Sałatka z bobem przepis | Dorota Kamińska

Sałatka z bobem

Korzystając z końcówki sezonu na jedno z najlepszych warzyw strączkowych na świecie, połączyłam kilka pozornie niepasujących do siebie składników i na moim stole pojawiła się doskonała sałatka z bobem. Kto by pomyślał, że w zestawie z czosnkiem, miętą, tymiankiem oraz owocem granatu, orzechami i fetą oraz ogórkiem można uzyskać tak świetny smak?

Zobacz też: Doskonałe przepisy na grilla

Sałatka z bobem na bazie kaszy oraz sosu z oliwy, octu śliwkowego i czosnku z miętą to miła odmiana dla klasycznych, zalewanych sosem majonezowym sałatek na grilla, a dodatkowo pożywna potrawa. Po zjedzeniu samej sałatki lub wykorzystaniu jej jako dodatku do grillowanego mięsa lub ryby uczucie sytości utrzyma się naprawdę długo.

Moja sałatka z bobem to także zestaw korzystnych dla zdrowia składników: złożonych węglowodanów, roślinnego białka, witamin i minerałów. A oprócz tego zachowa ładny wygląd nawet po zabraniu jej w pudełku w plener czy do pracy.

Sałatka z bobem - składniki
Sałatka z bobem – składniki
Sałatka z bobem

Sałatka z bobem

Sałatka z bobu z granatem, ogórkiem, kukurydzą, serem feta, miętą i orzechami włoskimi oraz cebulą i papryką to pyszna, pożywna i kolorowa sałatka idealna na imprezę lub do zabrania do pracy.
5 from 2 votes
Przygotowanie: 25 minutes
Gotowanie: 20 minutes
Razem: 45 minutes
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 6
Kalorie: 352kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Sałatka

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy pęczak (ok. 1 szklanka kaszy suchej)
  • 500 g bobu (ugotowany)
  • 1 czerwona cebula (drobno pokrojona)
  • 1 czerwona papryka (pokrojona w niedużą kostkę)
  • 6-8 pomidorków koktajlowych (pokrojone na plasterki)
  • 1 szklanka ugotowanej kukurydzy lub ciecierzycy
  • 1 granat (wydrążone nasiona)
  • 1 ogórek (pokrojony na cienkie plasterki)

Sos

  • 1-2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu śliwkowego
  • sok z ½ limonki lub cytryny
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • 1 łyżka tymianku
  • sól, pieprz

Do dekoracji

  • 100-150 g sera feta lub innego sera z solanki (pokrojony w kostkę lub pokruszony w grube grudki)
  • 1-2 garście orzechów włoskich (uprażone na suchej patelni)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

Sos

  • Składniki na sos rozkłócam w miseczce za pomocą widelca lub łyżeczki.

Sałatka

  • Składniki na sałatkę polewam sosem i mieszam całość w większej misce. Odstawiam, opcjonalnie, na ok. 30 minut do lodówki (smaki się „przegryzą”).
  • Przekładam sałatkę na talerze i dekoruję orzechami oraz serem.

Wartości odżywcze

Serving: 300g | Calories: 352kcal (18%) | Carbohydrates: 37g (12%) | Protein: 10g (20%) | Fat: 18g (28%) | Saturated Fat: 4g (25%) | Cholesterol: 14mg (5%) | Sodium: 1234mg (54%) | Potassium: 356mg (10%) | Fiber: 7g (29%) | Sugar: 3g (3%) | Vitamin A: 150IU (3%) | Vitamin C: 2.1mg (3%) | Calcium: 121mg (12%) | Iron: 2.4mg (13%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, czy wykorzystacie do jej przygotowania kukurydzę, czy zdecydujecie się dodać nieco mniej „fotogeniczną”, za to bogatszą w minerały i roślinne białko ciecierzycę. Dajcie znać, jak Wam smakowała :).

 

Sałatka z bobem
Sałatka z bobem
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)