Sałatka z bobem

Korzystając z końcówki sezonu na jedno z najlepszych warzyw strączkowych na świecie, połączyłam kilka pozornie niepasujących do siebie składników i na moim stole pojawiła się doskonała sałatka z bobem. Kto by pomyślał, że w zestawie z czosnkiem, miętą, tymiankiem oraz owocem granatu, orzechami i fetą oraz ogórkiem można uzyskać tak świetny smak?

Zobacz też: Doskonałe przepisy na grilla

Sałatka z bobem na bazie kaszy oraz sosu z oliwy, octu śliwkowego i czosnku z miętą to miła odmiana dla klasycznych, zalewanych sosem majonezowym sałatek na grilla, a dodatkowo pożywna potrawa. Po zjedzeniu samej sałatki lub wykorzystaniu jej jako dodatku do grillowanego mięsa lub ryby uczucie sytości utrzyma się naprawdę długo.

Moja sałatka z bobem to także zestaw korzystnych dla zdrowia składników: złożonych węglowodanów, roślinnego białka, witamin i minerałów. A oprócz tego zachowa ładny wygląd nawet po zabraniu jej w pudełku w plener czy do pracy.

Sałatka z bobem - składniki
Sałatka z bobem – składniki
5 od 2 osób
Sałatka z bobem
Sałatka z bobem
Przygotowanie
25 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
45 min
 
Sałatka z bobu z granatem, ogórkiem, kukurydzą, serem feta, miętą i orzechami włoskimi oraz cebulą i papryką to pyszna, pożywna i kolorowa sałatka idealna na imprezę lub do zabrania do pracy.
Danie: Sałatka
Kuchnia: Polska
Liczba kalorii: 352 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 6
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Sałatka
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy pęczak (ok. 1 szklanka kaszy suchej)
  • 500 g bobu (ugotowany)
  • 1 czerwona cebula (drobno pokrojona)
  • 1 czerwona papryka (pokrojona w niedużą kostkę)
  • 6-8 pomidorków koktajlowych (pokrojone na plasterki)
  • 1 szklanka ugotowanej kukurydzy lub ciecierzycy
  • 1 granat (wydrążone nasiona)
  • 1 ogórek (pokrojony na cienkie plasterki)
Sos
  • 1-2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu śliwkowego
  • sok z ½ limonki lub cytryny
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • 1 łyżka tymianku
  • sól, pieprz
Do dekoracji
  • 100-150 g sera feta lub innego sera z solanki (pokrojony w kostkę lub pokruszony w grube grudki)
  • 1-2 garście orzechów włoskich (uprażone na suchej patelni)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Sałatka z bobem - Jak zrobić
Sos
  1. Składniki na sos rozkłócam w miseczce za pomocą widelca lub łyżeczki.
Sałatka
  1. Składniki na sałatkę polewam sosem i mieszam całość w większej misce. Odstawiam, opcjonalnie, na ok. 30 minut do lodówki (smaki się „przegryzą”).
  2. Przekładam sałatkę na talerze i dekoruję orzechami oraz serem.
Wartości odżywcze
Sałatka z bobem
Wielkość porcji (300 g)
Liczba kalorii 352 kcal Kalorie z tłuszczów 162 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 18g 28%
Tłuszcze nasycone 4g 20%
Cholesterol 14mg 5%
Sód 1234mg 51%
Potas 356mg 10%
Węglowodany ogółem 37g 12%
Błonnik 7g 28%
Cukry 3g
Białko 10g 20%
Witamina A 3%
Witamina C 2.6%
Wapń 12.1%
Żelazo 13.6%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Ciekawa jestem, czy wykorzystacie do jej przygotowania kukurydzę, czy zdecydujecie się dodać nieco mniej „fotogeniczną”, za to bogatszą w minerały i roślinne białko ciecierzycę. Dajcie znać, jak Wam smakowała :).

 

Sałatka z bobem
Sałatka z bobem

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)