Sałatka z roszponki z serem pleśniowym

Sałatka z roszponki z serem pleśniowym
5/5 (1)

Jaki los spotkał drugie opakowanie roszponki? Wylądowała w misce: oto sałatka z roszponki z serem pleśniowym, pomidorem, oliwkami i pestkami z dyni. Prosta, smaczna i pożywna, a do tego – szybka do zrobienia.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze sałatki

Kolejna prosta i smaczna sałatka, na którą wszystkie składniki z łatwością można kupić w markecie, dyskoncie lub osiedlowym sklepie spożywczym. Zamiast dyni czy słonecznika możecie spróbować dodać do niej migdały w płatkach, a całość wzbogacić o smak odrobiny miodu i soku z pomarańczy, które przed dodaniem do sałatki można wymieszać z oliwą. Ciekawa jestem, czy zdecydujecie się na ten mały eksperyment :).

Sałatka z roszponki z serem pleśniowym

Liczba porcji2
Czas przygotowania i oczekiwania5 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ok. 200 g roszponki (1 opakowanie; dokładnie, ale delikatnie umyta i osuszona)
  • 2 pomidory (dojrzałe; pokrojone w dużą kostkę lub na plasterki)
  • 50 g czarnych oliwek (bez pestek; pokrojone na plasterki)
  • 1 ser pleśniowy (okrągły; pokrojony na 8 trójkątnych kawałków)
  • 3 łyżki pestek z dyni lub słonecznika (uprażone na suchej patelni)
  • 3 Listki bazylii (drobno posiekane)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine lub oleju lnianego
  • sól i pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Sałatka z roszponki z serem pleśniowym - Jak zrobić

Krok 1
Wszystkie składniki delikatnie mieszam w misce i podaję.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Przepis jest moją propozycją do dwóch akcji kulinarnych: „Lunch Box” oraz „Zdrowie na talerzu„.

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)