Sałatka z komosy ryżowej z granatem

5/5 (1)

Moje pierwsze podejście do sałatek z quinoa rozpoczęło się kilka lat temu w niedużym bistro gdzieś w Warszawie. Czekając na spotkanie z koleżanką z dawnych lat, zamówiłam porcję, która wyglądała apetycznie i zachęcała: „zjedz mnie” zza szyby przy barze. Sałatka z komosy ryżowej z granatem i natką pietruszki oraz czerwoną cebulą przypadła mi do gustu, a potem… zupełnie o niej zapomniałam.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze sałatki

Żałuję, że tak długo nie gościła w moim menu. Udoskonaliłam skład, dodając miętę i ser, choć można go pominąć, jeśli sałatka z komosy ryżowej z granatem ma być wegańska. Jest w niej wszystko, co dobre: pełnowartościowe białko i minerały, witaminy, roślinne tłuszcze i energia. Można przygotować ją na zapas, do pracy lub zaserwować na imieninach czy innej imprezie.

Niespodzianką w składzie jest odrobina cynamonu, ale nie wolno dodać go zbyt dużo! Doskonale podkreśli smak owoców i komosy, ale jego nadmiar niepotrzebnie zdominuje pozostałe smaki. Niedużo i ostrożnie – a efekt gwarantowany :).

Z pysznymi, delikatnie chrupiącymi orzechami i pięknymi kolorami, nie będzie potrzebować dodatkowej dekoracji i tylko kilka listków mięty oraz odrobina limonki mogą, choć nie muszą, zagościć z nią na talerzu.

Sałatka z komosy ryżowej z granatem

Liczba porcji4-6
Czas przygotowania i oczekiwania10 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Sałatka z komosy ryżowej z granatem - przepis na sałatkę z quinoa i granatu z cebulą, orzechami, natką pietruszki i serem. Najlepsza, prosta i zdrowa sałatka fit z komosy ryżowej krok po kroku.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 cebula (mała, pokrojona drobno lub w piórka)

Sałatka

  • 2 Szklanki komosy ryżowej (ugotowana, wystudzona)
  • ⅓ Szklanki orzechów nerkowców (uprażone na suchej patelni; można zastąpić orzechami włoskimi, macadamia, pecan lub migdałami, albo niesolonymi pistacjami)
  • 1 Garść listków mięty (posiekane + kilka całych do dekoracji)
  • ½ Pęczka natki pietruszki (posiekana)
  • 1 granat (wydrążone nasiona)
  • 1 Garść rodzynek, suszonych daktyli, jagód goji lub żurawiny (daktyle pokrojone na mniejsze kawałki)
  • 100-150 g sera solankowego (np. bryndza lub feta)

Sałatka (opcjonalnie)

  • 1 Garść czarnych oliwek z zalewy (pokrojone na plasterki)

Sos

  • 4-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 4-6 łyżek soku z cytryny lub limonki (+ kilka plasterków do dekoracji)
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • świeżo mielony pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Sałatka z komosy ryżowej z granatem wegańska - można pominąć ser lub wykorzystać wegański odpowiednik.

Przydatne poradniki:

  1. Jak ugotować quinoa
  2. Jak pokroić cebulę

Sałatka z komosy ryżowej z granatem - Jak zrobić

Krok 1
Składniki na sos mieszam w miseczce.
Krok 2
W misce łączę składniki na sałatkę razem z sosem. Odstawiam na 15-30 minut do „przegryzienia” smaków.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Sałatka z komosy ryżowej z granatem
Sałatka z komosy ryżowej z granatem

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)