fbpx
Czytasz właśnie
Sałatka z pomidorów

Sałatka z pomidorów

Sałatka pomidorowa

Sałatka z pomidorów to obowiązkowa potrawa śniadaniowa w sobotni poranek. Przepis na sałatkę z pomidorów mam od lat ten sam, z rodzinnego domu. Modyfikuję go czasem nieznacznie, w zależności od składników, które mam do dyspozycji. Z pewnością też niejeden raz tak robiliście, nieprawdaż? Zobaczcie jak zrobić sałatkę z pomidorów krok po kroku.

Sałatka z pomidorów z dymką i tymiankiem

Sałatka z pomidorów

Prosta, najlepsza sałatka z pomidorów z odrobiną cebulki, oliwy, octu i pachnących ziół, np. tymianku. Pyszna, szybka i łatwa sałatka z pomidorów, najlepiej smakuje z pomidorami malinowymi.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 5 minutes
Razem: 5 minutes
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Polska
Przepis na: sałatka pomidorowa, sałatka z pomidorami, sałatka z pomidorem, sałatka z pomidorów
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 182kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 3 pomidory (dojrzałe; pokrojone w plastry; najlepsze będą malinowe lub inne, o słodkim smaku)
  • 3 cebulki dymki (pokrojone w drobne krążki)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku (albo mały pęczek świeżego – kilka gałązek)
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Jak zrobić

  • Pomidory układam fantazyjnie na talerzu.
  • Posypuję pomidory dymką. Po wierzchu lekko sypię solą i pieprzem.
  • Mieszamy oliwę, ocet, sok cytrynowy. Skrapiam nim sałatkę i na koniec posypuję całość tymiankiem.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 250g | Kalorie: 182kcal (9%) | Węglowodany: 13g (4%) | Białko: 3g (6%) | Tłuszcze: 14g (22%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Sód: 313mg (14%) | Potas: 612mg (17%) | Błonnik: 4g (17%) | Cukier: 6g (7%) | Witamina A: 2158IU (43%) | Witamina B1: 1mg (67%) | Witamina B2: 1mg (59%) | Witamina B3: 1mg (5%) | Witamina B5: 1mg (10%) | Witamina B6: 1mg (50%) | Witamina C: 38mg (46%) | Witamina E: 3mg (20%) | Witamina K: 211µg (201%) | Wapń: 86mg (9%) | Miedź: 1mg (50%) | Żelazo: 2mg (11%) | Mangan: 1mg (50%) | Magnez: 36mg (9%) | Fosfor: 71mg (7%) | Selen: 1µg (1%) | Cynk: 1mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Sałatka z pomidorów może być przygotowywana na kilka sposobów. Moja wersja jest najprostsza, wegetariańska i wegańska. Jeśli chcecie dołożyć nabiał, możecie pokusić się o dodatek kwaśnej śmietany, a jeszcze lepiej – gęstego, greckiego jogurtu naturalnego.

Zobacz też: Więcej przepisów na sałatki

Zobacz też
Steki z grilla

Spróbujcie caprese, która podbija od kilku lat serca Polaków lub greckiej, która na dobre zadomowiła się w polskich restauracjach. Ale latem, kiedy pomidory smakują najlepiej, przygotujcie naszą polską klasykę, bo prostota bywa często najlepsza.

Wykorzystując dużą część pomidorów, które sprezentował mi i mojej mamie dawny sąsiad, skusiłam się na zrobienie sałatki z pomidorów.

Sałatka z pomidorów przepis

Brzmi trochę szumnie, bo to po prostu pomidor pokrojony w plasterki, polany sosem i posypany cebulką dymką i przyprawami. Ale efekt jest, moim zdaniem, dość imponujący jak na tak prozaiczne danie, więc oto przed Wami sałatka z pomidorów. Lekka kolacja lub śniadanie – marzenie :).  Pomidory, które dostałam, są dojrzałe, soczyste i lekko słodkie w smaku. Ciężko mi uwierzyć w to, że ktoś wyhodował je w samym środku zimy. I ten zapach cebulki i ziół, pycha!

