fbpx
Czytasz właśnie
Sałatka z serem pleśniowym

Sałatka z serem pleśniowym

Sałatka z serem pleśniowym

Pyszna i prosta, a jednak na wszystkich robi wrażenie. Bez mięsa, o intensywnym smaku, sałatka z serem pleśniowym. Idealne połączenie smaków: słodkiego, słonego i kwaśnego. Chrupiące orzechy, które świetnie pasują do sera. Bardzo lubię takie szybkie sałatki: zachwycają smakiem, a kilka łatwo dostępnych składników do ich przygotowania często mam w zapasie w lodówce. Można przygotować ją w zaledwie kilka minut.

Zobacz też: Więcej prostych przepisów

Sałatka z serem pleśniowym może być przyrządzona zarówno z klasycznego serka porastającego pleśnią jak i sera pleśniowego blue. To on gra tu pierwsze skrzypce i współgra z pozostałymi smakami: słodkich owoców winogron lub gruszek, chrupkich, uprażonych orzechów nerkowców albo włoskich i kwaskowatego, wytrawnego sosu winegret. Najlepiej wybrać do niej mieszankę kolorowych, łagodnych sałat, chociaż charakterystyczna, intensywna w smaku rukola to równie smaczna partnerka dla aromatycznego, pleśniowego sera.

Zobacz też
Łosoś z sosem z kawy i awokado

Sałatka z serem pleśniowym i winogronami

Sałatka z serem pleśniowym

Pyszna i pożywna sałatka z serem pleśniowym, winogronami lub gruszką, orzechami i mieszanką sałat z sosem winegret.
4.6 z 5 votes
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Europejska
Przepis na: sałatka z serem pleśniowym
Liczba porcji: 2
Kalorie: 724kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 100 g sera pleśniowego camembert, brie lub blue (brie/camembert pokrojony na plasterki, blue pokrojony w kostkę)
  • 100-150 g sałaty (mieszanka sałat o niezbyt intensywnym smaku; lollo biondo, lollo rosso, endywia, rukola, roszponka, sałata lodowa, liść dębu)
  • 50 g orzechów (nerkowce lub włoskie, uprażone przez ok. 1 minutę na suchej patelni)
  • 100-200 g winogron lub gruszek (winogrona przekrojone na połówki, gruszki pokrojone na plasterki; gruszki polecam dla osób dbających o niski indeks glikemiczny)
  • sos winegret (¼ szklanki oliwy, 2 łyżki musztardy dijon, 1 łyżka octu winnego)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki układamy dekoracyjnie na talerzach.
  • Serwujemy sałatkę z dodatkiem sosu, który można podać w osobnym naczyniu lub wymieszać z pozostałymi składnikami w misce, tuż przed podaniem.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić sos winegret

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 325g | Kalorie: 724kcal (36%) | Węglowodany: 30g (10%) | Białko: 18g (36%) | Tłuszcze: 61g (94%) | Tłuszcze nasycone: 16g (100%) | Cholesterol: 60mg (20%) | Sód: 1432mg (62%) | Potas: 597mg (17%) | Błonnik: 3g (13%) | Cukier: 17g (19%) | Witamina A: 1300IU (26%) | Witamina B1: 1mg (67%) | Witamina B2: 1mg (59%) | Witamina B3: 2mg (10%) | Witamina B5: 1mg (10%) | Witamina B6: 1mg (50%) | Witamina B12: 1µg (17%) | Witamina C: 21mg (25%) | Witamina D: 1µg (7%) | Witamina E: 3mg (20%) | Witamina K: 77µg (73%) | Wapń: 329mg (33%) | Miedź: 1mg (50%) | Żelazo: 3mg (17%) | Mangan: 1mg (50%) | Magnez: 83mg (21%) | Fosfor: 363mg (36%) | Selen: 8µg (11%) | Cynk: 2mg (13%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Sycąca, idealna na popołudniowy spadek energii lub smaczną kolację. Ciekawa jestem z którymi orzechami i owocami najbardziej przypadnie Wam do gustu. Moja ulubiona, z sera pleśniowego blue oraz winogron, wiele lat temu podbiła na dobre moje serce.

Sałatka z serem pleśniowym i winogronami
Sałatka z serem pleśniowym i winogronami
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom