Sałatka z truskawek z rukolą i parmezanem

5/5 (1)

Wytrawnym truskawkom z octem balsamicznym dotrzyma towarzystwa dowolna sałata. Łącząc je z rukolą albo roszponką otrzymamy szybką i smaczną sałatkę, której smak i charakter wzbogaci dodatek świeżo pokrojonego, włoskiego parmezanu. Sałatka z truskawek z rukolą i parmezanem – idealne połączenie kilku prostych smaków.

Zobacz też: Więcej pomysłów na smaczne sałatki

Można uprażyć na patelni orzechy lub migdały i posypać nimi wierzch sałatki. Można pokusić się o obranie kawałków pomarańczy, dodanie odrobiny kiełków słonecznika lub rzodkiewki. Aż korci, żeby dorzucić tam kawałki grillowanego z ostrym chili kurczaka, ale w prostocie siła i jeśli w lodówce macie mało składników, możecie wyczarować taką lub podobną sałatkę i sprawdzić, czy nietypowe połączenie smaków podbije Wasze serca :). Ciekawe czy i u Was zagości sałatka z truskawek z rukolą i parmezanem, a może zdecydujecie się na jakieś modyfikacje?

Sałatka z truskawek, parmezanu i rukoli

Liczba porcji4
Czas przygotowania i oczekiwania5 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Sałatka z truskawek, parmezanu i rukoli czyli prosta sałatka na lato z kilku składników i połączenie truskawek z wytrawnymi składnikami.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g truskawek (umyte, osuszone, bez szypułek, pokrojone w ćwiartki)
  • 250 g rukoli i/lub roszponki
  • 100 g parmezanu (pokrojony w cienkie plastry lub utarty na tarce o grubych oczkach/szatkownicy do kapusty)
  • 8 łyżek oliwy
  • sos balsamico
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Sałatka z truskawek, parmezanu i rukoli - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Przydatne poradniki:

  1. Truskawki - właściwości, walory i witaminy

Sałatka z truskawek, parmezanu i rukoli - Jak zrobić

Krok 1
Wszystkie składniki poza sosami i przyprawami układamy dekoracyjnie na talerzach.
Krok 2
Delikatnie doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, polewamy oliwą z oliwek.
Krok 3
Całość dekorujemy gęstym octem balsamicznym lub sosem balsamico.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

 

Truskawki z rukolą i parmezanem
Truskawki z rukolą i parmezanem

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

16 komentarzy
  1. Ja mam odchudzanie w planach, ale zapału brak… Rolki planuję uruchomić, co do jedzenia, to regularność posiłków i ich odpowiedni skład ciężko jest uzyskać przy malutkim dziecku…

  2. grunt to zaczac sie ruszać. i mniej jesc – co troche gorzej wychodzi. ale codziennie cwicze w domu do tego bieganie lub rower. 🙂 w ogole, sie pieknie zrobilo. cudownie sie ruszać na świeżym powietrzu.

  3. ja zaczelam wczorajdo zrzucenia dyszka mam nadzieje ze tym razem to nie bedzie tylko slomiany zapal!! powodzenia 😉

  4. pytanko, żeby stworzyć z tej sałatki nie tylko danie główne tylko coś jeszcze bardziej sycącego , jakie mięsko by pasowało żeby dodać np na talerzu obok?

    pozdrawiam

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)