Przepis na sałatkę z pomidorów

Jestem miłośniczką pomidorów. Od dziecka wybieram je jako mój ulubiony dodatek do kanapek. Uwielbiałam kanapki z pomidorem i białym serem, najlepiej domowym, babcinym. Potrafiłam jeść je na słono lub posypywać cukrem, zupełnie jak chleb z jabłkiem… Ciekawe czy ktoś z Was też lubił jadać podobne zestawy? Jedyne czego nigdy nie lubiłam to jedzenie samego pomidora w skórce, zwłaszcza w pociągu czy autobusie, kiedy sok ciekł cienką strużką po ręce prosto pod rękaw ;). To profanacja pomidora, który zasługuje na eleganckie zaserowanie i chociaż do smaku wystarczy mu odrobina soli, nie zawsze, bo te słodkie i dojrzałe jadam bez dodatków, warto poświęcić mu chwilę i dobrać odpowiednie składniki, które podkreślą jego smak i ładnie uzupełnią piękną, czerwoną barwę.

36 komentarzy
  • Zamiast bułeczki – grahameczka, albo chleb żytni na zakwasie:) I obowiązkowo świeże zioła!!! Bazylia, majeranek, natka pietruszki… Pychotka! Dla wymagających można wkroić pokrojoną w kostkę szyneczkę, polędwiczkę, lub gotowane mięso indycze:)

  • @Małgorzata to prawda, ale tzw. gargamele też pyszne. Tylko to nie jest żadna odmiana tylko bodajże umowna nazwa dla tych dużych, czerwonych i lekko pokrzywionych. Ale malinowe malinówki i bawole pycha!

  • Jak dla mnie szczypta soli musi być, żeby wyciągnąć jeszcze bardziej smak. Co nie znaczy, że przesalam :).

  • a ja polecam pomidory o nazwie „bawole serca” – są przepyszne, wiele lat je hodowała moja mama i do dzisiaj nie jadłam lepszego gatunku

  • Solić pomidory? To profanacja! Po co psuć ten fantastyczny smak i piękny zapach? Wystarczy dodać pieprzu;) Mam to szczęście, że w moim regionie są rewelacyjne pomidory malinowe – najlepsze na sałatkę:)

  • Dobre ogórki i ziemniaki jest łatwiej kupić – z pomidorami jest coś na rzeczy – chyba je czymś spryskują

  • to kwestia dobrego noża. Ten, którego używam na filmie to nóż ceramiczny i można nim tak jeździć po desce, przy okazji krojąc wszystko co się pod niego dostanie :).

  • [..YouTube..] to kwestia dobrego noża. Ten, którego używam na filmie to nóż ceramiczny i można nim tak jeździć po desce, przy okazji krojąc wszystko co się pod niego dostanie :).

  • [..YouTube..] @lonkaa08 to kwestia dobrego noża. Ten, którego używam na filmie to nóż ceramiczny i można nim tak jeździć po desce, przy okazji krojąc wszystko co się pod niego dostanie :).

  • Mikrofonik kierunkowy mocowany w miejscu lampy, wtyka się go w wejscie mikrofonu pierwsza dziurka po lewo w 5dmkII. Dobra jakośc za rozsądną cenę, a mikrfon krawatowy możesz sobie wypatrzeć u kolesia na YouTube /andyax . Ma tam pokazane jak zrobić taki mikrofon za rozsądną cenę:)

  • Miałam w planie mikrofon krawatowy, ale na razie muszę sobie radzić z tym co posiadam :). A co to za urządzenie? Google nie pokazuje żadnych wyników poza jednym :).

  • [..YouTube..] Mikrofonik kierunkowy mocowany w miejscu lampy, wtyka się go w wejscie mikrofonu pierwsza dziurka po lewo w 5dmkII. Dobra jakośc za rozsądną cenę, a mikrfon krawatowy możesz sobie wypatrzeć u kolesia na YouTube /andyax . Ma tam pokazane jak zrobić taki mikrofon za rozsądną cenę:)

  • [..YouTube..] @pozytywnakuchnia Mikrofonik kierunkowy mocowany w miejscu lampy, wtyka się go w wejscie mikrofonu pierwsza dziurka po lewo w 5dmkII. Dobra jakośc za rozsądną cenę, a mikrfon krawatowy możesz sobie wypatrzeć u kolesia na YouTube /andyax . Ma tam pokazane jak zrobić taki mikrofon za rozsądną cenę:)

  • [..YouTube..] Miałam w planie mikrofon krawatowy, ale na razie muszę sobie radzić z tym co posiadam :). A co to za urządzenie? Google nie pokazuje żadnych wyników poza jednym :).

  • [..YouTube..] @zAtt1337 Miałam w planie mikrofon krawatowy, ale na razie muszę sobie radzić z tym co posiadam :). A co to za urządzenie? Google nie pokazuje żadnych wyników poza jednym :).

  • To jest co lubie-pomidory pod każda postacią…i wreszcie pojawiają się takie, które smakują za pomidorem…:)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom