fbpx
Czytasz właśnie
Sałatka grecka – horiatiki salata

Sałatka grecka – horiatiki salata

  • dojrzałe pomidory, oliwki, zielona papryka i cebula
  • grecki ser feta
  • pożywna i bogata w białko oraz witaminy
  • do zrobienia w kilka minut
  • smak jak podczas wakacji w Grecji
Sałatka grecka

Sałatka grecka to jedna z moich ulubionych, do której chętnie wracam od lat. Przepis na sałatkę grecką – oryginalny przepis – w zasadzie nie istnieje. Z pewnością niejeden raz słyszeliście „prawdziwa sałatka grecka jest bez sałaty”. Można na pewno powiedzieć, że to sałatka sezonowa. Dodaje się do niej różne składniki, w zależności od ich dostępności o określonej porze roku. Sałatka grecka czyli przepis na horiatiki salata. Kojarzy mi się z wakacjami, ciepłem i relaksującym pobytem na greckich wyspach. Zobaczcie jak zrobić sałatkę grecką krok po kroku.

Sałatka grecka

Sałatka grecka

Najlepsza sałatka grecka z pomidorów, w składzie pyszny ser feta, oliwki, kapary i inne dodatki. Prawdziwa sałatka grecka bez sałaty.
4.50 z 2 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Razem: 10 minuty
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Grecka
Przepis na: sałatka grecka
Liczba porcji: 2 osoba
Kalorie: 721kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Baza

  • 200 g sera feta
  • 2 pomidory (duże, dojrzałe, mięsiste; najlepiej malinówki; pokrojone w ósemki)
  • 1 czerwona cebula (duża; pokrojona w półksiężyce)
  • 1 zielona papryka (pokrojona w kostkę lub w paski)
  • 1 zielony ogórek (pokrojony w półksiężyce)
  • 10 czarnych oliwek (z pestką)
  • 2 łyżki kaparów (opcjonalnie)

Sos do sałatki

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 szczypta oregano (opcjonalnie; suszone)
  • 1 łyżka octu winnego (opcjonalnie)

Dodatkowo

  • sól, pieprz
  • natka pietruszki (opcjonalnie; drobno pokrojona)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Jak zrobić

  • Składniki na sałatkę układamy dekoracyjnie na talerzach. Ser feta można podać tradycyjnie, w jednym plastrze albo pokroić, np. na dwa mniejsze plastry lub w kostkę.
  • Składniki na sos mieszamy w miseczce i polewamy sałatkę.
  • Na talerze z sałatką dosypujemy dodatki: sól, pieprz, natkę pietruszki.

Wartości odżywcze

Serving: 500g | Kalorie: 721kcal (36%) | Carbohydrates: 15g (5%) | Białko: 17g (34%) | Fat: 68g (105%) | Tłuszcze nasycone: 21g (131%) | Cholesterol: 89mg (30%) | Sód: 1794mg (78%) | Potas: 536mg (15%) | Fiber: 4g (17%) | Cukier: 10g (11%) | Witamina A: 1838IU (37%) | Vitamin B1: 1mg (67%) | Vitamin B2: 1mg (59%) | Vitamin B3: 2mg (10%) | Vitamin B5: 1mg (10%) | Vitamin B6: 1mg (50%) | Vitamin B12: 2µg (33%) | Witamina C: 44mg (53%) | Vitamin D: 1µg (7%) | Vitamin E: 8mg (53%) | Vitamin K: 108µg (103%) | Wapń: 541mg (54%) | Copper: 1mg (50%) | Żelazo: 2mg (11%) | Manganese: 1mg (50%) | Magnesium: 53mg (13%) | Phosphorus: 389mg (39%) | Selenium: 15µg (21%) | Zinc: 3mg (20%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Lubię siadać z talerzem tej pysznej sałatki w letnie popołudnie, na balkonie. Wyobrażam sobie wtedy, że siedzę w małej restauracyjce greckiej przy plaży. Na niebie świeci słońce i nie ma chmur. Od strony morza z pewnością powieje za chwilę delikatny wiatr. Następnie dookoła zaczną pobrzmiewać dźwięki greckiej muzyki. Na stole najpierw stanie świeże pieczywo, oliwa z oliwek oraz wino. Następnie ktoś, z uśmiechem na ustach, przyniesie mi pyszne danie z sera feta, papryki, ogórka i cudownie dojrzałych pomidorów.

Zobacz też: Więcej przepisów na sałatkowe przysmaki

Zobacz też
Makaron z pieczarkami

Sałatka grecka, podczas moich wakacji w Grecji, pojawiała się w moim menu praktycznie co drugi dzień. Za każdym razem moje podniebienie pieścił jej cudowny smak i fakt, że każda restauracja stosowała podobną recepturę, a jednak sałatka zawsze zaskakiwała – różnorodnymi sposobami podania lub dodatkami.

Sałatka grecka oryginalny przepis

Sałatka grecka, inaczej zwana sałatką wiejską, składa się ze świeżych, sezonowych warzyw. W wakacje są to zawsze dojrzałe, słodkie pomidory, ogórek, zielona papryka, czerwona cebula, czarne oliwki z pestką i oryginalny ser feta. Jako dodatek na talerzu mogą pojawić się np. kapary, a całość polewa się oliwą z oliwek (którą można wzbogacić odrobiną octu winnego i oregano) i posypuje solą i pieprzem.

Przepis na sałatkę grecką

Sałatka grecka podana z białym pieczywem może z powodzeniem zastąpić tradycyjny obiad. Skład zmienia się wraz ze zmianami pór roku. Z pewnością widzieliście ją w różnych wersjach. Na przykład z całymi plastrami sera feta. Natomiast u mnie pokruszony w drobniejsze kawałki, ponieważ tak lubię najbardziej :).

Znowu jestem w Grecji na wakacjach. Znów jest ciepło i słonecznie, wokół rozbrzmiewa grecka muzyka. Słychać śmiechy okolicznych mieszkańców zabawiających przyjezdnych turystów. Na stole stoi moja ulubiona sałatka, świeże pieczywo i stołowe wino. Jeszcze tylko ostatni kęs i niestety czar pryska :(. Chyba pójdę po dokładkę!

41 komentarzy
4.50 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom