Sałatka z komosy ryżowej z granatem przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Sałatka z komosy ryżowej z granatem

Sałatka z komosy ryżowej z granatem

Sałatka z komosy ryżowej z granatem

Moje pierwsze podejście do sałatek z quinoa rozpoczęło się kilka lat temu w niedużym bistro gdzieś w Warszawie. Czekając na spotkanie z koleżanką z dawnych lat, zamówiłam porcję, która wyglądała apetycznie i zachęcała: „zjedz mnie” zza szyby przy barze. Sałatka z komosy ryżowej z granatem i natką pietruszki oraz czerwoną cebulą przypadła mi do gustu, a potem… zupełnie o niej zapomniałam.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze sałatki

Żałuję, że tak długo nie gościła w moim menu. Udoskonaliłam skład, dodając miętę i ser, choć można go pominąć, jeśli sałatka z komosy ryżowej z granatem ma być wegańska. Jest w niej wszystko, co dobre: pełnowartościowe białko i minerały, witaminy, roślinne tłuszcze i energia. Można przygotować ją na zapas, do pracy lub zaserwować na imieninach czy innej imprezie.

Niespodzianką w składzie jest odrobina cynamonu, ale nie wolno dodać go zbyt dużo! Doskonale podkreśli smak owoców i komosy, ale jego nadmiar niepotrzebnie zdominuje pozostałe smaki. Niedużo i ostrożnie – a efekt gwarantowany :).

Zobacz też
Śledzie w majonezie

Z pysznymi, delikatnie chrupiącymi orzechami i pięknymi kolorami, nie będzie potrzebować dodatkowej dekoracji i tylko kilka listków mięty oraz odrobina limonki mogą, choć nie muszą, zagościć z nią na talerzu.

Sałatka z komosy ryżowej z granatem

Sałatka z komosy ryżowej z granatem

Sałatka z komosy ryżowej z granatem - przepis na sałatkę z quinoa i granatu z cebulą, orzechami, natką pietruszki i serem. Najlepsza, prosta i zdrowa sałatka fit z komosy ryżowej krok po kroku.
4.6 z 5 votes
Przygotowanie: 10 min
Razem: 10 min
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Amerykańska, Azjatycka, Europejska
Przepis na: sałatka z komosy ryżowej z granatem
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 309kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Sałatka

  • 2 szklanki komosy ryżowej (ugotowana, wystudzona)
  • 100-150 g sera solankowego (np. bryndza lub feta)
  • 1 granat (wydrążone nasiona)
  • 1 cebula (mała, pokrojona drobno lub w piórka)
  • 1 garść czarnych oliwek z zalewy (opcjonalnie; pokrojone na plasterki)
  • szklanki orzechów nerkowców (uprażone na suchej patelni; można zastąpić orzechami włoskimi, macadamia, pecan lub migdałami, albo niesolonymi pistacjami)
  • 1 garść rodzynek, suszonych daktyli, jagód goji lub żurawiny (daktyle pokrojone na mniejsze kawałki)
  • 1 garść listków mięty (posiekane + kilka całych do dekoracji)
  • ½ pęczka natki pietruszki (posiekana)

Sos

  • 4-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 4-6 łyżek soku z cytryny lub limonki (+ kilka plasterków do dekoracji)
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta cynamonu
  • świeżo mielony pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Składniki na sos mieszam w miseczce.
  • W misce łączę składniki na sałatkę razem z sosem. Odstawiam na 15-30 minut do „przegryzienia” smaków.

Przydatne przepisy i poradniki

Sałatka z komosy ryżowej z granatem wegańska - można pominąć ser lub wykorzystać wegański odpowiednik.
Przydatne poradniki:
  1. Jak ugotować quinoa
  2. Jak pokroić cebulę

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1porcja | Kalorie: 309kcal (15%) | Węglowodany: 30g (10%) | Białko: 7g (14%) | Tłuszcze: 18g (28%) | Tłuszcze nasycone: 4g (25%) | Cholesterol: 14mg (5%) | Sód: 338mg (15%) | Potas: 394mg (11%) | Błonnik: 4g (17%) | Cukier: 4g (4%) | Witamina A: 1160IU (23%) | Witamina C: 21.8mg (26%) | Wapń: 131mg (13%) | Żelazo: 2.8mg (16%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Sałatka z komosy ryżowej z granatem
Sałatka z komosy ryżowej z granatem
2 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom