Moje pierwsze podejście do sałatek z quinoa rozpoczęło się kilka lat temu w niedużym bistro gdzieś w Warszawie. Czekając na spotkanie z koleżanką z dawnych lat, zamówiłam porcję, która wyglądała apetycznie i zachęcała: „zjedz mnie” zza szyby przy barze. Sałatka z komosy ryżowej z granatem i natką pietruszki oraz czerwoną cebulą przypadła mi do gustu, a potem… zupełnie o niej zapomniałam.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze sałatki
Żałuję, że tak długo nie gościła w moim menu. Udoskonaliłam skład, dodając miętę i ser, choć można go pominąć, jeśli sałatka z komosy ryżowej z granatem ma być wegańska. Jest w niej wszystko, co dobre: pełnowartościowe białko i minerały, witaminy, roślinne tłuszcze i energia. Można przygotować ją na zapas, do pracy lub zaserwować na imieninach czy innej imprezie.
Niespodzianką w składzie jest odrobina cynamonu, ale nie wolno dodać go zbyt dużo! Doskonale podkreśli smak owoców i komosy, ale jego nadmiar niepotrzebnie zdominuje pozostałe smaki. Niedużo i ostrożnie – a efekt gwarantowany :).
Z pysznymi, delikatnie chrupiącymi orzechami i pięknymi kolorami, nie będzie potrzebować dodatkowej dekoracji i tylko kilka listków mięty oraz odrobina limonki mogą, choć nie muszą, zagościć z nią na talerzu.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Sałatka
- 2 szklanki komosy ryżowej (ugotowana, wystudzona)
- 100-150 g sera solankowego (np. bryndza lub feta)
- 1 granat (wydrążone nasiona)
- 1 cebula (mała, pokrojona drobno lub w piórka)
- 1 garść czarnych oliwek z zalewy (opcjonalnie; pokrojone na plasterki)
- ⅓ szklanki orzechów nerkowców (uprażone na suchej patelni; można zastąpić orzechami włoskimi, macadamia, pecan lub migdałami, albo niesolonymi pistacjami)
- 1 garść rodzynek, suszonych daktyli, jagód goji lub żurawiny (daktyle pokrojone na mniejsze kawałki)
- 1 garść listków mięty (posiekane + kilka całych do dekoracji)
- ½ pęczka natki pietruszki (posiekana)
Sos
- 4-6 łyżek oliwy z oliwek
- 4-6 łyżek soku z cytryny lub limonki (+ kilka plasterków do dekoracji)
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta cynamonu
- świeżo mielony pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Składniki na sos mieszam w miseczce.
- W misce łączę składniki na sałatkę razem z sosem. Odstawiam na 15-30 minut do „przegryzienia” smaków.
Przepyszna. Bardzo polecam
Dzięki za wypróbowanie receptury :D.