Sałatka z batatów przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Sałatka z batatów

Sałatka z batatów

Sałatka z batatów

Pyszna sałatka z batatów! To dopiero niespodzianka, kiedy okazuje się, że bataty zagościły w Polsce na dobre. Można je kupić nawet w osiedlowym spożywczaku i na bazarku. Dla mnie bomba! Dzięki temu moim stole będzie potem mogła częściej gościć sałatka z batatem, która jest pyszna i pięknie prezentuje się na talerzu. Zobaczcie, jak zrobić sałatkę z batatami krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy z batatami

Wyobraźcie sobie połączenie słodkich ziemniaków z pokrojoną najpierw cieniutko cebulą. Dorzucicie do niej potem młody, zielony szpinak i nasiona granatu. Dodacie kremowy miąższ dojrzałego awokado. Do tego przygotujecie lekko kwaskowaty sos, dzięki któremu wszystkie smaki świetnie będą ze sobą współgrać. Tak, to doskonała sałatka batatowa na wczesny obiad lub kolację.

Zobacz też
Sałatka z tuńczykiem i ryżem

Sałatka z batatów - przepis
Sałatka z batatów – przepis

W dodatku przepięknie się prezentuje, zgodzicie się? Zielony i pomarańczowy kolor oraz czerwony akcent za sprawą dodatku nasion granatu. Polecam Wam kupować te pyszne owoce, bo cudownie upiększą niejedno danie!

Sałatka z batatów

Sałatka z batatów

Doskonała i łatwa do zrobienia sałatka z batatów z żurawiną lub granatem, sokiem z limonki lub pomarańczy, awokado, czerwoną cebulą i szpinakiem. Świetna sałatka z batata na imprezę.
4.34 z 3 votes
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 25 min
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: sałatka z batata, sałatka z batatami, sałatka z batatem, sałatka z batatów
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 216kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Sałatka z batatami

  • 3 bataty (obrane, pokrojone w sporą kostkę)
  • ½ szklanki nasion owocu granatu lub suszonej żurawiny
  • 1 awokado (duże, pokrojone w kostkę lub na plasterki, skropione sokiem z cytryny lub limonki)
  • 1 cebula (biała lub czerwona, pokrojona w piórka)
  • 3 garście szpinaku (świeży, młody; umyty i osuszony na ściereczce; można zastąpić jarmużem, roszponką lub rukolą)

Sos do sałatki

  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki soku z pomarańczy, cytryny lub limonki
  • 2 łyżki octu winnego lub cydru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu

Do posypania (opcjonalnie)

  • 3 łyżki sezamu lub migdałów w płatkach

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

Gotowanie batatów

  • Bataty gotuję na parze lub na niewielkiej ilości wody, pod przykryciem, na patelni z nieprzywierającą powłoką.
    Czas gotowania: 5-10 minut.
    Odstawiam do wystudzenia.

Sos

  • Wszystkie składniki rozkłócam za pomocą widelca w miseczce, napowietrzając i czekając do lekkiego zgęstnienia i połączenia całości.

Łączenie składników

  • Wszystkie składniki na sałatkę mieszam dokładnie w misce z sosem i serwuję.
    Opcjonalnie można układać składniki na sałatkę elegancko na talerzach i na sam koniec polewać sosem.
  • Nałożoną na talerze sałatkę posypuję sezamem lub migdałami, które można wcześniej delikatnie uprażyć na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 150g | Kalorie: 216kcal (11%) | Węglowodany: 34g (11%) | Białko: 4g (8%) | Tłuszcze: 7g (11%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Sód: 286mg (12%) | Potas: 803mg (23%) | Błonnik: 7g (29%) | Cukier: 8g (9%) | Witamina A: 20125IU (403%) | Witamina C: 16.4mg (20%) | Wapń: 114mg (11%) | Żelazo: 2.4mg (13%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Sałatka z batatami
Sałatka z batatami
Bardzo jestem ciekawa, czy sałatka z batatami przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak smakowała i czy może nieco zmodyfikowaliście skład!
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom