fbpx
Czytasz właśnie
Sałatka z zielonej papai – tajska green papaya salad

Sałatka z zielonej papai – tajska green papaya salad

Sałatka z zielonej papai

Sałatka z zielonej papai od dawna nie gościła na moim talerzu. W Polsce zima, a mnie tęskno do azjatyckich smaków i tamtejszego słońca. Przywołuję dziś wspomnienie, jakim jest tajska green papaya salad. Nie ma chyba ostrzejszej sałatki w Tajlandii i przyznam Wam się, że dwa lata temu „pokonała” mnie na lotnisku w Bangkoku ;). Jadłam i byłam bliska płaczu od ostrości, a potem ratowałam się koktajlem z mango, które doskonale łagodzi ostry smak. Uwielbiam ją, choć staram się nie przesadzać w niej z ognistymi dodatkami. Zobaczcie jak zrobić sałatkę z zielonej papai krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni tajskiej

Zielona papaja to oczywiście kluczowy składnik. Bez niej nie ma tej sałatki. Choć dojrzała jest pomarańczowa i miękka, ta zielona ma twardszy miąższ i nie czuć w niej słodkiego smaku. Można pokroić ją na cieniutkie paseczki, co wprawieni w dekoracyjnym krojeniu Tajowie robią po mistrzowsku. I pamiętajcie: nie istnieje jeden, najwłaściwszy przepis na green papaya salad! Czasem spotkacie wersję z pomidorami, innym razem z grzybkami… Najważniejsze, żeby była w niej zielona papaja i ten piekielnie ostry sos :).

Green papaya salad na ostro

Pozostałe bazowe składniki to fasolka szparagowa, kapusta pekińska, suszone krewetki i orzeszki ziemne. Całość podaje się z sosem przyrządzonym na bazie soku z limonki, sosu rybnego, cukru palmowego i chili. To ma być bardzo ostry sos! Całość można potem udekorować limonką i kolendrą, a dla bezpieczeństwa warto zamówić koktajl z mango lub mieć w zanadrzu świeży owoc. A jeśli nie mango, to banan. Też pomaga przy bardzo ostrych potrawach.

Zobacz też
Steki z ligawy

Green papaya salad - sałatka z zielonej papai

Sałatka z zielonej papai

Tajska sałatka z zielonej papai czyli przepis na green papaya salad z fasolką szparagową, sokiem z limonki, pomidorami, chili i orzeszkami ziemnymi. A całość doprawiona piekielnie na ostro!
4.75 from 4 votes
Przygotowanie: 25 minutes
Gotowanie: 5 minutes
Razem: 30 minutes
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Tajska
Przepis na: green papaya salad, sałatka z zieloną papają, sałatka z zielonej papai
Liczba porcji: 6
Kalorie: 169kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Bazowe składniki

  • ½ zielonej papai (niedojrzała papaja średniej wielkości, o żółtym lub jasnozielonym środku; miąższ pokrojony w długie, cienkie paski lub utarty na tarce o drobnych oczkach)
  • 1 kapusta pekińska (średniej wielkości; posiekana w cienkie paski lub porwana)
  • 100 g fasolki szparagowej (blanszowana; pokrojona na kawałki długości ok. 3-4 cm)
  • ½ szklanki orzeszków ziemnych (niesolone; uprażone delikatnie na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce, następnie grubo posiekane)
  • 2 pomidory (nieduże; bardzo dojrzałe; pokrojone w ósemki)
  • 50 g suszonych krewetek (drobno posiekane lub utarte w moździerzu)

Sos

  • ¼ szklanki soku z limonki
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżeczki cukru palmowego (można zastąpić brązowym cukrem)
  • 1-2 łyżeczki papryczki chili (posiekana w drobną kosteczkę)

Do dekoracji

  • 1 papryczka chili (pokrojona cienko wzdłuż)
  • świeża kolendra
  • limonki (pokrojona w ćwiartki)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Na osobnych talerzach lub w jednej misce rozkładam sałatę.
  • Na sałacie układam starte krewetki, fasolkę, pomidor i papaję.
  • Składniki na sos dokładnie mieszam w miseczce.
  • Polewam sałatkę sosem i posypuję orzeszkami ziemnymi.
  • Dekoruję chili, limonką i kolendrą.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 220g | Kalorie: 169kcal (8%) | Węglowodany: 20g (7%) | Białko: 11g (22%) | Tłuszcze: 6g (9%) | Cholesterol: 95mg (32%) | Sód: 787mg (34%) | Potas: 440mg (13%) | Błonnik: 3g (13%) | Cukier: 9g (10%) | Witamina A: 1360IU (27%) | Witamina C: 85.3mg (103%) | Wapń: 95mg (10%) | Żelazo: 2.2mg (12%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Łatwa do zrobienia sałatka z zielonej papai

Poza dokładnym krojeniem nie ma nic skomplikowanego w jej przygotowaniu. Jedyne, co ewentualnie może sprawić trudność, to zakup składników. Szukajcie ich w wyspecjalizowanych sklepach oraz w dużych halach zakupowych, w których zakupy robią restauracje. A jeśli będziecie w Tajlandii, koniecznie spróbujcie, jak oryginalnie smakuje sałatka z zieloną papają! 

Green papaya salad - sałatka z zielonej papai
Green papaya salad – sałatka z zielonej papai

A może już mieliście okazje jej spróbować? Dajcie znać w komentarzach, jak wrażenia smakowe!

3 komentarze
  • Witam!
    Gdzie dostała Pani fasolkę ze zdjęcia ?
    Nie jest to nasza standardowa fasolka szparagowa zielona, bardzo mi posmakowała w Tajlandii, ale niestety nie mogę jej nigdzie znaleźć!
    Z góry dziękuję za odpowiedź oraz przepis na autentyczną SOM TAM, którą kocham 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom