Sałatka z batatów

Sałatka z batatów

To dopiero niespodzianka, kiedy okazuje się, że bataty zagościły w Polsce na dobre i można je kupić nawet w osiedlowym spożywczaku i na bazarku. Dla mnie bomba, bo na moim stole będzie mogła częściej gościć sałatka z batatów, która jest pyszna i pięknie prezentuje się na talerzu.

Sałatka z batatów - przepis
Sałatka z batatów – przepis

Wyobraźcie sobie połączenie słodkich ziemniaków z pokrojoną cieniutko cebulą, dorzućcie młody, zielony szpinak i nasiona granatu. Kremowy miąższ dojrzałego awokado, a do tego sos o kwaskowatym smaku, który sprawi, że wszystkie smaki świetnie będą ze sobą współgrać. Tak, to doskonała sałatka batatowa na wczesny obiad lub kolację.

5 od 1 osoby
Sałatka z batatów
Sałatka z batatów
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
25 min
 

Doskonała i łatwa do zrobienia sałatka z batatów z żurawiną lub granatem, sokiem z limonki lub pomarańczy, awokado, czerwoną cebulą i szpinakiem. Świetna sałatka z batata na imprezę.

Danie: Sałatka
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: sałatka z batata, sałatka z batatami, sałatka z batatem, sałatka z batatów
Liczba kalorii: 216 kcal
Liczba porcji: 6 osób
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Sałatka z batatami
  • 3 bataty (obrane, pokrojone w sporą kostkę)
  • ½ szklanki nasion owocu granatu lub suszonej żurawiny
  • 1 awokado (duże, pokrojone w kostkę lub na plasterki, skropione sokiem z cytryny lub limonki)
  • 1 cebula (biała lub czerwona, pokrojona w piórka)
  • 3 garście szpinaku (świeży, młody; umyty i osuszony na ściereczce; można zastąpić jarmużem, roszponką lub rukolą)
Sos do sałatki
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki soku z pomarańczy, cytryny lub limonki
  • 2 łyżki octu winnego lub cydru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu
Do posypania (opcjonalnie)
  • 3 łyżki sezamu lub migdałów w płatkach

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Sałatka z batatów - Jak zrobić
Gotowanie batatów
  1. Bataty gotuję na parze lub na niewielkiej ilości wody, pod przykryciem, na patelni z nieprzywierającą powłoką.

    Czas gotowania: 5-10 minut.

    Odstawiam do wystudzenia.

Sos
  1. Wszystkie składniki rozkłócam za pomocą widelca w miseczce, napowietrzając i czekając do lekkiego zgęstnienia i połączenia całości.

Łączenie składników
  1. Wszystkie składniki na sałatkę mieszam dokładnie w misce z sosem i serwuję.

    Opcjonalnie można układać składniki na sałatkę elegancko na talerzach i na sam koniec polewać sosem.

  2. Nałożoną na talerze sałatkę posypuję sezamem lub migdałami, które można wcześniej delikatnie uprażyć na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce.

Wartości odżywcze
Sałatka z batatów
Wielkość porcji (150 g)
Liczba kalorii 216 kcal Kalorie z tłuszczów 63 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 7g 11%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Sód 286mg 12%
Potas 803mg 23%
Węglowodany ogółem 34g 11%
Błonnik 7g 28%
Cukry 8g
Białko 4g 8%
Witamina A 402.5%
Witamina C 19.9%
Wapń 11.4%
Żelazo 13.1%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Sałatka z batatami
Sałatka z batatami
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)