Sałatka z pomidora, awokado i pesto przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Sałatka z pomidora, awokado i pesto
Sałatka z pomidora, awokado i pesto bazyliowego

Przygotowując sałatkę z pomidora, awokado i truskawek wpadłam na pomysł zrobienia jeszcze jednej modyfikacji sałatki caprese, wspominanej w komentarzach przez Katarzynę. Truskawki zastąpiłam świeżym pesto bazyliowym, a całość ułożyłam w nieco inny sposób. Pomidory, pesto i mozzarella to wręcz idealne połączenie, które świetnie skomponuje się z miękkim, dojrzałym, mięsistym awokado. Sałatka z pomidora, awokado i pesto. Prosto i smacznie.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze sałatki

Dobrze mieć w lodówce pesto i pomidory, bo świetnie łączą się jako składniki kanapki. Można też mieszać je z wieloma warzywami i sałatami, przygotowując szybkie, smaczne i zdrowe sałatki „last minute”, kiedy okazuje się, że niewiele jest w lodówce, a jednak można wyczarować błyskawicznie pyszną potrawę.

Sałatka z pomidora, awokado i pesto to tylko trzy podstawowe składniki. Możecie schrupać z dodatkiem tostów, położyć obok sadzone jajko lub, po prostu, zjeść na śniadanie lub jako przekąskę, samą sałatkę.

Zobacz też
Zupa brokułowa z krewetkami

Sałatka z pomidora, awokado i pesto bazyliowego

Sałatka z pomidora, awokado i pesto

Szybka, prosta, smaczna i zdrowa sałatka z pomidora, awokado i pesto, idealna na kolację lub śniadanie, albo jako przekąska popołudniowa.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Europejska
Przepis na: sałatka z pomidora, awokado i pesto
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 pomidor (duży; pokrojony na plasterki)
  • 1 awokado (obrane ze skórki, skropione sokiem z cytryny, pokrojone na plasterki)
  • 1 kulka mozzarelli (pokrojona na plasterki)
  • 1 słoiczek pesto bazyliowego (mały, ok. 100 ml)
  • 1 łyżeczka octu winnego lub balsamicznego
  • oliwa z oliwek
  • balsamico lub gęsty ocet balsamiczny
  • sól

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Pomidora smaruję pesto i razem z awokado i mozzarellą układam dekoracyjnie na talerzu. Skrapiam octem winnym lub balsamicznym.
  • Delikatnie posypuję pomidora solą, a całość polewam oliwą z oliwek.
  • Dekoruję sałatkę oliwą i gęstym octem balsamicznym lub balsamico.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić pesto z bazylii
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Sałatka z pomidora, awokado i pesto

Zobacz komentarze (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom