fbpx
Czytasz właśnie
Sałatka z pieczarkami i ryżem

Sałatka z pieczarkami i ryżem

Sałatka z ryżu z pieczarkami

Sama jestem fanką lżejszych, ale sałatka z pieczarkami i ryżem to zawsze hit na imprezach grillowych lub domowych przyjęciach. Jest sycąca, o intensywnym smaku. Podsmażone pieczarki z cebulą i czosnkiem oraz ugotowany ryż, w połączeniu z przyprawami i majonezem, tworzą bardzo smaczną mieszankę. Z kolei dodatek kwaskowatych w smaku ogórków konserwowych lub kiszonek zapewnia przełamanie smaku. Zobaczcie jak zrobić sałatkę z pieczarkami i ryżem krok po kroku.

Sałatka z ryżu z pieczarkami

Sałatka z pieczarkami i ryżem

Sałatka z pieczarkami i ryżem, z jajkiem na twardo i majonezem raz odrobiną ostrej papryczki chili. Świetna sałatka imprezowa.
5 z 2 votes
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 25 min
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Polska
Przepis na: sałatka z pieczarkami i ryżem
Liczba porcji: 4
Kalorie: 271kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ szklanki ryżu
  • 200 g pieczarek (oczyszczone, pokrojone na plasterki)
  • 1 cebula (średnia; drobno pokrojona)
  • 1 ząbek czosnku (pokrojony w drobną kosteczkę)
  • 2 jajka (ugotowane na twardo; pokrojone w drobną kosteczkę; 1 plasterek można odłożyć do dekoracji)
  • 2-3 ogórki konserwowe (pokrojone w drobną kostkę)
  • ½ łyżeczki papryczki chili (opcjonalnie; pokrojona w drobną kosteczkę; część można odłożyć do dekoracji)
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy extra vergine
  • 4 łyżki majonezu
  • ½ pęczka szczypiorku lub natki pietruszki (drobno posiekany; 1 łyżka odłożona do dekoracji)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Ryż gotuję i odstawiam do wystudzenia.
  • Cebulę i czosnek szklę na maśle.
  • Dodaję pieczarki i chili, doprawiam solą i pieprzem. Duszę pod przykryciem, następnie odkrywam i podsmażam, żeby odparować sos.
  • Wszystkie składniki mieszam w misce. W razie potrzeby doprawiam dodatkowo solą i pieprzem.
  • Wygładzam wierzch sałatki, oczyszczam brzeg miski papierowym ręcznikiem lub serwetką. Posypuję sałatkę pietruszką/szczypiorkiem i dekoruję jajkiem.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Majonez - przepis jak zrobić domowy
  2. Jak ugotować ryż
  3. Jak pokroić cebulę

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 150g | Kalorie: 271kcal (14%) | Węglowodany: 24g (8%) | Białko: 6g (12%) | Tłuszcze: 16g (25%) | Tłuszcze nasycone: 4g (25%) | Cholesterol: 97mg (32%) | Sód: 440mg (19%) | Potas: 317mg (9%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 660IU (13%) | Witamina C: 12mg (15%) | Wapń: 47mg (5%) | Żelazo: 1.4mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom