Sałatka ze szparagami przepis | Dorota Kamińska

Sałatka ze szparagami

Sałatka ze szparagami

Sałatka ze szparagami to strzał w dziesiątkę, gdy zechcecie podać cos ekstra na majowym pikniku lub zjeść pożywną sałatkę na obiad lub kolację. Przygotowana z krótko gotowanych szparagów o cudownie zielonym kolorze, bogata w warzywa oraz białko. Doskonałym akcentem smakowym jest w niej sos przyrządzony na bazie tłoczonego na zimno oleju z pestek z dyni. Do tego zapach świeżej mięty, odrobina soku z pomarańczy i kolorowe warzywa. Zobaczcie jak zrobić sałatkę ze szparagów krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na szparagi

5 od 1 osoby
Sałatka ze szparagami
Sałatka ze szparagami
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
1 min
Całkowity czas
11 min
 

Sałatka ze szparagami, ciecierzycą, pomidorkami i papryką oraz serem pleśniowym, z dodatkiem pysznego sosu na bazie oleju z pestek dyni, soku z pomarańczy i świeżej mięty.

Danie: Sałatka
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: sałatka ze szparagami
Liczba kalorii: 433 kcal
Liczba porcji: 1
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 6 sztuk szparagów (ugotowane, upieczone lub usmażone; pokrojone w kawałki o długości kilku cm)
  • 1 garść mieszanki sałat (porwana)
  • ½ małej czerwonej cebuli (pokrojona w piórka)
  • 6 pomidorków koktajlowych (przekrojone na połówki)
  • 2 łyżki ciecierzycy (ugotowana)
  • 1 garść świeżej mięty (pokrojona drobno)
  • ¼ czerwonej papryki podłużnej (pokrojona w niedużą kostkę)
  • 25 g sera z niebieską/zieloną pleśnią (np. rokpol, lazur; pokrojony w niedużą kostkę)
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni (można zastąpić oliwą extra vergine)
  • 1 łyżeczka soku z pomarańczy (lub innych cytrusów)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Sałatka ze szparagami - Jak zrobić
  1. Olej mieszam z sokiem z pomarańczy i połową listków mięty. Doprawiam solą i pieprzem.

  2. Pozostałe składniki układam na talerzu i polewam sosem.

    Można też wymieszać je przed podaniem w misce i odstawić na kilka minut do "przegryzienia" smaków.

Wartości odżywcze
Sałatka ze szparagami
Wielkość porcji (400 g)
Liczba kalorii 433 kcal Kalorie z tłuszczów 324 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 36g 55%
Tłuszcze nasycone 6g 30%
Cholesterol 18mg 6%
Sód 492mg 21%
Potas 681mg 19%
Węglowodany ogółem 19g 6%
Błonnik 6g 24%
Cukry 7g
Białko 11g 22%
Witamina A 69.2%
Witamina C 102.5%
Wapń 17.8%
Żelazo 23.9%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Sałatka ze szparagami - przepis
Sałatka ze szparagami – przepis
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)