Sałatka z krewetkami i mango przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Sałatka z krewetkami i mango
Sałatka z krewetkami i mango

Jest mało skomplikowana. Przygotowujemy ją sobie czasem z Mariuszem, kiedy jesteśmy w podróży i mieszkamy w wynajętym apartamencie z aneksem kuchennym. Wystarczy usmażyć krewetki z czosnkiem i przyprawami, potem wymieszać kilka składników na sos i ułożyć wszystko na talerzach, podając całość z białym winem. Sałatka z krewetkami i mango, która przypomina mi pierwszą podróż do Australii. W Byron Bay, na kempingu, krewetki z białym winem i mango na deser jadłam przy stoliku, pod drzewem, patrząc na zachodzące słońce. Zobaczcie jak zrobić sałatkę z krewetkami i mango krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze proste przepisy

To smak, który kojarzy mi się z wakacjami. Jednak nawet pod koniec lata nadal można ją przygotować, ciesząc się smakiem dojrzałego mango i pysznych pomidorów. Słodkość koniecznie trzeba przełamać czymś kwaskowatym, dlatego proponuję dodatek soku z limonki lub pomarańczy. Odrobina chrupiących, delikatnie uprażonych orzechów lub migdałów, może świeże zioła, np. kolendra lub mięta, choć nieobowiązkowo… I eleganckie danie na letnią lub jesienną, romantyczną kolację dla dwojga, jest gotowe w 10 minut! Sałatka z krewetkami z mango, a do tego może jakaś tostowana bagietka. Do tego wino w kieliszku i miłe towarzystwo przy stole. Czy można chcieć więcej?

Sałatka z krewetkami i mango

Sałatka z krewetkami i mango

Doskonała sałatka z krewetkami i mango idealna na lato i wczesną jesień, z dodatkiem pomidorów i roszponki lub szpinaku.
4.6 od 5 osób
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 5 min
Razem: 10 min
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Śródziemnomorska
Liczba porcji: 2
Kalorie: 205kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 8-10 krewetek tygrysich lub królewskich (obrane, mogą być z ogonkami)
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • 1 łyżka papryczki chili (świeża, drobno posiekana)
  • ½ czerwonej papryki (pokrojona w cieniutkie paski)
  • 2 garście listków szpinaku lub roszponki (umyte, osuszone)
  • 1 garść orzechów włoskich lub blanszowanych migdałów, albo nerkowców (uprażone na suchej patelni)
  • 1 czerwona cebula (mała, pokrojona w piórka)
  • 1 pomidor malinowy (duży, o słodkim smaku, pokrojony w plastry; można zastąpić garścią pomidorków daktylowych przekrojonych na połówki)
  • 1 mango (dojrzałe, słodkie, obrane i pokrojone w grubą kostkę)
  • sok z 1 limonki lub połówki pomarańczy
  • 3-4 łyżki oliwy extra vergine o niskiej kwasowości (można zastąpić masłem klarowanym)
  • 2 łyżeczki balsamico
  • świeża mięta lub kolendra (kilka gałązek; posiekane)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Czosnek szklę na patelni na oliwie. Odławiam i odkładam na talerzyk.
  • Papryczkę chili szklę na patelni na oliwie po czosnku. Odławiam i odkładam na talerzyk.
  • Na zaromatyzowanej przez czosnek i papryczkę oliwie smażę krewetki (można wcześniej skropić je sokiem z ćwiartki cytryny). Gdy tylko się zaróżowią, zdejmuję z ognia.
  • Pozostałą po smażeniu oliwę mieszam z sokiem z limonki, rozkłócając ją w miseczce za pomocą widelca.
  • Roszponkę, cebulę, paprykę i orzechy mieszam w misce z sosem z limonki i oliwy. Przekładam na talerze.
  • Dekoruję sałatkę mango, pomidorem, ziołami, krewetkami i balsamico.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 250g | Kalorie: 205kcal (10%) | Carbohydrates: 3g (1%) | Fat: 21g (32%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Cholesterol: 5mg (2%) | Sód: 24mg (1%) | Potas: 24mg (1%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 165IU (3%) | Witamina C: 10.8mg (13%) | Żelazo: 0.1mg (1%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jestem bardzo ciekawa, jak Wam wyjdzie smażenie krewetek i przygotowanie tej pysznej sałatki. Zobaczcie, jak elegancko się prezentuje!

Zobacz też
Koktajl z kalafiora

Sałatka z krewetkami i mango
Sałatka z krewetkami i mango
Sałatka z krewetkami i mango
Sałatka z krewetkami i mango

Dajcie znać w komentarzach, czy Wasza jest identyczna jak moja, czy może skusiliście się na jakieś eksperymenty i dodaliście coś od siebie :). Bardzo jestem ciekawa jak Wam wyszła i czy smakowała!

2 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom