Sałatka z cykorii i rodzynek przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Sałatka z cykorii i rodzynek
Sałatka z cykorii i rodzynek

Postanowiliśmy zjeść wspólny, rodzinny posiłek u moich rodziców. A przy okazji zrobić dobrą sałatkę cykoriową. Główną zaletą naszej cykorii jest to, że dostaliśmy ją za darmo od sąsiada razem z pysznymi pomidorami :). Powstała prosta i szybka sałatka z cykorii i rodzynek. Będzie dobrym dodatkiem do zupy-gulaszu, frytek i kotletów z piersi z kurczaka przygotowanych przez moją mamę.

Zobacz też: Więcej przepisów na sałatki

Specjalistami od uprawy cykorii są Belgowie i Holendrzy, którzy eksportują to warzywo na rynki europejskie. Charakterystyczny, lekko gorzkawy smak można łatwo przełamać podając cykorię z owocami, orzechami lub po prostu wycinając głąb długości ok. 2 cm, w którym jest najwięcej goryczki. Liście są kruche, a warzywo można po rozpakowaniu przechowywać w lodówce ok. 3 dni. Cykoria jest niskokaloryczna – w 100 g znajdziemy jedynie ok. 15 kcal. Osobiście bardzo lubię i często kupuję, chociaż niełatwo spotkać ją na sklepowych półkach.  Łatwo za to przygotować sałatkę cykoriową, ale przyrządzenie tego warzywa na ciepło to już trochę wyższa szkoła jazdy :).

Zobacz też
Zupa czosnkowa na grzankach

Sałatka z cykorii i rodzynek

Sałatka z cykorii i rodzynek

Łatwa, szybka i smaczna sałatka z cykorii z rodzynkami i miętowym sosem czyli prosty przepis na sałatkę z cykorii do pracy lub na piknik.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 10 min
Razem: 10 min
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: sałatka z cykorii i rodzynek
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 3 główki cykorii (umyta, osuszona, pokrojona w paski o grubości ok. 0,5 cm)
  • 50 g rodzynek (w dietach bazujących na niskim indeksie glikemicznym trzeba zastąpić je borówką amerykańską)
  • 50 g migdałów
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki chudego twarożku
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (albo np. oleju sezamowego albo arachidowego)
  • 4 listki listki mięty (świeże lub suszone)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Rodzynki zalewam na kilka minut wrzątkiem, odcedzam i kroję na drobne kawałki.
  • Migdały grubo siekam nożem albo lekko miksuję np. w młynku do kawy. Razem z pokrojoną cykorią mieszam w salaterce.
  • Twarożek ucieram łyżką w miseczce z olejem, żółtkami, solą, cukrem i pieprzem. Dodaję olej i ocet.
  • Polewam sosem sałatkę tuż przed podaniem. Na koniec posypuję drobno posiekanymi listkami mięty.

Przydatne przepisy i poradniki

MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Łatwo zrobić, łatwo zjeść. Smacznego :).

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom