Sałatka z pomidorów przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Sałatka z pomidorów
Sałatka pomidorowa

Wykorzystując dużą część pomidorów, które sprezentował mi i mojej mamie dawny sąsiad, skusiłam się na zrobienie sałatki z pomidorów. Brzmi trochę szumnie, bo to po prostu pomidor pokrojony w plasterki, polany sosem i posypany cebulką dymką i przyprawami. Ale efekt jest, moim zdaniem, dość imponujący jak na tak prozaiczne danie, więc oto przed Wami sałatka z pomidorów. Lekka kolacja lub śniadanie – marzenie :).  Pomidory, które dostałam, są dojrzałe, soczyste i lekko słodkie w smaku. Ciężko mi uwierzyć w to, że ktoś wyhodował je w samym środku zimy. I ten zapach cebulki i ziół, pycha!

Zobacz też: Więcej przepisów na sałatki

Jestem miłośniczką pomidorów. Od dziecka wybieram je jako mój ulubiony dodatek do kanapek. Uwielbiałam kanapki z pomidorem i białym serem, najlepiej domowym, babcinym. Potrafiłam jeść je na słono lub posypywać cukrem, zupełnie jak chleb z jabłkiem… Ciekawe czy ktoś z Was też lubił jadać podobne zestawy? Jedyne czego nigdy nie lubiłam to jedzenie samego pomidora w skórce, zwłaszcza w pociągu czy autobusie, kiedy sok ciekł cienką strużką po ręce prosto pod rękaw ;). To profanacja pomidora, który zasługuje na eleganckie zaserowanie i chociaż do smaku wystarczy mu odrobina soli, nie zawsze, bo te słodkie i dojrzałe jadam bez dodatków, warto poświęcić mu chwilę i dobrać odpowiednie składniki, które podkreślą jego smak i ładnie uzupełnią piękną, czerwoną barwę.

Zobacz też
Pasztet z soczewicy

Sałatka z pomidorów może być przygotowywana na kilka sposobów. Moja wersja jest najprostsza, wegetariańska i wegańska. Jeśli chcecie dołożyć nabiał, możecie pokusić się o dodatek kwaśnej śmietany, a jeszcze lepiej – gęstego, greckiego jogurtu naturalnego. Spróbujcie caprese, która podbija od kilku lat serca Polaków lub greckiej, która na dobre zadomowiła się w polskich restauracjach. Ale latem, kiedy pomidory smakują najlepiej, przygotujcie naszą polską klasykę, bo prostota bywa często najlepsza.

Sałatka pomidorowa

Sałatka z pomidorów

Prosta, najlepsza sałatka z pomidorów z odrobiną cebulki, oliwy, octu i pachnących ziół, np. tymianku. Pyszna, szybka i łatwa sałatka z pomidorów, najlepiej smakuje z pomidorami malinowymi.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Polska
Przepis na: sałatka z pomidorów
Liczba porcji: 4 osoby

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 3 pomidory (dojrzałe; pokrojone w plastry; najlepsze będą malinowe lub inne, o słodkim smaku)
  • 3 cebulki dymki (pokrojone w drobne krążki)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku (albo mały pęczek świeżego - kilka gałązek)
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Pomidory układam fantazyjnie na talerzu.
  • Posypuję pomidory dymką. Po wierzchu lekko sypię solą i pieprzem.
  • Mieszamy oliwę, ocet, sok cytrynowy. Skrapiam nim sałatkę i na koniec posypuję całość tymiankiem.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Sałatka z pomidorów z dymką i tymiankiem
Sałatka z pomidorów z dymką i tymiankiem
36 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom