznie w lustrze wody, a spacer wzdłuż wybrzeża i później, po moście, nawet pomimo dużego chłodu, okazuje się przyjemnością dla oka, zwieńczoną ucztą podniebienia, kiedy dociera się do restauracji oferującej dania kuchni włoskiej i ogromne porcje fantastycznych sałatek. Ułożona starannie konstrukcja: ser kozi oparty na kawałkach gruszki i malinowy mus, pod spodem mieszanka sałat, a całość otoczona pomidorkami koktajlowymi. W głowie przez chwilę kiełkuje myśl, że szkoda zjeść, ale przecież najlepsze dania to także uczta dla oczu.
Moja sałatka ze szpinakiem i serem kozim powstanie na bazie francuskich produktów: oliwy z Korsyki, octu z Normandii oraz miękkiego sera koziego Rocamadour, w cienkiej skórce pleśniowej, który rozpływa się zaraz po pokrojeniu, bez konieczności grillowania lub smażenia. Można zastąpić go innym, np. jeszcze bardziej miękkim, o mocniejszym smaku i zapachu, obtoczonym w popiele, serem Sainte-Maure de Touraine, tak kremowym, że dla utrzymania jego kształtu do środka wkłada się patyczek, a w plastry koniecznie kroi go od razu po wyjęciu z lodówki.
Sery kozie, oliwa oraz ocet z cydru - produkty z linii Reflets de France dostępnej w Carrefour
Sery kozie, oliwa oraz ocet z cydru – produkty z linii Reflets de France dostępnej w Carrefour
Sos winegret przygotowany na bazie octu z cydru, musztardy Dijon oraz francuskiej oliwy z oliwek. Dodatek owoców: do szpinaku i sera pleśniowego idealnie pasuje łagodna, słodka i mięsista gruszka, a wielbiciele kwaskowatego posmaku mogą wybrać wersję z kawałkami pomarańczy. A może wykorzystać jeden i drugi owoc? Piękne, różowe nasiona granatu, kawałki winogron lub żurawina, uzupełniające smak całości i bardzo dekoracyjne, podobnie jak całe maliny lub ich wersja uduszona widelcem – przewodni smak owoców to gruszka z pomarańczą, a pozostałe są kolorowym dodatkiem i takim drobnym pazurkiem w smaku.
Wystarczy poukładać owoce na zielonych listkach szpinaku, a jako uzupełnienie smaku, odrobina chrupkości i sałatkową wersję wisienki na torcie wykorzystać orzechy lub migdały. Uprażone, dzięki czemu wydobywa się z nich pełnia smaku. Zestaw pożywnych, pysznych składników, który przy okazji cieszy oko pięknym zestawem barw. Sałatka ze szpinakiem i serem kozim, która łączy delikatne i intensywne smaki.

Sałatka ze szpinakiem i serem kozim

Liczba porcji1
Czas przygotowania i oczekiwania10 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Sałatka ze szpinakiem i serem kozim, z dodatkiem gruszki i pomarańczy oraz malin, borówek amerykańskich i orzechów nerkowców. Najlepsza sałatka ze szpinakiem i kozim serem.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Sałatka

    • 50 g szpinaku (świeży, małe listki, tzw. szpinak baby; umyty, osuszony)
    • 1 ser kozi Rocamadour* (z linii Reflets de France dostępnej w sieci Carrefour; jest to miękki ser w cienkiej skórce, który rozpłynie się po sałatce po przekrojeniu)
    • ½gruszki (obrana, bez gniazd nasiennych, pokrojona w ósemki)
    • 5 malin (całe lub zmiksowane/rozgniecione widelcem; można zastąpić 2 łyżkami suszonej żurawiny, wykorzystać 5 różowych winogron bez pestek, przekrojonych na połówki lub nasiona z ¼ owocu granatu)
    • 2 łyżki orzechów włoskich, pecan, nerkowców lub migdałów w płatkach
    • ½pomarańczy (obrana, bez błon)
    • 5 borówek amerykańskich

    Sałatka (opcjonalnie)

    • ½ łyżeczki ziół prowansalskich (mieszanka suszonej bazylii, tymianku, oregano i rozmarynu)
    • 1 Plaster pomidora (dojrzały, o lekko słodkim smaku; można zastąpić 3 pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi na połówki)

    Sos

    • 1 łyżeczka musztardy Dijon
    • 1 łyżka octu z cydru z Normandii* (można też wykorzystać ocet balsamiczny lub ocet winny)
    • 2 łyżki oliwy z oliwek z Korsyki*

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

    Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

    Superfood po polsku - okładka

    Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

    Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


    Moje porady

    Jeśli wykorzystujemy pleśniowy ser kozi w twardej skórce, o twardszym środku, można ugrillować go na patelni grillowej lub usmażyć w panierce.

    Przydatne poradniki:

    1. Sos winegret - przepis
    2. Konfitura z czerwonej cebuli - przepis
    3. Masło klarowane - przepis

    * Przepis powstał we współpracy z marką Carrefour. Produkty z linii Reflets de France to starannie wybrane francuskie specjały: sery, ciastka, słodycze, słodkie przetwory, sosy, wędliny i konserwy.

    Sałatka ze szpinakiem i serem kozim - Jak zrobić

    Krok 1
    Sałatka ze szpinakiem i serem kozim - przepis - krok 1
    Wszystkie składniki na sos mieszamy intensywnie łyżeczką w małej miseczce.
    Krok 2
    Sałatka ze szpinakiem i kozim serem - przepis - krok 2
    Szpinak smarujemy sosem winegret (liście pod spodem oraz, opcjonalnie, te z wierzchu)
    Krok 3
    Sałatka ze szpinakiem i kozim serem - przepis - krok 3
    Owoce układamy dekoracyjnie na liściach szpinaku.
    Krok 4
    Sałatka ze szpinakiem i kozim serem - przepis - krok 4
    Orzechy lub migdały prażymy na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką.
    Krok 5
    Sałatka ze szpinakiem i kozim serem - przepis - krok 5
    Układamy ser na wierzchu sałatki (opcjonalnie można podłożyć pod niego plaster pomidora) i dekorujemy całość orzechami lub migdałami oraz, opcjonalnie, ziołami prowansalskimi.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

    5 komentarzy

    Twoja odpowiedź

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

    Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

    Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

    Polub, zanim zapomnisz :)