Sałatka z arbuza z serem feta przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Sałatka z arbuza z serem feta

Sałatka z arbuza z serem feta

Sałatka z arbuza z serem feta

Skradła moje serce w trakcie tegorocznych upałów, choć znałam już jej smak. Sałatka z arbuza z serem feta, przygotowana z dekoracyjnie wyciętych arbuzowych kulek, świeżego ogórka prosto z ogrodu teściowej, z uprażonym słonecznikiem i świeżą miętą, choć doświadczenie mam też w przygotowaniu jej z tajską bazylią o odrobinę anyżowym aromacie.

Zobacz też: Więcej przepisów z arbuzem

Lubicie smak arbuza dobrze schłodzonego w lodówce? W połączeniu z fetą i ogórkiem oraz miętą tworzy się doskonała kompozycja słodkiego i słonego smaku, a słonecznik lub sezam to zdrowy, chrupki akcent. Sałatka z arbuzem może być polana odrobiną miodu lub syropu z agawy, jeśli okaże się, że kupiony przez Was owoc nie jest wystarczająco słodki.

Arbuza można pokroić w kostkę, ale warto mieć w domu łyżkę do robienia kulek z owoców: kilka prostych ruchów i piękny kształt arbuza lub melona, a nawet jabłek – gotowy :). Do sałatki owocowej jak znalazł!

Zobacz też
Pierogi leniwe

Kulki z arbuza
Kulki z arbuza

Najlepsza sałatka z arbuza na lato

W sezonie letnim, kiedy arbuzy są twarde i mocno soczyste, taka pyszna sałatka arbuzowa świetnie sprawdzi się jako imprezowe danie, np. do potraw z grilla, czy szybki do zrobienia obiad albo kolacja, gdy za oknem gorąco, a w brzuchu pusto i zjadłoby się coś chłodzącego.

Sałatka z arbuza z serem feta

Sałatka z arbuza z serem feta

Doskonała letnia sałatka z arbuza z serem feta i ogórkiem, pachnąca miętą i słonecznikiem lub sezamem, opcjonalnie podana z dodatkiem cebuli. Pyszna sałatka z arbuzem - przepis krok po kroku.
5 z 5 votes
Przygotowanie: 15 min
Razem: 15 min
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Grecka
Liczba porcji: 2
Kalorie: 323kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 szklanki kawałków arbuza (pokrojony w kostkę o boku ok. 3 cm lub uformowany w kulki za pomocą specjalnej łyżeczki)
  • 100-150 g sera feta (pokrojony w kostkę o boku ok. 1,5 cm)
  • 1 ogórek (ok. 15 cm długości; obrany i pokrojony w półksiężyce lub kosteczkę)
  • 1 garść listków mięty, bazylii lub bazylii tajskiej
  • 4 łyżki słonecznika (uprażony na suchej patelni; można zastąpić sezamem lub orzechami)
  • ½ czerwonej cebuli (opcjonalnie; pokrojona w piórka)
  • 2 garście roszponki (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy (opcjonalnie, do polania gotowej sałatki na talerzu)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki układam bezpośrednio na talerzach, zaczynając od arbuza, poprzez fetę i ogórka, cebulę, miętę, na koniec posypując słonecznikiem.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Sałatka najładniej prezentuje się, gdy ułoży się składniki bezpośrednio na talerzach, ale można też przygotować ją w jednej wspólnej misce, ale tuż przed podaniem (arbuz łatwo puszcza sok).
  2. Ostrą w smaku cebulę można wcześniej posolić i poczekać, aż zmięknie i złagodnieje.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 300g | Kalorie: 323kcal (16%) | Węglowodany: 23g (8%) | Białko: 13g (26%) | Tłuszcze: 21g (32%) | Tłuszcze nasycone: 8g (50%) | Cholesterol: 44mg (15%) | Sód: 566mg (25%) | Potas: 693mg (20%) | Błonnik: 3g (13%) | Cukier: 13g (14%) | Witamina A: 5155IU (103%) | Witamina C: 37.8mg (46%) | Wapń: 307mg (31%) | Żelazo: 3.2mg (18%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Bardzo jestem ciekawa, czy przygotujecie ją tego lata i jak sałatka z arbuza będzie smakowała Wam i Waszym gościom. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy lubicie takie połączenie owoców i sera!

Sałatka z arbuza i fety
Sałatka z arbuza i fety
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom