Sałatka ze szparagami przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Sałatka ze szparagami

Sałatka ze szparagami

Sałatka ze szparagami

Sałatka ze szparagami to strzał w dziesiątkę, gdy zechcecie podać coś ekstra na majowym pikniku lub zjeść pożywną sałatkę na obiad lub kolację. Przygotowuję ją z krótko gotowanych szparagów o cudownie zielonym kolorze. Jest bogata w warzywa oraz białko. Doskonały akcent smakowy to sos, który przyrządzam na bazie tłoczonego na zimno oleju z pestek z dyni. Do tego zapach świeżej mięty, odrobina soku z pomarańczy i kolorowe warzywa. Zobaczcie jak zrobić sałatkę ze szparagów krok po kroku. I koniecznie wypróbujcie przepis!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na szparagi

Wiem, że są zwolennicy niełączenia białka roślinnego ze zwierzęcym. Ale białko roślinne jest w rzeczywistości praktycznie wszędzie, również w niestrączkowych warzywach. Które przecież łączy się w potrawach np. z serami. Dlatego nie wyznaję tej zasady i ciecierzycę podaję na jednym talerzu z serem pleśniowym. Ale i bez niego sałatka ze szparagami będzie pyszna! Możecie go pominąć w wersji wegańskiej. A miłośnicy serowego posmaku niech do sosu dorzucą 1 łyżkę nieaktywnych drożdży w płatkach. Też będzie ekstra!

Sałatka ze szparagami

Sałatka ze szparagami

Sałatka ze szparagami, ciecierzycą, pomidorkami i papryką oraz serem pleśniowym, z dodatkiem pysznego sosu na bazie oleju z pestek dyni, soku z pomarańczy i świeżej mięty.
4.82 z 11 votes
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 1 minuta
Razem: 11 min
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: sałatka ze szparagami
Liczba porcji: 1
Kalorie: 433kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 6 sztuk szparagów (ugotowane, upieczone lub usmażone; pokrojone w kawałki o długości kilku cm)
  • 1 garść mieszanki sałat (porwana)
  • ½ małej czerwonej cebuli (pokrojona w piórka)
  • 6 pomidorków koktajlowych (przekrojone na połówki)
  • 2 łyżki ciecierzycy (ugotowana)
  • 1 garść świeżej mięty (pokrojona drobno)
  • ¼ czerwonej papryki podłużnej (pokrojona w niedużą kostkę)
  • 25 g sera z niebieską/zieloną pleśnią (np. rokpol, lazur; pokrojony w niedużą kostkę)
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni (można zastąpić oliwą extra vergine)
  • 1 łyżeczka soku z pomarańczy (lub innych cytrusów)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Olej mieszam z sokiem z pomarańczy i połową listków mięty. Doprawiam solą i pieprzem.
  • Pozostałe składniki układam na talerzu i polewam sosem.
    Można też wymieszać je przed podaniem w misce i odstawić na kilka minut do "przegryzienia" smaków.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 400g | Kalorie: 433kcal (22%) | Węglowodany: 19g (6%) | Białko: 11g (22%) | Tłuszcze: 36g (55%) | Tłuszcze nasycone: 6g (38%) | Cholesterol: 18mg (6%) | Sód: 492mg (21%) | Potas: 681mg (19%) | Błonnik: 6g (25%) | Cukier: 7g (8%) | Witamina A: 3460IU (69%) | Witamina C: 84.6mg (103%) | Wapń: 178mg (18%) | Żelazo: 4.3mg (24%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak Wam się podoba? Piękne kolory i bardzo apetyczny widok, nieprawdaż?

Zobacz też
Szparagi cytrynowe z parmezanem

Sałatka ze szparagami - przepis
Sałatka ze szparagami – przepis

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy taka sałatka szparagowa przypadła Wam do gustu. I bardzo jestem ciekawa, czy też dodaliście do niej pleśniowy ser. A może jednak wegańska i drożdżowe płatki? Piszcie!

2 komentarze
  • Witaj 🙂 Dopiero trafiłam na Twoja stronę. Zaciekawiła mnie, ale mam pytanie techniczne. Czy dobrze rozumiem, że jeżeli piszesz np. w sałatce ze szparagami „Serving: 400g | Kalorie: 433kcal” tzn, że całe 400g to 433 kcal, czy w 100g jest 433kcal?
    Pozdrawiam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom