fbpx
Czytasz właśnie
Sałatka z truskawek z rukolą i parmezanem

Sałatka z truskawek z rukolą i parmezanem

Sałatka z truskawek, parmezanu i rukoli

Wytrawnym truskawkom z octem balsamicznym dotrzyma towarzystwa dowolna sałata. Łącząc je z rukolą albo roszponką otrzymamy szybką i smaczną sałatkę, której smak i charakter wzbogaci dodatek świeżo pokrojonego, włoskiego parmezanu. Sałatka z truskawek z rukolą i parmezanem – idealne połączenie kilku prostych smaków.

Zobacz też: Więcej pomysłów na smaczne sałatki

Można uprażyć na patelni orzechy lub migdały i posypać nimi wierzch sałatki. Można pokusić się o obranie kawałków pomarańczy, dodanie odrobiny kiełków słonecznika lub rzodkiewki. Aż korci, żeby dorzucić tam kawałki grillowanego z ostrym chili kurczaka, ale w prostocie siła i jeśli w lodówce macie mało składników, możecie wyczarować taką lub podobną sałatkę i sprawdzić, czy nietypowe połączenie smaków podbije Wasze serca :). Ciekawe czy i u Was zagości sałatka z truskawek z rukolą i parmezanem, a może zdecydujecie się na jakieś modyfikacje?

Zobacz też
Makaron z cukinii z sosem orzechowym

Truskawki z rukolą i parmezanem

Sałatka z truskawek, parmezanu i rukoli

Sałatka z truskawek, parmezanu i rukoli czyli prosta sałatka na lato z kilku składników i połączenie truskawek z wytrawnymi składnikami.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Przekąska, Sałatka
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: sałatka z truskawek, parmezanu i rukoli
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 393kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g truskawek (umyte, osuszone, bez szypułek, pokrojone w ćwiartki)
  • 250 g rukoli i/lub roszponki
  • 100 g parmezanu (pokrojony w cienkie plastry lub utarty na tarce o grubych oczkach/szatkownicy do kapusty)
  • 8 łyżek oliwy
  • sos balsamico
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki poza sosami i przyprawami układamy dekoracyjnie na talerzach.
  • Delikatnie doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, polewamy oliwą z oliwek.
  • Całość dekorujemy gęstym octem balsamicznym lub sosem balsamico.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Truskawki - właściwości, walory i witaminy

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 230g | Kalorie: 393kcal (20%) | Węglowodany: 11g (4%) | Białko: 10g (20%) | Tłuszcze: 35g (54%) | Tłuszcze nasycone: 8g (50%) | Cholesterol: 17mg (6%) | Sód: 437mg (19%) | Potas: 349mg (10%) | Błonnik: 2g (8%) | Cukier: 6g (7%) | Witamina A: 1680IU (34%) | Witamina C: 46.1mg (56%) | Wapń: 406mg (41%) | Żelazo: 1.5mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Truskawki z rukolą i parmezanem
Truskawki z rukolą i parmezanem
16 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom