Sałatka z arbuza z serem feta przepis | Dorota Kamińska

Sałatka z arbuza z serem feta

Sałatka z arbuza z serem feta

Skradła moje serce w trakcie tegorocznych upałów, choć znałam już jej smak. Sałatka z arbuza z serem feta, przygotowana z dekoracyjnie wyciętych arbuzowych kulek, świeżego ogórka prosto z ogrodu teściowej, z uprażonym słonecznikiem i świeżą miętą, choć doświadczenie mam też w przygotowaniu jej z tajską bazylią o odrobinę anyżowym aromacie.

Zobacz też: Więcej przepisów z arbuzem

Lubicie smak arbuza dobrze schłodzonego w lodówce? W połączeniu z fetą i ogórkiem oraz miętą tworzy się doskonała kompozycja słodkiego i słonego smaku, a słonecznik lub sezam to zdrowy, chrupki akcent. Sałatka z arbuzem może być polana odrobiną miodu lub syropu z agawy, jeśli okaże się, że kupiony przez Was owoc nie jest wystarczająco słodki.

Arbuza można pokroić w kostkę, ale warto mieć w domu łyżkę do robienia kulek z owoców: kilka prostych ruchów i piękny kształt arbuza lub melona, a nawet jabłek – gotowy :). Do sałatki owocowej jak znalazł!

Kulki z arbuza
Kulki z arbuza

Najlepsza sałatka z arbuza na lato

W sezonie letnim, kiedy arbuzy są twarde i mocno soczyste, taka pyszna sałatka arbuzowa świetnie sprawdzi się jako imprezowe danie, np. do potraw z grilla, czy szybki do zrobienia obiad albo kolacja, gdy za oknem gorąco, a w brzuchu pusto i zjadłoby się coś chłodzącego.

Sałatka z arbuza z serem feta

Sałatka z arbuza z serem feta

Doskonała letnia sałatka z arbuza z serem feta i ogórkiem, pachnąca miętą i słonecznikiem lub sezamem, opcjonalnie podana z dodatkiem cebuli. Pyszna sałatka z arbuzem - przepis krok po kroku.
5 od 4 osób
Przygotowanie: 15 min
Razem: 15 min
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Grecka
Liczba porcji: 2
Kalorie: 323kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 szklanki kawałków arbuza (pokrojony w kostkę o boku ok. 3 cm lub uformowany w kulki za pomocą specjalnej łyżeczki)
  • 100-150 g sera feta (pokrojony w kostkę o boku ok. 1,5 cm)
  • 1 ogórek (ok. 15 cm długości; obrany i pokrojony w półksiężyce lub kosteczkę)
  • 1 garść listków mięty, bazylii lub bazylii tajskiej
  • 4 łyżki słonecznika (uprażony na suchej patelni; można zastąpić sezamem lub orzechami)
  • ½ czerwonej cebuli (opcjonalnie; pokrojona w piórka)
  • 2 garście roszponki (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy (opcjonalnie, do polania gotowej sałatki na talerzu)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki układam bezpośrednio na talerzach, zaczynając od arbuza, poprzez fetę i ogórka, cebulę, miętę, na koniec posypując słonecznikiem.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Sałatka najładniej prezentuje się, gdy ułoży się składniki bezpośrednio na talerzach, ale można też przygotować ją w jednej wspólnej misce, ale tuż przed podaniem (arbuz łatwo puszcza sok).
  2. Ostrą w smaku cebulę można wcześniej posolić i poczekać, aż zmięknie i złagodnieje.

Wartości odżywcze

Serving: 300g | Calories: 323kcal | Carbohydrates: 23g (8%) | Protein: 13g (26%) | Fat: 21g (32%) | Saturated Fat: 8g (40%) | Cholesterol: 44mg (15%) | Sodium: 566mg (24%) | Potassium: 693mg (20%) | Fiber: 3g (12%) | Sugar: 13g | Vitamin A: 103.1% | Vitamin C: 45.8% | Calcium: 30.7% | Iron: 17.6%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Bardzo jestem ciekawa, czy przygotujecie ją tego lata i jak sałatka z arbuza będzie smakowała Wam i Waszym gościom. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy lubicie takie połączenie owoców i sera!

Sałatka z arbuza i fety
Sałatka z arbuza i fety
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)