Sałatka z roszponki z serem pleśniowym przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Sałatka z roszponki z serem pleśniowym

Sałatka z roszponki z serem pleśniowym

Sałatka z roszponki z serem pleśniowym

Jaki los spotkał drugie opakowanie roszponki? Wylądowała w misce: oto sałatka z roszponki z serem pleśniowym, pomidorem, oliwkami i pestkami z dyni. Prosta, smaczna i pożywna, a do tego – szybka do zrobienia.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze sałatki

Kolejna prosta i smaczna sałatka, na którą wszystkie składniki z łatwością można kupić w markecie, dyskoncie lub osiedlowym sklepie spożywczym. Zamiast dyni czy słonecznika możecie spróbować dodać do niej migdały w płatkach, a całość wzbogacić o smak odrobiny miodu i soku z pomarańczy, które przed dodaniem do sałatki można wymieszać z oliwą. Ciekawa jestem, czy zdecydujecie się na ten mały eksperyment :).

Zobacz też
Zupa z bobem

Sałatka z roszponki z serem pleśniowym

Sałatka z roszponki z serem pleśniowym

Sałatka z roszponki z serem pleśniowym oraz pomidorem i oliwkami czyli pożywna sałatka na śniadanie lub kolację.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: sałatka z roszponki z serem pleśniowym
Liczba porcji: 2 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 200 g roszponki (1 opakowanie; dokładnie, ale delikatnie umyta i osuszona)
  • 2 pomidory (dojrzałe; pokrojone w dużą kostkę lub na plasterki)
  • 1 cebula (bardzo mała; drobno pokrojona; przed dodaniem do sałatki można delikatnie posolić, ugnieść i odstawić na kilkanaście minut)
  • 50 g czarnych oliwek (bez pestek; pokrojone na plasterki)
  • 1 ser pleśniowy (okrągły; pokrojony na 8 trójkątnych kawałków)
  • 3 łyżki pestek z dyni lub słonecznika (uprażone na suchej patelni)
  • 3 listki bazylii (drobno posiekane)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine lub oleju lnianego
  • sól i pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki delikatnie mieszam w misce i podaję.

Przydatne przepisy i poradniki

MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Przepis jest moją propozycją do dwóch akcji kulinarnych: „Lunch Box” oraz „Zdrowie na talerzu„.

Zobacz komentarze (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom