Sałatka z kurczakiem i pistacjami przepis | Dorota Kamińska

Sałatka z kurczakiem i pistacjami

Sałatka z kurczakiem i pistacjami

Sałatki jesienne kojarzą nam się często z cięższymi recepturami, zawierającymi gotowane warzywa, np. ziemniaki, marchewkę czy seler. Doprawione śmietaną lub majonezem, są sycące i kaloryczne. Niestety, gotowanie pozbawia je najważniejszych składników odżywczych: bogactwa witamin. Jesienią, na popołudniowy spadek energii proponuję przygotowanie sałatki zdrowej i lekkiej, a jednocześnie bogatej zarówno w białka, jak i zdrowe tłuszcze i witaminy. Sałatka z kurczakiem i pistacjami, bardzo smaczna! Z dodatkiem pysznych, pięknie dekorujących cały talerz fig, które można zastąpić plasterkami dojrzałej gruszki czy pomarańczy. Ich smak równie dobrze skomponuje się z zielonymi, chrupiącymi, odżywczymi pistacjami i łagodnym, podkreślonym dodatkiem cytryny, kurczakiem.

Zobacz też: Najlepsze proste przepisy

Orzechy w sałatce: pistacje, nerkowce, włoskie lub laskowe czy piniowe, a także migdały to zdrowy i pyszny dodatek. Delikatnie uprażone, wzmacniają swój smak i pięknie pachną. Oprócz tego bardzo przyjemnie chrupią, wzbogacając konstystencję całej potrawy. Lubię eksperymentować i dodawać je do sałatek składających się z mieszanki sałat, łagodnego mięsa i owoców lub warzyw. Polane sosem winegret lub balsamico, takie proste do zrobienia dania sałatkowe zawsze robią furorę na domowej imprezie. Podobnie jak wtedy, gdy z niezapowiedzianą wizytą wpadają do mnie goście. 

5 od 1 osoby
Sałatka z kurczakiem i pistacjami
Sałatka z kurczakiem i pistacjami
Przygotowanie
10 min
Całkowity czas
10 min
 
Prosta, szybka, łatwa sałatka z kurczaka z pistacjami i figami lub gruszkami czy pomarańczą, z dodatkiem konfitury z czerwonej cebuli i sosu winegret.
Danie: Sałatka
Kuchnia: Europejska
Przepis na: sałatka z kurczaka i pistacji, sałatka z kurczaka z pistacjami, sałatka z kurczakiem i pistacjami, sałatka z kurczakiem z pistacjami, sałatka z piersi kurczaka z pistacjami
Liczba kalorii: 430 kcal
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 400 g piersi z kurczaka (umyte, osuszone, oczyszczone z błon i tłuszczu)
  • 2 figi (można zastąpić 2 gruszkami lub 1 pomarańczą)
  • 100 g pistacji Felix* (wyłuskane; można zastąpić orzechami nerkowcami Felix lub orzeszkami ziemnymi Felix)
  • 100 g sałaty (mieszanka sałat o niezbyt intensywnym smaku; lollo biondo, lollo rosso, endywia, rukola, roszponka, sałata lodowa, liść dębu)
  • 2 łyżki konfitury z czerwonej cebuli
  • ½ cytryny (skórka starta na tarce o drobnych oczkach, wyciśnięty sok)
  • sos winegret (¼ szklanki oliwy, 2 łyżki musztardy dijon, 1 łyżka octu winnego)
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Konfitura z czerwonej cebuli - przepis
  2. Jak zrobić sos winegret

* Przepis powstał we współpracy z marką Felix.

Sałatka z kurczakiem i pistacjami - Jak zrobić
  1. Pistacje prażę na suchej patelni ceramicznej lub teflonowej, aż zaczną mocno pachnieć i delikatnie się zrumienią.

    Sałatka z kurczakiem i pistacjami - przepis - krok 1
  2. Kurczaka doprawiam solą, pieprzem, sokiem z cytryny i skórką z cytryny.

    Sałatka z kurczakiem i pistacjami - przepis - krok 2
  3. Polewam mięso oliwą i odstawiam na 30 minut do lodówki.

    Sałatka z kurczakiem i pistacjami - przepis - krok 3
  4. Szybko obsmażam kurczaka na dużym ogniu, do lekkiego zrumienienia, przez ok. 2 minuty. W razie potrzeby dodaję odrobinę dodatkowej oliwy.

    Sałatka z kurczakiem i pistacjami - przepis - krok 4
  5. Figi kroję w ćwiartki lub na plasterki. Jeśli zamiast fig używam innych owoców, kroję je dekoracyjnie, według uznania.

    Sałatka z kurczakiem i pistacjami - przepis - krok 5
  6. Składniki na sos ubijam w miseczce za pomocą widelca.

    Sałatka z kurczakiem i pistacjami - przepis - krok 6
  7. Wszystkie składniki na sałatkę układam dekoracyjnie na talerzu, rozpoczynając od sałat, dodając kurczaka, cebulkę, papryczkę chili i pistacje.

    Sałatka z kurczakiem i pistacjami - przepis - krok 7
  8. Doprawiam całość sosem winegret i serwuję.

    Sałatka z kurczakiem i pistacjami - przepis - krok 8
Wartości odżywcze
Sałatka z kurczakiem i pistacjami
Wielkość porcji (125 g)
Liczba kalorii 430 kcal Kalorie z tłuszczów 261 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 29g 45%
Tłuszcze nasycone 4g 20%
Cholesterol 69mg 23%
Sód 311mg 13%
Potas 767mg 22%
Węglowodany ogółem 16g 5%
Błonnik 4g 16%
Cukry 7g
Białko 27g 54%
Witamina A 9.1%
Witamina C 17.9%
Wapń 6.1%
Żelazo 10.1%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Najbardziej lubię jednak zjeść taką sałatkę w porze obiadu, a nawet na drugie śniadanie. Sałatka z piersi z kurczaka i pistacji dodaje mi energii! Jej przygotowanie nie zabiera dużo czasu i można w kilka minut cieszyć się z dania, które nie tylko świetnie smakuje, ale także pięknie prezentuje się na talerzu.

Sałatka z kurczaka z pistacjami
Sałatka z kurczaka z pistacjami
Sałatka z kurczakiem i pistacjami
Sałatka z kurczakiem i pistacjami

Pyszna sałatka z kurczaka z pistacjami! Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach, z jakimi dodatkami jest najlepsza!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)