Sałatka z komosy ryżowej z granatem przepis | Dorota Kamińska

Sałatka z komosy ryżowej z granatem

Moje pierwsze podejście do sałatek z quinoa rozpoczęło się kilka lat temu w niedużym bistro gdzieś w Warszawie. Czekając na spotkanie z koleżanką z dawnych lat, zamówiłam porcję, która wyglądała apetycznie i zachęcała: „zjedz mnie” zza szyby przy barze. Sałatka z komosy ryżowej z granatem i natką pietruszki oraz czerwoną cebulą przypadła mi do gustu, a potem… zupełnie o niej zapomniałam.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze sałatki

Żałuję, że tak długo nie gościła w moim menu. Udoskonaliłam skład, dodając miętę i ser, choć można go pominąć, jeśli sałatka z komosy ryżowej z granatem ma być wegańska. Jest w niej wszystko, co dobre: pełnowartościowe białko i minerały, witaminy, roślinne tłuszcze i energia. Można przygotować ją na zapas, do pracy lub zaserwować na imieninach czy innej imprezie.

Niespodzianką w składzie jest odrobina cynamonu, ale nie wolno dodać go zbyt dużo! Doskonale podkreśli smak owoców i komosy, ale jego nadmiar niepotrzebnie zdominuje pozostałe smaki. Niedużo i ostrożnie – a efekt gwarantowany :).

Z pysznymi, delikatnie chrupiącymi orzechami i pięknymi kolorami, nie będzie potrzebować dodatkowej dekoracji i tylko kilka listków mięty oraz odrobina limonki mogą, choć nie muszą, zagościć z nią na talerzu.

Sałatka z komosy ryżowej z granatem

Sałatka z komosy ryżowej z granatem

Sałatka z komosy ryżowej z granatem - przepis na sałatkę z quinoa i granatu z cebulą, orzechami, natką pietruszki i serem. Najlepsza, prosta i zdrowa sałatka fit z komosy ryżowej krok po kroku.
3.5 from 4 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Razem: 10 minutes
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Amerykańska, Azjatycka, Europejska
Przepis na: sałatka z komosy ryżowej z granatem
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 309kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Sałatka

  • 2 szklanki komosy ryżowej (ugotowana, wystudzona)
  • 100-150 g sera solankowego (np. bryndza lub feta)
  • 1 granat (wydrążone nasiona)
  • 1 cebula (mała, pokrojona drobno lub w piórka)
  • 1 garść czarnych oliwek z zalewy (opcjonalnie; pokrojone na plasterki)
  • szklanki orzechów nerkowców (uprażone na suchej patelni; można zastąpić orzechami włoskimi, macadamia, pecan lub migdałami, albo niesolonymi pistacjami)
  • 1 garść rodzynek, suszonych daktyli, jagód goji lub żurawiny (daktyle pokrojone na mniejsze kawałki)
  • 1 garść listków mięty (posiekane + kilka całych do dekoracji)
  • ½ pęczka natki pietruszki (posiekana)

Sos

  • 4-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 4-6 łyżek soku z cytryny lub limonki (+ kilka plasterków do dekoracji)
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta cynamonu
  • świeżo mielony pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Składniki na sos mieszam w miseczce.
  • W misce łączę składniki na sałatkę razem z sosem. Odstawiam na 15-30 minut do „przegryzienia” smaków.

Przydatne przepisy i poradniki

Sałatka z komosy ryżowej z granatem wegańska - można pominąć ser lub wykorzystać wegański odpowiednik.
Przydatne poradniki:
  1. Jak ugotować quinoa
  2. Jak pokroić cebulę

Wartości odżywcze

Serving: 1porcja | Calories: 309kcal (15%) | Carbohydrates: 30g (10%) | Protein: 7g (14%) | Fat: 18g (28%) | Saturated Fat: 4g (25%) | Cholesterol: 14mg (5%) | Sodium: 338mg (15%) | Potassium: 394mg (11%) | Fiber: 4g (17%) | Sugar: 4g (4%) | Vitamin A: 1160IU (23%) | Vitamin C: 21.8mg (26%) | Calcium: 131mg (13%) | Iron: 2.8mg (16%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Sałatka z komosy ryżowej z granatem
Sałatka z komosy ryżowej z granatem
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)