Sałatka z pieczarkami i ryżem przepis | Dorota Kamińska

Sałatka z pieczarkami i ryżem

Sałatka z ryżu z pieczarkami

Sama jestem fanką lżejszych, ale sałatka z pieczarkami i ryżem to zawsze hit na imprezach grillowych lub domowych przyjęciach. Jest sycąca, o intensywnym smaku. Podsmażone pieczarki z cebulą i czosnkiem oraz ugotowany ryż, w połączeniu z przyprawami i majonezem, tworzą bardzo smaczną mieszankę. Z kolei dodatek kwaskowatych w smaku ogórków konserwowych lub kiszonek zapewnia przełamanie smaku. Zobaczcie jak zrobić sałatkę z pieczarkami i ryżem krok po kroku.

5 od 1 osoby
Sałatka z ryżu z pieczarkami
Sałatka z pieczarkami i ryżem
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
25 min
 

Sałatka z pieczarkami i ryżem, z jajkiem na twardo i majonezem raz odrobiną ostrej papryczki chili. Świetna sałatka imprezowa.

Danie: Sałatka
Kuchnia: Polska
Przepis na: sałatka z pieczarkami i ryżem
Liczba kalorii: 271 kcal
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • ½ szklanki ryżu
  • 200 g pieczarek (oczyszczone, pokrojone na plasterki)
  • 1 cebula (średnia; drobno pokrojona)
  • 1 ząbek czosnku (pokrojony w drobną kosteczkę)
  • 2 jajka (ugotowane na twardo; pokrojone w drobną kosteczkę; 1 plasterek można odłożyć do dekoracji)
  • 2-3 ogórki konserwowe (pokrojone w drobną kostkę)
  • ½ łyżeczki papryczki chili (opcjonalnie; pokrojona w drobną kosteczkę; część można odłożyć do dekoracji)
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy extra vergine
  • 4 łyżki majonezu
  • ½ pęczka szczypiorku lub natki pietruszki (drobno posiekany; 1 łyżka odłożona do dekoracji)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Majonez - przepis jak zrobić domowy
  2. Jak ugotować ryż
  3. Jak pokroić cebulę
Sałatka z pieczarkami i ryżem - Jak zrobić
  1. Ryż gotuję i odstawiam do wystudzenia.

  2. Cebulę i czosnek szklę na maśle.

  3. Dodaję pieczarki i chili, doprawiam solą i pieprzem. Duszę pod przykryciem, następnie odkrywam i podsmażam, żeby odparować sos.

  4. Wszystkie składniki mieszam w misce. W razie potrzeby doprawiam dodatkowo solą i pieprzem.

  5. Wygładzam wierzch sałatki, oczyszczam brzeg miski papierowym ręcznikiem lub serwetką. Posypuję sałatkę pietruszką/szczypiorkiem i dekoruję jajkiem.

Wartości odżywcze
Sałatka z pieczarkami i ryżem
Wielkość porcji (150 g)
Liczba kalorii 271 kcal Kalorie z tłuszczów 144 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 16g 25%
Tłuszcze nasycone 4g 20%
Cholesterol 97mg 32%
Sód 440mg 18%
Potas 317mg 9%
Węglowodany ogółem 24g 8%
Błonnik 1g 4%
Cukry 3g
Białko 6g 12%
Witamina A 13.2%
Witamina C 14.6%
Wapń 4.7%
Żelazo 7.5%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)