Sałatka ze szpinakiem i serem kozim przepis | Dorota Kamińska

Sałatka ze szpinakiem i serem kozim

Sałatka ze szpinakiem i kozim serem
Jedna z najlepszych sałatek, zdrowa i wyjątkowo smaczna, elegancka, a jednocześnie bardzo prosta do zrobienia sałatka ze szpinakiem i serem kozim. Pięknie kolorowa, o smakach poszczególnych składników dobranych na zasadzie kontrastu. Jej bazą jest szpinak i ser kozi o beżowej, cienkiej skórce i delikatnym, kremowym miąższu oraz subtelnym aromacie mleka i pleśni. Sprawdzone połączenie smaków, które od lat chętnie wybieram, podróżując i jadając sałatki w restauracjach lub przygotowując je w domowym zaciszu.
Zobacz też: Więcej prostych przepisów
Próbowałam tej sałatki w różnych wersjach: dawniej, pracując w banku, jadałam ją w pomieszczeniu socjalnym w towarzystwie koleżanki, która mieszała w domu szpinak, balsamico, kawałki sera, gruszki i winogron z orzechami, a całość przynosiła do biura w zamkniętym pudełku. Na wrocławskim Rynku, z dodatkiem smażonych kurek i winogron. W Nowym Jorku, gdzie skomponowałam zestaw składników w sałatkowym barze, wymieszałam szpinak z pomarańczą i serem oraz sosem i pestkami słonecznika, a potem, siedząc na ławeczce na samym południu Manhattanu, obserwowałam lądujące na wybrzeżu helikoptery i statki odpływające na Governors Island. W Opolu, niedaleko brzegu Odry, gdzie wieczorami światła budynków odbijają się bajecznie w lustrze wody, a spacer wzdłuż wybrzeża i później, po moście, nawet pomimo dużego chłodu, okazuje się przyjemnością dla oka, zwieńczoną ucztą podniebienia, kiedy dociera się do restauracji oferującej dania kuchni włoskiej i ogromne porcje fantastycznych sałatek. Ułożona starannie konstrukcja: ser kozi oparty na kawałkach gruszki i malinowy mus, pod spodem mieszanka sałat, a całość otoczona pomidorkami koktajlowymi. W głowie przez chwilę kiełkuje myśl, że szkoda zjeść, ale przecież najlepsze dania to także uczta dla oczu.
Moja sałatka ze szpinakiem i serem kozim powstanie na bazie francuskich produktów: oliwy z Korsyki, octu z Normandii oraz miękkiego sera koziego Rocamadour, w cienkiej skórce pleśniowej, który rozpływa się zaraz po pokrojeniu, bez konieczności grillowania lub smażenia. Można zastąpić go innym, np. jeszcze bardziej miękkim, o mocniejszym smaku i zapachu, obtoczonym w popiele, serem Sainte-Maure de Touraine, tak kremowym, że dla utrzymania jego kształtu do środka wkłada się patyczek, a w plastry koniecznie kroi go od razu po wyjęciu z lodówki.
Sery kozie, oliwa oraz ocet z cydru - produkty z linii Reflets de France dostępnej w Carrefour
Sery kozie, oliwa oraz ocet z cydru – produkty z linii Reflets de France dostępnej w Carrefour
Sos winegret przygotowany na bazie octu z cydru, musztardy Dijon oraz francuskiej oliwy z oliwek. Dodatek owoców: do szpinaku i sera pleśniowego idealnie pasuje łagodna, słodka i mięsista gruszka, a wielbiciele kwaskowatego posmaku mogą wybrać wersję z kawałkami pomarańczy. A może wykorzystać jeden i drugi owoc? Piękne, różowe nasiona granatu, kawałki winogron lub żurawina, uzupełniające smak całości i bardzo dekoracyjne, podobnie jak całe maliny lub ich wersja uduszona widelcem – przewodni smak owoców to gruszka z pomarańczą, a pozostałe są kolorowym dodatkiem i takim drobnym pazurkiem w smaku.
Wystarczy poukładać owoce na zielonych listkach szpinaku, a jako uzupełnienie smaku, odrobina chrupkości i sałatkową wersję wisienki na torcie wykorzystać orzechy lub migdały. Uprażone, dzięki czemu wydobywa się z nich pełnia smaku. Zestaw pożywnych, pysznych składników, który przy okazji cieszy oko pięknym zestawem barw. Sałatka ze szpinakiem i serem kozim, która łączy delikatne i intensywne smaki.

