fbpx
Czytasz właśnie
Sałatka z mozzarellą, pomidorkami i awokado

Sałatka z mozzarellą, pomidorkami i awokado

  • prosty przepis z kilku składników
  • ze świeżymi lub suszonymi, aromatycznymi ziołami
  • doprawiona świetnym, łatwym sosem winegret
Salłtka z mozzarellą, pomidorkami i awokado

Sałatka z mozzarellą, pomidorkami i awokado to kolejne kolory na talerzu w ostatnim czasie. Przepis na sałatkę z mozzarellą, pomidorkami i awokado przygotowałyśmy w kilka minut z moją bratową. Wrzuciłyśmy do niej to, co było pod ręką. Wyszła świetnie! Warto mieć w lodówce miks sałat, pomidorki koktajlowe i ser. Zawsze można przygotować z nich pyszną sałatkę, dodając ulubiony sos i zioła. Wystarczy dołożyć jedno dodatkowe warzywo dla zróżnicowania smaku, choć nie jest to konieczne. Odrobina słonecznika i pestek z dyni jako dodatek, a także zioła prowansalskie oraz oliwa. Może jeszcze odrobina czosnku i pyszna sałatka gotowa. Zobaczcie jak zrobić sałatkę z mozzarellą, pomidorkami i awokado krok po kroku.

Sałatka z mozzarellą, pomidorkami i awokado

Sałatka z mozzarellą, pomidorkami i awokado

Prosta i szybka do zrobienia sałatka z mozzarellą, pomidorkami i awokado jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie np. na kolację.
4.50 from 4 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Razem: 5 minutes
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: sałatka z mozzarellą, pomidorkami i awokado
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 291kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 200 g mieszanki sałat i listków, np. rukoli i szpinaku (np. rzymska, endywia, radicchio, lollo biondo, lollo rosso, liść dębu; większe listki można porwać)
  • 200 g awokado (pokrojone w niedużą kostkę i skropione sokiem z cytryny lub pomarańczy)
  • 1 czerwona cebula (opcjonalnie; drobno posiekana)
  • 2 szklanki pomidorków koktajlowych (można pokroić na połówki)
  • 200 g sera mozzarella (w małych kulkach; można pokroić na połówki)
  • 10 łyżek sosu winegret
  • 3 łyżki słonecznika lub pestek z dyni (można uprażyć je na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Dojrzałe awokado – jak wybrać
  2. Jak pokroić cebulę
  3. Jak zrobić sos winegret – do tej sałatki polecam doprawić go ziołami prowansalskimi

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki mieszam w misce i odstawiam na 10 minut, następnie serwuję.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 165g | Kalorie: 291kcal (15%) | Węglowodany: 8g (3%) | Białko: 8g (16%) | Tłuszcze: 25g (38%) | Tłuszcze nasycone: 7g (44%) | Cholesterol: 26mg (9%) | Sód: 224mg (10%) | Potas: 343mg (10%) | Błonnik: 2g (8%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 815IU (16%) | Witamina C: 20mg (24%) | Wapń: 185mg (19%) | Żelazo: 0.8mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Sałatka z mozzarellą, pomidorkami i awokado może składać się z dowolnego miksu sałat. Uwielbiam mieć w domu zapas różnorodnych w doniczce. Po prostu wybieram dowolne listki, na które mam ochotę i mieszkam potem z pozostałymi składnikami. Najlepsza na świecie prostota. W słoneczny dzień i w miłym towarzystwie, kiedy dzieci radośnie bawiły się w ogrodzie, a my byłyśmy już po popołudniowej kawie, przygotowałyśmy z bratową tę pyszną sałatkę. Doskonale uzupełniła smak grillowanego mięsa i ryb, których przyrządzeniem na ogrodowym grillu zajął się mój brat.

Przepis na sałatkę z mozzarellą, pomidorkami i awokado

Cudownie byłoby mieć ogródek lub choćby miniszklarnię na balkonie. Można wtedy uprawiać różne sałaty, zioła i pomidorki, a kupować jedynie oliwę i ser. Ewentualnie pokusić się o dodatki. Prażony słonecznik czy grubo siekane orzechy lub migdały doskonale uzupełnią tę kolorową, apetyczną kompozycję. Klasyczny winegret z dodatkiem ziół i oliwa dobrej jakości oraz smaczna mozzarella i dojrzałe pomidorki to podstawa tej mieszanki. Opcjonalnie proponuję drobno posiekaną, czerwoną cebulę. Doda charakteru tej delikatnej kompozycji. Pamiętajcie, że proste przepisy o krótkim składzie wymagają składników najwyższej jakości. W szczególności gdy będziecie kupować mozzarellę i oliwę.

Zobacz też
Zupa minestrone

Dojrzałe awokado to również jeden z istotnych składników naszej mieszanki. Pokrojony w grubą kostkę, miękki miąższ rozpływa się w ustach z każdym kolejnym kęsem. Uwielbiam to połączenie: awokado, pomidorki i mozzarella. Spróbujcie w takim zestawieniu zaserwować tę sałatkę z jajkiem sadzonym. Obłędny smak!

Sałatka z mozzarellą, pomidorkami i awokado
Sałatka z mozzarellą, pomidorkami i awokado

Sałatka z mozzarellą, pomidorkami i awokado przepis

Warto z wyprzedzeniem przygotować sos winegret i zostawić w lodówce. Nabierze pełni smaku. Potem wystarczy tylko pokroić składniki i wymieszać wszystko w misce tuż przed podaniem.

Sałatka z mozzarellą, pomidorami i awokado
Sałatka z mozzarellą, pomidorami i awokado

Zobacz też: Najlepsze przepisy na sałatki

Bardzo jestem ciekawa, czy również i u Was zagości ta pyszna sałatka. Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy udało Wam się dodać do niej coś jeszcze oprócz proponowanego przeze mnie i bratową składu!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom