Sałatka z zielonej papai od dawna nie gościła na moim talerzu. W Polsce zima, a mnie tęskno do azjatyckich smaków i tamtejszego słońca. Przywołuję dziś wspomnienie, jakim jest tajska green papaya salad. Nie ma chyba ostrzejszej sałatki w Tajlandii i przyznam Wam się, że dwa lata temu „pokonała” mnie na lotnisku w Bangkoku ;). Jadłam i byłam bliska płaczu od ostrości, a potem ratowałam się koktajlem z mango, które doskonale łagodzi ostry smak. Uwielbiam ją, choć staram się nie przesadzać w niej z ognistymi dodatkami. Zobaczcie jak zrobić sałatkę z zielonej papai krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni tajskiej
Zielona papaja to oczywiście kluczowy składnik. Bez niej nie ma tej sałatki. Choć dojrzała jest pomarańczowa i miękka, ta zielona ma twardszy miąższ i nie czuć w niej słodkiego smaku. Można pokroić ją na cieniutkie paseczki, co wprawieni w dekoracyjnym krojeniu Tajowie robią po mistrzowsku. I pamiętajcie: nie istnieje jeden, najwłaściwszy przepis na green papaya salad! Czasem spotkacie wersję z pomidorami, innym razem z grzybkami… Najważniejsze, żeby była w niej zielona papaja i ten piekielnie ostry sos :).
Green papaya salad na ostro
Pozostałe bazowe składniki to fasolka szparagowa, kapusta pekińska, suszone krewetki i orzeszki ziemne. Całość podaje się z sosem przyrządzonym na bazie soku z limonki, sosu rybnego, cukru palmowego i chili. To ma być bardzo ostry sos! Całość można potem udekorować limonką i kolendrą, a dla bezpieczeństwa warto zamówić koktajl z mango lub mieć w zanadrzu świeży owoc. A jeśli nie mango, to banan. Też pomaga przy bardzo ostrych potrawach.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Bazowe składniki
- ½ zielonej papai (niedojrzała papaja średniej wielkości, o żółtym lub jasnozielonym środku; miąższ pokrojony w długie, cienkie paski lub utarty na tarce o drobnych oczkach)
- 1 kapusta pekińska (średniej wielkości; posiekana w cienkie paski lub porwana)
- 100 g fasolki szparagowej (blanszowana; pokrojona na kawałki długości ok. 3-4 cm)
- ½ szklanki orzeszków ziemnych (niesolone; uprażone delikatnie na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce, następnie grubo posiekane)
- 2 pomidory (nieduże; bardzo dojrzałe; pokrojone w ósemki)
- 50 g suszonych krewetek (drobno posiekane lub utarte w moździerzu)
Sos
- ¼ szklanki soku z limonki
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżeczki cukru palmowego (można zastąpić brązowym cukrem)
- 1-2 łyżeczki papryczki chili (posiekana w drobną kosteczkę)
Do dekoracji
- 1 papryczka chili (pokrojona cienko wzdłuż)
- świeża kolendra
- 1½ limonki (pokrojona w ćwiartki)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Na osobnych talerzach lub w jednej misce rozkładam sałatę.
- Na sałacie układam starte krewetki, fasolkę, pomidor i papaję.
- Składniki na sos dokładnie mieszam w miseczce.
- Polewam sałatkę sosem i posypuję orzeszkami ziemnymi.
- Dekoruję chili, limonką i kolendrą.
Wartości odżywcze
Łatwa do zrobienia sałatka z zielonej papai
Poza dokładnym krojeniem nie ma nic skomplikowanego w jej przygotowaniu. Jedyne, co ewentualnie może sprawić trudność, to zakup składników. Szukajcie ich w wyspecjalizowanych sklepach oraz w dużych halach zakupowych, w których zakupy robią restauracje. A jeśli będziecie w Tajlandii, koniecznie spróbujcie, jak oryginalnie smakuje sałatka z zieloną papają!
A może już mieliście okazje jej spróbować? Dajcie znać w komentarzach, jak wrażenia smakowe!
Witam!
Gdzie dostała Pani fasolkę ze zdjęcia ?
Nie jest to nasza standardowa fasolka szparagowa zielona, bardzo mi posmakowała w Tajlandii, ale niestety nie mogę jej nigdzie znaleźć!
Z góry dziękuję za odpowiedź oraz przepis na autentyczną SOM TAM, którą kocham 🙂
Skąd bierze Pani zielona papaje?
Można czasem dostać w Makro i Selgrosie. Egzotyczne owoce, te mniej typowe niż to, co można dostać w Lidlach i Biedronkach, bywają też w Auchan.