Sałatka ze szpinakiem i kozim serem

Sałatka ze szpinakiem i serem kozim

Sałatka ze szpinakiem i serem kozim, z dodatkiem gruszki i pomarańczy oraz malin, borówek amerykańskich i orzechów nerkowców. Najlepsza sałatka ze szpinakiem i kozim serem
0 od 0
Przygotowanie: 10 min
Razem: 10 min
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: sałatka ze szpinakiem i serem kozim
Liczba porcji: 1 osoba

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Sałatka

  • 50 g szpinaku (świeży, małe listki, tzw. szpinak baby; umyty, osuszony)
  • 1 ser kozi Rocamadour* (z linii Reflets de France dostępnej w sieci Carrefour; jest to miękki ser w cienkiej skórce, który rozpłynie się po sałatce po przekrojeniu)
  • ½ gruszki (obrana, bez gniazd nasiennych, pokrojona w ósemki)
  • 5 malin (całe lub zmiksowane/rozgniecione widelcem; można zastąpić 2 łyżkami suszonej żurawiny, wykorzystać 5 różowych winogron bez pestek, przekrojonych na połówki lub nasiona z ¼ owocu granatu)
  • 2 łyżki orzechów włoskich, pecan, nerkowców lub migdałów w płatkach
  • ½ pomarańczy (obrana, bez błon)
  • 5 borówek amerykańskich
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich (opcjonalnie; mieszanka suszonej bazylii, tymianku, oregano i rozmarynu)
  • 1 plaster pomidora (opcjonalnie; dojrzały, o lekko słodkim smaku; można zastąpić 3 pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi na połówki)

Sos

  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka octu z cydru z Normandii* (można też wykorzystać ocet balsamiczny lub ocet winny)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z Korsyki*

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki na sos mieszamy intensywnie łyżeczką w małej miseczce.
    Sałatka ze szpinakiem i serem kozim - przepis - krok 1
  • Szpinak smarujemy sosem winegret (liście pod spodem oraz, opcjonalnie, te z wierzchu)
    Sałatka ze szpinakiem i kozim serem - przepis - krok 2
  • Owoce układamy dekoracyjnie na liściach szpinaku.
    Sałatka ze szpinakiem i kozim serem - przepis - krok 3
  • Orzechy lub migdały prażymy na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką.
    Sałatka ze szpinakiem i kozim serem - przepis - krok 4
  • Układamy ser na wierzchu sałatki (opcjonalnie można podłożyć pod niego plaster pomidora) i dekorujemy całość orzechami lub migdałami oraz, opcjonalnie, ziołami prowansalskimi.
    Sałatka ze szpinakiem i kozim serem - przepis - krok 5

Przydatne przepisy i poradniki

Jeśli wykorzystujemy pleśniowy ser kozi w twardej skórce, o twardszym środku, można ugrillować go na patelni grillowej lub usmażyć w panierce.
Przydatne poradniki:
  1. Sos winegret - przepis
  2. Konfitura z czerwonej cebuli - przepis
  3. Masło klarowane - przepis

* Przepis powstał we współpracy z marką Carrefour. Produkty z linii Reflets de France to starannie wybrane francuskie specjały: sery, ciastka, słodycze, słodkie przetwory, sosy, wędliny i konserwy.
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

5 komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)