Sałatka z mozzarellą, pomidorkami i awokado przepis | Dorota Kamińska

Sałatka z mozzarellą, pomidorkami i awokado

Salłtka z mozzarellą, pomidorkami i awokado

Dziś kolejne kolory na talerzu czyli sałatka z mozzarellą, pomidorkami i awokado przygotowana w kilka minut przez moją bratową. Warto mieć w lodówce miks sałat, pomidorki koktajlowe i ser. Zawsze można przygotować z nich pyszną sałatkę, dodając ulubiony sos i zioła. Wystarczy dołożyć jedno dodatkowe warzywo dla zróżnicowania smaku, choć nie jest to konieczne. Odrobina słonecznika i pestek z dyni jako dodatek i zioła prowansalskie oraz oliwa. Może jeszcze odrobina czosnku i pyszna sałatka gotowa.

5 od 1 osoby
Salłtka z mozzarellą, pomidorkami i awokado
Sałatka z mozzarellą, pomidorkami i awokado
Przygotowanie
5 min
Całkowity czas
5 min
 

Prosta i szybka do zrobienia sałatka z mozzarellą, pomidorkami i awokado jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie np. na kolację.

Danie: Sałatka
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: sałatka z mozzarellą, pomidorkami i awokado
Liczba kalorii: 291 kcal
Liczba porcji: 6 osób
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 200 g mieszanki sałat i listków, np. rukoli i szpinaku (np. rzymska, endywia, radicchio, lollo biondo, lollo rosso, liść dębu; większe listki można porwać)
  • 200 g awokado (pokrojone w niedużą kostkę i skropione sokiem z cytryny lub pomarańczy)
  • 1 czerwona cebula (opcjonalnie; drobno posiekana)
  • 2 szklanki pomidorków koktajlowych (można pokroić na połówki)
  • 200 g sera mozzarella (w małych kulkach; można pokroić na połówki)
  • 10 łyżek sosu winegret
  • 3 łyżki słonecznika lub pestek z dyni (można uprażyć je na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Dojrzałe awokado - jak wybrać
  2. Jak pokroić cebulę
  3. Jak zrobić sos winegret - do tej sałatki polecam doprawić go ziołami prowansalskimi
Sałatka z mozzarellą, pomidorkami i awokado - Jak zrobić
  1. Wszystkie składniki mieszam w misce i odstawiam na 10 minut, następnie serwuję.

Wartości odżywcze
Sałatka z mozzarellą, pomidorkami i awokado
Wielkość porcji (165 g)
Liczba kalorii 291 kcal Kalorie z tłuszczów 225 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 25g 38%
Tłuszcze nasycone 7g 35%
Cholesterol 26mg 9%
Sód 224mg 9%
Potas 343mg 10%
Węglowodany ogółem 8g 3%
Błonnik 2g 8%
Cukry 2g
Białko 8g 16%
Witamina A 16.3%
Witamina C 24.3%
Wapń 18.5%
Żelazo 4.5%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Sałatka z mozzarellą, pomidorkami i awokado
Sałatka z mozzarellą, pomidorkami i awokado
Sałatka z mozzarellą, pomidorami i awokado
Sałatka z mozzarellą, pomidorami i awokado

 

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)