Sałatka z batatów przepis | Dorota Kamińska

Sałatka z batatów

Sałatka z batatów

Pyszna sałatka z batatów! To dopiero niespodzianka, kiedy okazuje się, że bataty zagościły w Polsce na dobre. Można je kupić nawet w osiedlowym spożywczaku i na bazarku. Dla mnie bomba! Dzięki temu moim stole będzie potem mogła częściej gościć sałatka z batatem, która jest pyszna i pięknie prezentuje się na talerzu. Zobaczcie, jak zrobić sałatkę z batatami krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy z batatami

Wyobraźcie sobie połączenie słodkich ziemniaków z pokrojoną najpierw cieniutko cebulą. Dorzucicie do niej potem młody, zielony szpinak i nasiona granatu. Dodacie kremowy miąższ dojrzałego awokado. Do tego przygotujecie lekko kwaskowaty sos, dzięki któremu wszystkie smaki świetnie będą ze sobą współgrać. Tak, to doskonała sałatka batatowa na wczesny obiad lub kolację.

Sałatka z batatów - przepis
Sałatka z batatów – przepis

W dodatku przepięknie się prezentuje, zgodzicie się? Zielony i pomarańczowy kolor oraz czerwony akcent za sprawą dodatku nasion granatu. Polecam Wam kupować te pyszne owoce, bo cudownie upiększą niejedno danie!

Sałatka z batatów

Sałatka z batatów

Doskonała i łatwa do zrobienia sałatka z batatów z żurawiną lub granatem, sokiem z limonki lub pomarańczy, awokado, czerwoną cebulą i szpinakiem. Świetna sałatka z batata na imprezę.
4 od 2 osób
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 25 min
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: sałatka z batata, sałatka z batatami, sałatka z batatem, sałatka z batatów
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 216kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Sałatka z batatami

  • 3 bataty (obrane, pokrojone w sporą kostkę)
  • ½ szklanki nasion owocu granatu lub suszonej żurawiny
  • 1 awokado (duże, pokrojone w kostkę lub na plasterki, skropione sokiem z cytryny lub limonki)
  • 1 cebula (biała lub czerwona, pokrojona w piórka)
  • 3 garście szpinaku (świeży, młody; umyty i osuszony na ściereczce; można zastąpić jarmużem, roszponką lub rukolą)

Sos do sałatki

  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki soku z pomarańczy, cytryny lub limonki
  • 2 łyżki octu winnego lub cydru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu

Do posypania (opcjonalnie)

  • 3 łyżki sezamu lub migdałów w płatkach

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

Gotowanie batatów

  • Bataty gotuję na parze lub na niewielkiej ilości wody, pod przykryciem, na patelni z nieprzywierającą powłoką.
    Czas gotowania: 5-10 minut.
    Odstawiam do wystudzenia.

Sos

  • Wszystkie składniki rozkłócam za pomocą widelca w miseczce, napowietrzając i czekając do lekkiego zgęstnienia i połączenia całości.

Łączenie składników

  • Wszystkie składniki na sałatkę mieszam dokładnie w misce z sosem i serwuję.
    Opcjonalnie można układać składniki na sałatkę elegancko na talerzach i na sam koniec polewać sosem.
  • Nałożoną na talerze sałatkę posypuję sezamem lub migdałami, które można wcześniej delikatnie uprażyć na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 150g | Calories: 216kcal | Carbohydrates: 34g (11%) | Protein: 4g (8%) | Fat: 7g (11%) | Saturated Fat: 1g (5%) | Sodium: 286mg (12%) | Potassium: 803mg (23%) | Fiber: 7g (28%) | Sugar: 8g | Vitamin A: 402.5% | Vitamin C: 19.9% | Calcium: 11.4% | Iron: 13.1%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Sałatka z batatami
Sałatka z batatami
Bardzo jestem ciekawa, czy sałatka z batatami przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak smakowała i czy może nieco zmodyfikowaliście skład!
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)