Sałatka z cykorii z jabłkiem i winogronami przepis | Dorota Kamińska

Sałatka z cykorii z jabłkiem i winogronami

Sałatka z cykorii z jabłkiem i winogronami

To moja kolejna propozycja sałatkowa do akcji „Wielkie grillowanie„. Sałatka z cykorii z jabłkiem i winogronami. Bardzo szybka do przygotowania, dobrze znosi upały, więc nie musimy martwić się o to, że składniki „upłynnią się” w transporcie nad jezioro lub na polanę, albo do ogródka znajomych mieszkających za miastem.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze sałatki

Połączyłam z niej dwa smaki: słodki i gorzkawy, bo moja cykoria, niestety, nabrała już odrobinę charakterystycznego posmaku, który nie wszystkim może przypaść do gustu, ale zapewniam Was, że to, w dużej mierze, kwestia tego, co mamy w głowie. Przełamana smakiem winogron, cykoria jest świetnym składnikiem sałatek, a całość przyjemnie komponuje się z miętą, migdałami i jabłkiem.

Nienajciekawsze zdjęcie z zieloną miską w roli głównej, ale smak sałatki na tyle interesujący, że warto ją wypróbować :). Moja sałatka z cykorii z jabłkiem i winogronami.

Sałatka z cykorii z jabłkiem i winogronami

Sałatka z cykorii z jabłkiem i winogronami

Łatwa sałatka z cykorii z jabłkiem i winogronami czyli słodko-gorzka sałatka na grilla lub do pracy, bo jest wyjątkowo odporna na niedogodności związane z transportem. Pięknie pachnie miętą, lekko chrupią w niej migdały, a całość polana jest oliwą.
0 od 0
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: sałatka z cykorii z jabłkiem i winogronami
Liczba porcji: 4 osoby

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 3 cykorie (umyte, osuszone, z wyciętym trzonkiem; jeśli cykorie są młode, nie trzeba wycinać)
  • 1 garść jasnych winogron (poprzekrawane na połówki)
  • 5 listków mięty (drobno posiekane)
  • 50 g migdałów w płatkach (uprażone na suchej patelni)
  • 1 jabłko (duże; pokrojone w kostkę)
  • 2 łyżki oliwy

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki delikatnie mieszamy w misce.
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)