Sałatka z selera naciowego z orzechami i serem

Sałatka orzechowo-serowa z selerem naciowym
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

1999. rok. Matura, egzaminy na studia, nowy etap w życiu.  Kolejne znajomości, udane bądź nieudane związki. Studia, studia i po studiach. Szukanie pracy, usamodzielnianie się. Znalezienie pracy, kupowanie samochodów, szukanie mieszkań. Śluby, małżeństwa, dzieci. To skrót ostatnich 10 lat z naszego życia. Z naszego, czyli uroczych, wesołych i zaradnych dziewczyn z 4G. Nasz wychowawca z liceum powiedział kiedyś, że najważniejsze w życiu przyjaźnie to właśnie te, które zawiera się w liceum. Miał rację :). Sałatka z selera naciowego z orzechami i serem i nasze babskie pogaduchy.

Zobacz też: Więcej pomysłów na sałatki

Nie mogę tego nazwać spotkaniem po latach, bo właściwie spotykamy się regularnie. I chociaż w Polsce w 1990 roku nie istniały serwisy społecznościowe, nie każda z nas miała telefon komórkowy, większość poszła na różne uczelnie i powoli wszystkim zaczęło brakować wolnego czasu, idea naszych wspólnych spotkań przetrwała tę próbę. Uwielbiam te chwile, kiedy rozmawiamy, dowiadujemy się, co robią pozostałe koleżanki, jak sobie radzą. Jestem dumna z tego, że każda z nas cały czas podąża naprzód i pomimo drobnych czasem niepowodzeń zawsze wychodzi na prostą.

Czas pędzi nieubłaganie i nawet nie zauważyłam, kiedy z ogródków piwnych spotkania przeniosły się do naszych mieszkań. Tym razem pretekstem do wspólnego spędzenia czasu było obejrzenie nowego domu Marty, zjedzenie przygotowanego przez nią tiramisu, napicie się wina i przy okazji spróbowanie mojej sałatki z selera naciowego z orzechami i serem :). Podaję przepis, niech sobie koleżanki spiszą i zrobią jeszcze raz, jeśli im smakowało :).

Dzisiaj przepis na sałatkę, a w weekend chyba skuszę się na zrobienie tiramisu. Czas pokaże :).

Sałatka z selera naciowego z orzechami i serem

Liczba porcji4
Czas przygotowania i oczekiwania10 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Sałatka z selera naciowego z dodatkiem sałaty, jogurtowego sosu i orzechów. Bardzo smaczna i zdrowa, niskokaloryczna sałatka na imprezę, grilla lub do obiadu.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 mała główka sałaty lodowej (ewentualnie może być też np. endywia)
  • 125 g sera gouda (najlepiej młodego, miękkiego)
  • 1 czerwone jabłko
  • garść wyłuskanych orzechów włoskich
  • garść wyłuskanych orzechów laskowych
  • 1 Kubek jogurtu naturalnego (ok. 200 g)
  • 1 łyżka startego chrzanu (świeży lub ze słoiczka)
  • 3 łyżki octu winnego
  • 5 łodyg selera naciowego
  • 125 g sera camembert (najlepiej, żeby był twardy)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru (najlepszy będzie cukier brzozowy czyli ksylitol)
  • 1 szczypta soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

  1. Jak zrobić jogurt naturalny w domu

Sałatka z selera naciowego z orzechami i serem - Jak zrobić

Krok 1
W małej misce kuchennej łączę jogurt, sok z cytryny, sól, cukier i chrzan.
Krok 2
Dodaję grubo posiekane orzechy włoskie i drobno posiekane laskowe.
Krok 3
Sery kroję w słupki i dodaję do tak przygotowanego sosu.
Krok 4
Łodygi selera myję, z zewnętrznych części usuwam tzw. łyko, kroję ukośnie na plasterki grubości 0,5-1 cm.
Krok 5
Dokładam do serowo-orzechowego sosu razem z umytym, pokrojonym w grubszą kostkę jabłkiem (nie obrałam jabłka ze skórki).
Krok 6
Na talerzach rozkładam umytą, porwaną na kawałki sałatę. Dekoruję przygotowanym sosem i układam na wierzchu po kilka sztuk orzechów jako ozdobę.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)