Sałatka ze szparagami przepis | Dorota Kamińska

Sałatka ze szparagami

Sałatka ze szparagami

Sałatka ze szparagami to strzał w dziesiątkę, gdy zechcecie podać coś ekstra na majowym pikniku lub zjeść pożywną sałatkę na obiad lub kolację. Przygotowuję ją z krótko gotowanych szparagów o cudownie zielonym kolorze. Jest bogata w warzywa oraz białko. Doskonały akcent smakowy to sos, który przyrządzam na bazie tłoczonego na zimno oleju z pestek z dyni. Do tego zapach świeżej mięty, odrobina soku z pomarańczy i kolorowe warzywa. Zobaczcie jak zrobić sałatkę ze szparagów krok po kroku. I koniecznie wypróbujcie przepis!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na szparagi

Wiem, że są zwolennicy niełączenia białka roślinnego ze zwierzęcym. Ale białko roślinne jest w rzeczywistości praktycznie wszędzie, również w niestrączkowych warzywach. Które przecież łączy się w potrawach np. z serami. Dlatego nie wyznaję tej zasady i ciecierzycę podaję na jednym talerzu z serem pleśniowym. Ale i bez niego sałatka ze szparagami będzie pyszna! Możecie go pominąć w wersji wegańskiej. A miłośnicy serowego posmaku niech do sosu dorzucą 1 łyżkę nieaktywnych drożdży w płatkach. Też będzie ekstra!

Sałatka ze szparagami

Sałatka ze szparagami

Sałatka ze szparagami, ciecierzycą, pomidorkami i papryką oraz serem pleśniowym, z dodatkiem pysznego sosu na bazie oleju z pestek dyni, soku z pomarańczy i świeżej mięty.
5 od 2 osób
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 1 minuta
Razem: 11 min
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: sałatka ze szparagami
Liczba porcji: 1
Kalorie: 433kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 6 sztuk szparagów (ugotowane, upieczone lub usmażone; pokrojone w kawałki o długości kilku cm)
  • 1 garść mieszanki sałat (porwana)
  • ½ małej czerwonej cebuli (pokrojona w piórka)
  • 6 pomidorków koktajlowych (przekrojone na połówki)
  • 2 łyżki ciecierzycy (ugotowana)
  • 1 garść świeżej mięty (pokrojona drobno)
  • ¼ czerwonej papryki podłużnej (pokrojona w niedużą kostkę)
  • 25 g sera z niebieską/zieloną pleśnią (np. rokpol, lazur; pokrojony w niedużą kostkę)
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni (można zastąpić oliwą extra vergine)
  • 1 łyżeczka soku z pomarańczy (lub innych cytrusów)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Olej mieszam z sokiem z pomarańczy i połową listków mięty. Doprawiam solą i pieprzem.
  • Pozostałe składniki układam na talerzu i polewam sosem.
    Można też wymieszać je przed podaniem w misce i odstawić na kilka minut do "przegryzienia" smaków.

Wartości odżywcze

Serving: 400g | Calories: 433kcal | Carbohydrates: 19g (6%) | Protein: 11g (22%) | Fat: 36g (55%) | Saturated Fat: 6g (30%) | Cholesterol: 18mg (6%) | Sodium: 492mg (21%) | Potassium: 681mg (19%) | Fiber: 6g (24%) | Sugar: 7g | Vitamin A: 69.2% | Vitamin C: 102.5% | Calcium: 17.8% | Iron: 23.9%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak Wam się podoba? Piękne kolory i bardzo apetyczny widok, nieprawdaż?

Sałatka ze szparagami - przepis
Sałatka ze szparagami – przepis

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy taka sałatka szparagowa przypadła Wam do gustu. I bardzo jestem ciekawa, czy też dodaliście do niej pleśniowy ser. A może jednak wegańska i drożdżowe płatki? Piszcie!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)