Sałatka z selera naciowego z orzechami i serem przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Sałatka z selera naciowego z orzechami i serem
Sałatka orzechowo-serowa z selerem naciowym

1999. rok. Matura, egzaminy na studia, nowy etap w życiu.  Kolejne znajomości, udane bądź nieudane związki. Studia, studia i po studiach. Szukanie pracy, usamodzielnianie się. Znalezienie pracy, kupowanie samochodów, szukanie mieszkań. Śluby, małżeństwa, dzieci. To skrót ostatnich 10 lat z naszego życia. Z naszego, czyli uroczych, wesołych i zaradnych dziewczyn z 4G. Nasz wychowawca z liceum powiedział kiedyś, że najważniejsze w życiu przyjaźnie to właśnie te, które zawiera się w liceum. Miał rację :). Sałatka z selera naciowego z orzechami i serem i nasze babskie pogaduchy.

Zobacz też: Więcej pomysłów na sałatki

Nie mogę tego nazwać spotkaniem po latach, bo właściwie spotykamy się regularnie. I chociaż w Polsce w 1990 roku nie istniały serwisy społecznościowe, nie każda z nas miała telefon komórkowy, większość poszła na różne uczelnie i powoli wszystkim zaczęło brakować wolnego czasu, idea naszych wspólnych spotkań przetrwała tę próbę. Uwielbiam te chwile, kiedy rozmawiamy, dowiadujemy się, co robią pozostałe koleżanki, jak sobie radzą. Jestem dumna z tego, że każda z nas cały czas podąża naprzód i pomimo drobnych czasem niepowodzeń zawsze wychodzi na prostą.

Czas pędzi nieubłaganie i nawet nie zauważyłam, kiedy z ogródków piwnych spotkania przeniosły się do naszych mieszkań. Tym razem pretekstem do wspólnego spędzenia czasu było obejrzenie nowego domu Marty, zjedzenie przygotowanego przez nią tiramisu, napicie się wina i przy okazji spróbowanie mojej sałatki z selera naciowego z orzechami i serem :). Podaję przepis, niech sobie koleżanki spiszą i zrobią jeszcze raz, jeśli im smakowało :).

Zobacz też
Ciasto z cukinii

Dzisiaj przepis na sałatkę, a w weekend chyba skuszę się na zrobienie tiramisu. Czas pokaże :).

Sałatka orzechowo-serowa z selerem naciowym

Sałatka z selera naciowego z orzechami i serem

Sałatka z selera naciowego z dodatkiem sałaty, jogurtowego sosu i orzechów. Bardzo smaczna i zdrowa, niskokaloryczna sałatka na imprezę, grilla lub do obiadu.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 10 min
Razem: 10 min
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Europejska
Przepis na: sałatka z selera naciowego z orzechami i serem
Liczba porcji: 4 osoby

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 5 łodyg selera naciowego
  • 1 mała główka sałaty lodowej (ewentualnie może być też np. endywia)
  • 1 czerwone jabłko
  • 125 g sera gouda (najlepiej młodego, miękkiego)
  • 125 g sera camembert (najlepiej, żeby był twardy)
  • 1 garść wyłuskanych orzechów włoskich
  • 1 garść wyłuskanych orzechów laskowych
  • 1 łyżka startego chrzanu (świeży lub ze słoiczka)
  • 1 kubek jogurtu naturalnego (ok. 200 g)
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru (najlepszy będzie cukier brzozowy czyli ksylitol)
  • 1 szczypta soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • W małej misce kuchennej łączę jogurt, sok z cytryny, sól, cukier i chrzan.
  • Dodaję grubo posiekane orzechy włoskie i drobno posiekane laskowe.
  • Sery kroję w słupki i dodaję do tak przygotowanego sosu.
  • Łodygi selera myję, z zewnętrznych części usuwam tzw. łyko, kroję ukośnie na plasterki grubości 0,5-1 cm.
  • Dokładam do serowo-orzechowego sosu razem z umytym, pokrojonym w grubszą kostkę jabłkiem (nie obrałam jabłka ze skórki).
  • Na talerzach rozkładam umytą, porwaną na kawałki sałatę. Dekoruję przygotowanym sosem i układam na wierzchu po kilka sztuk orzechów jako ozdobę.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić jogurt naturalny w domu
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zobacz komentarze (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom