Sałatka ze szparagami przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Sałatka ze szparagami
Sałatka ze szparagami

Sałatka ze szparagami to strzał w dziesiątkę, gdy zechcecie podać coś ekstra na majowym pikniku lub zjeść pożywną sałatkę na obiad lub kolację. Przygotowuję ją z krótko gotowanych szparagów o cudownie zielonym kolorze. Jest bogata w warzywa oraz białko. Doskonały akcent smakowy to sos, który przyrządzam na bazie tłoczonego na zimno oleju z pestek z dyni. Do tego zapach świeżej mięty, odrobina soku z pomarańczy i kolorowe warzywa. Zobaczcie jak zrobić sałatkę ze szparagów krok po kroku. I koniecznie wypróbujcie przepis!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na szparagi

Wiem, że są zwolennicy niełączenia białka roślinnego ze zwierzęcym. Ale białko roślinne jest w rzeczywistości praktycznie wszędzie, również w niestrączkowych warzywach. Które przecież łączy się w potrawach np. z serami. Dlatego nie wyznaję tej zasady i ciecierzycę podaję na jednym talerzu z serem pleśniowym. Ale i bez niego sałatka ze szparagami będzie pyszna! Możecie go pominąć w wersji wegańskiej. A miłośnicy serowego posmaku niech do sosu dorzucą 1 łyżkę nieaktywnych drożdży w płatkach. Też będzie ekstra!

Sałatka ze szparagami

Sałatka ze szparagami

Sałatka ze szparagami, ciecierzycą, pomidorkami i papryką oraz serem pleśniowym, z dodatkiem pysznego sosu na bazie oleju z pestek dyni, soku z pomarańczy i świeżej mięty.
5 od 2 votes
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 1 minuta
Razem: 11 min
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: sałatka ze szparagami
Liczba porcji: 1
Kalorie: 433kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 6 sztuk szparagów (ugotowane, upieczone lub usmażone; pokrojone w kawałki o długości kilku cm)
  • 1 garść mieszanki sałat (porwana)
  • ½ małej czerwonej cebuli (pokrojona w piórka)
  • 6 pomidorków koktajlowych (przekrojone na połówki)
  • 2 łyżki ciecierzycy (ugotowana)
  • 1 garść świeżej mięty (pokrojona drobno)
  • ¼ czerwonej papryki podłużnej (pokrojona w niedużą kostkę)
  • 25 g sera z niebieską/zieloną pleśnią (np. rokpol, lazur; pokrojony w niedużą kostkę)
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni (można zastąpić oliwą extra vergine)
  • 1 łyżeczka soku z pomarańczy (lub innych cytrusów)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Olej mieszam z sokiem z pomarańczy i połową listków mięty. Doprawiam solą i pieprzem.
  • Pozostałe składniki układam na talerzu i polewam sosem.
    Można też wymieszać je przed podaniem w misce i odstawić na kilka minut do "przegryzienia" smaków.

Wartości odżywcze

Serving: 400g | Kalorie: 433kcal (22%) | Carbohydrates: 19g (6%) | Białko: 11g (22%) | Fat: 36g (55%) | Tłuszcze nasycone: 6g (38%) | Cholesterol: 18mg (6%) | Sód: 492mg (21%) | Potas: 681mg (19%) | Fiber: 6g (25%) | Cukier: 7g (8%) | Witamina A: 3460IU (69%) | Witamina C: 84.6mg (103%) | Wapń: 178mg (18%) | Żelazo: 4.3mg (24%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak Wam się podoba? Piękne kolory i bardzo apetyczny widok, nieprawdaż?

Zobacz też
Pasztet z kurczaka

Sałatka ze szparagami - przepis
Sałatka ze szparagami – przepis

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy taka sałatka szparagowa przypadła Wam do gustu. I bardzo jestem ciekawa, czy też dodaliście do niej pleśniowy ser. A może jednak wegańska i drożdżowe płatki? Piszcie!

Brak komentarzy -> Może Ty coś napiszesz? (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom