Sałatka Cezar przepis | Dorota Kamińska

Sałatka Cezar

Sałatka Cezar

Co dom, restauracja, blog czy serwis kulinarny, to inna receptura i po tak wielu latach od jej powstania trudno powiedzieć, że właściwa sałatka Cezar jest tylko jedna. Wiąże się z nią jednak związana pewna historia, zachowały się wypowiedzi osób, które miały okazję spróbować, jak smakował oryginał i… nowoczesna kuchnia, która kusi możliwością wzbogacania jej smaku.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze sałatki

Twórcą oryginalnej receptury był Caesar Cardini, włoski kucharz, właściciel restauracji w meksykańskiej Tijuanie. Choć historii związanych z okolicznościami, w jakich powstała sałatka Cezar, jest kilka, najbardziej prawdopodobna jest ta związana z brakiem składników w spiżarni. Kucharz musiał wyczarować sałatkę z niczego i wykorzystał resztki: suche pieczywo, pozostałości parmezanu, oliwę, sól, pieprz i jajko.

Sałatka Cezar – jak zmieniała się z upływem czasu

Z biegiem lat do sałatki zaczęto dosypywać zioła, zastępować grzanki grillowanym kurczakiem, zmieniać skład sosu. Jedni uważają, że do sosu restaurator dodawał cytrynę, inni twierdzą, że był to ocet winny. Mnie zastanawia obecność sosu Worcestershire – czy włoski kucharz mieszkający w Meksyku faktycznie go używał?

Dziś sałatka Cezar to wiele różnych receptur. Niektóre mają w składzie anchois – polecam spróbować dodać ich odrobinę, drobniutko siekając i dorzucając pomiędzy listki. Ich intensywny smak doskonale skomponuje się z pozostałymi składnikami, tylko warto zrezygnować z dodatkowej soli do doprawiania.

Julia Child powiedziała kiedyś, że jako dziecko miała okazję skosztować, jak smakuje oryginalna sałatka Cezar, będąc pod koniec lat dwudziestych, razem z rodzicami, w restauracji słynnego autora. Według słynnej kulinarnej ekspertki klasyczna Caesar salad nie zawiera anchois i nie dodaje się do niej żadnych ziół.

Sałatka Cezar
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
5 min
Całkowity czas
15 min
 
Klasyczna sałatka Cezar z grzankami, parmezanem i sosem jajecznym. To podstawowy przepis na sałatkę Cezar bez mięsa kurczaka czy anchois.
Danie: Sałatka
Kuchnia: Włoska
Przepis na: sałatka cezar
Liczba porcji: 2 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 16 liści sałaty rzymskiej (środkowe; umyte, oddzielone)
  • 1 ząbek czosnku (duży; drobno posiekany)
  • ½ małej bagietki (pokrojona w kostkę)
  • 1 garść parmezanu (starty na tarce o grubych oczkach)
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • 1 jajko (o temperaturze pokojowej; wyjęte z lodówki minimum 30 minut wcześniej)
  • 1 cytryna (tylko wyciśnięty sok)
  • 2 łyżki sosu Worcestershire

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Warto wymieszać sałatę, ser i grzanki z pozostałymi, mokrymi składnikami, tuż przed zaserwowaniem.
Sałatka Cezar - Jak zrobić
Grzanki do sałatki Cezar
  1. Połowę oliwy wlewam na patelnię i na średnim ogniu szklę czosnek oprószony szczyptą soli.
  2. Pozostałą oliwą spryskuję kostki z bagietki, zostawiając 2 łyżki do wykorzystania do polania sałaty.
  3. Wyjmuję czosnek z patelni (odkładam na talerzyk lub do miseczki) i wrzucam kostki bagietki do tostowania. Delikatnie prószę solą. Zdejmuję z ognia, gdy będą zrumienione i chrupkie.
Jajko na bardzo miękko
  1. W garnku zagotowuję wodę, zdejmuję z ognia. Wkładam jajko do garnka na 1 minutę, przykrywam. Następnie wyjmuję i wkładam do naczynia wypełnionego wodą z kostkami lodu. Zostawiam na 2 minuty.
Sałata
  1. Listki sałaty wkładam do miski i polewam 2 łyżkami oliwy. Dokładnie mieszam za pomocą sztućców do sałatki, żeby oliwa pokryła równomiernie powierzchnię liści.
  2. Doprawiam pieprzem i polewam sokiem z cytryny, dodając parę kropel sosu Worcestershire. Znów mieszam listki sztućcami do sałatki. Można dolać więcej sosu lub dosypać więcej pieprzu do smaku, w zależności od preferencji smakowych.
  3. Rozkłócam jajko z pozostałą oliwą i przelewam do sałatki. Mieszam listki, żeby dokładnie rozprowadzić po wszystkich sos.
Układanie składników na talerzu
  1. Listki przekładam na talerze, posypuję parmezanem i grzankami i polewam pozostałym sosem.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

I co Wy na to? Jak Wam smakuje? Dodacie do niej coś jeszcze?

Sałatka Cezar
Sałatka Cezar
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)