Sałatka z arbuza z serem feta

Sałatka z arbuza z serem feta

Skradła moje serce w trakcie tegorocznych upałów, choć znałam już jej smak. Sałatka z arbuza z serem feta, przygotowana z dekoracyjnie wyciętych arbuzowych kulek, świeżego ogórka prosto z ogrodu teściowej, z uprażonym słonecznikiem i świeżą miętą, choć doświadczenie mam też w przygotowaniu jej z tajską bazylią o odrobinę anyżowym aromacie.

Zobacz też: Więcej przepisów z arbuzem

Lubicie smak arbuza dobrze schłodzonego w lodówce? W połączeniu z fetą i ogórkiem oraz miętą tworzy się doskonała kompozycja słodkiego i słonego smaku, a słonecznik lub sezam to zdrowy, chrupki akcent. Sałatka z arbuzem może być polana odrobiną miodu lub syropu z agawy, jeśli okaże się, że kupiony przez Was owoc nie jest wystarczająco słodki.

Arbuza można pokroić w kostkę, ale warto mieć w domu łyżkę do robienia kulek z owoców: kilka prostych ruchów i piękny kształt arbuza lub melona, a nawet jabłek – gotowy :). Do sałatki owocowej jak znalazł!

Kulki z arbuza
Kulki z arbuza

Najlepsza sałatka z arbuza na lato

W sezonie letnim, kiedy arbuzy są twarde i mocno soczyste, taka pyszna sałatka arbuzowa świetnie sprawdzi się jako imprezowe danie, np. do potraw z grilla, czy szybki do zrobienia obiad albo kolacja, gdy za oknem gorąco, a w brzuchu pusto i zjadłoby się coś chłodzącego.

5 od 3 osób
Sałatka z arbuza z serem feta
Sałatka z arbuza z serem feta
Przygotowanie
15 min
Całkowity czas
15 min
 

Doskonała letnia sałatka z arbuza z serem feta i ogórkiem, pachnąca miętą i słonecznikiem lub sezamem, opcjonalnie podana z dodatkiem cebuli. Pyszna sałatka z arbuzem - przepis krok po kroku.

Danie: Sałatka
Kuchnia: Grecka
Liczba kalorii: 323 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 2
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 2 szklanki kawałków arbuza (pokrojony w kostkę o boku ok. 3 cm lub uformowany w kulki za pomocą specjalnej łyżeczki)
  • 100-150 g sera feta (pokrojony w kostkę o boku ok. 1,5 cm)
  • 1 ogórek (ok. 15 cm długości; obrany i pokrojony w półksiężyce lub kosteczkę)
  • 1 garść listków mięty, bazylii lub bazylii tajskiej
  • 4 łyżki słonecznika (uprażony na suchej patelni; można zastąpić sezamem lub orzechami)
  • ½ czerwonej cebuli (opcjonalnie; pokrojona w piórka)
  • 2 garście roszponki (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy (opcjonalnie, do polania gotowej sałatki na talerzu)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Sałatka najładniej prezentuje się, gdy ułoży się składniki bezpośrednio na talerzach, ale można też przygotować ją w jednej wspólnej misce, ale tuż przed podaniem (arbuz łatwo puszcza sok).
  2. Ostrą w smaku cebulę można wcześniej posolić i poczekać, aż zmięknie i złagodnieje.
Sałatka z arbuza z serem feta - Jak zrobić
  1. Wszystkie składniki układam bezpośrednio na talerzach, zaczynając od arbuza, poprzez fetę i ogórka, cebulę, miętę, na koniec posypując słonecznikiem.

Wartości odżywcze
Sałatka z arbuza z serem feta
Wielkość porcji (300 g)
Liczba kalorii 323 kcal Kalorie z tłuszczów 189 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 21g 32%
Tłuszcze nasycone 8g 40%
Cholesterol 44mg 15%
Sód 566mg 24%
Potas 693mg 20%
Węglowodany ogółem 23g 8%
Błonnik 3g 12%
Cukry 13g
Białko 13g 26%
Witamina A 103.1%
Witamina C 45.8%
Wapń 30.7%
Żelazo 17.6%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Bardzo jestem ciekawa, czy przygotujecie ją tego lata i jak sałatka z arbuza będzie smakowała Wam i Waszym gościom. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy lubicie takie połączenie owoców i sera!

Sałatka z arbuza i fety
Sałatka z arbuza i fety
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)