fbpx
Czytasz właśnie
Sałata ze śmietaną

Sałata ze śmietaną

Sałata ze śmietaną

Latem obiady najchętniej gotuję ekspresowo. Wolę spędzić czas na świeżym powietrzu, grillując pstrąga albo zrywając wiśnie w ogrodzie u rodziców niż stać w kuchni i mieszać w garnkach. Wybieram potrawy szybkie do zrobienia, np. młode ziemniaki, bardzo smaczne i pasujące właściwie do wszystkiego. Do ziemniaków dokładam jajko sadzone, a jako surówka, na talerzu, pojawia się sałata ze śmietaną, z odrobiną soku z cytryny, soli i pieprzu.

Zobacz też: Pomysły na tani obiad

Przygotowując sałatę ze śmietaną, warto pamiętać o jednej, szczególnie ważnej rzeczy – nie powinno się kroić jej metalowym nożem, którego stal wchodzi w reakcję z liśćmi, pozbawiając sałatę cennych witamin i kruchości. Lepiej delikatnie ją porwać, a wcześniej – opłukać delikatnie w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć na ściereczce.

Zobacz też
Pieczony kalafior

Pisząc blog kulinarny i wymyślając plan przygotowywanych potraw, nawet tych prostych, łatwo czasem zapomnieć o „oczywistej oczywistości”. Ugotowałam ziemniaki, przygotowałam sos z kefiru, zrobiłam jajko sadzone i okazało się, że w lodówce nie ma składników na żadną surówkę. W dolnej szufladzie znalazła się resztka sałaty, przeznaczona do porannych kanapek. Będą musiały poradzić sobie bez niej, a na talerzu, obok ziemniaków i jajka, zagości sałata ze śmietaną. Prosto, szybko i smacznie. Macie taki sprawdzony, ekspresowy, letni zestaw obiadowy w swoich recepturach?

Sałata ze śmietaną

Sałata ze śmietaną

Jedna z najprostszych surówek czyli sałata ze śmietaną do obiadu, z dodatkiem soli, cukru lub odrobiny pieprzu i soku z cytryny.
5 z 3 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Polska
Przepis na: sałata ze śmietaną
Liczba porcji: 6 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 główka sałaty masłowej (liście umyte w zimnej wodzie i osuszone ściereczką; porwane – sałaty nie kroimy metalowym nożem)
  • 200-400 g kwaśnej śmietany (można zastąpić jogurtem naturalnym)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • cukier (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Porwaną sałatę mieszamy bardzo delikatnie z pozostałymi składnikami w salaterce tuż przed podaniem.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Sałata ze śmietaną
Sałata ze śmietaną
44 komentarze
  • główkę sałaty umyć i dobrze osuszyć np.przy pomocy wirówki,ja tak robię.Jajka ugotowane na twardo-oddzielam białko i kroję w cienkie plasterki do sałaty.Do małej salaterki daje żółtka,sól,szczyptę cukru,łyżkę octu i ucieram widelcem.Gdy masa jest mniej więcej gładka dodaję ok pół pojemnika kwaśnej śmietany i doprawiam.Smak musi być intensywny (słono-słodko-kwasny)bo przy sałacie traci swoją moc.sałata łagodzi smak.Zmieszać 10 min przed podaniem-pychota:)

  • Ja robię troszkę inaczej: śmietanę mieszam z jogurtem (jest wtedy lżejsze), dodaję łyżkę majonezu i odrobinę octu winnego, sól pieprz. Do tego gotowane pokrojone jajko, a dziś wkroiłam sobie rzodkiewki. Z dodatkiem cukru nie próbowałam, więc może następnym razem. Pozdrawiam 🙂

  • U mnie własnie jutro na obiadek młode ziemniaczki, jajko sadzone i właśnie sałata ze śmietaną przyprawiona tylko cukrem i octem… pychota!! ;-)))

  • Sałata kojarzy mi się z niedzielnym obiadem 🙂
    Ziemniaczki bardzo lubię jeść z surówką z marchewki i kapustki 🙂

  • polecam taki gruby wiejski szczypior ze śmietana i do tego własnie te ziemniaczki z koperkiem i jako sadzone!

  • Mmm, palce lizać. Swoją drogą jestem ciekaw jak udało ci się uzyskać tak żywe i intensywne kolory (mowa o np sałacie) w filmie. Dźwięk po 45s jest gorszy jakościowo od tego z pierwszej części filmu – ale się czepiam. :).

    Łapka w górę dla ciebie.

  • [..YouTube..] Mmm, palce lizać. Swoją drogą jestem ciekaw jak udało ci się uzyskać tak żywe i intensywne kolory (mowa o np sałacie) w filmie. Dźwięk po 45s jest gorszy jakościowo od tego z pierwszej części filmu – ale się czepiam. :).

    Łapka w górę dla ciebie.

  • Powiem Ci że przepyszna sałata jest z jajkiem. Czyli porcja sałaty ok. 2 jajka ugotowane na twardo a później obrane ze skorupek. Białka kroimy na drobną kosteczkę, sałatę rwiemy na kawałki, a z ugotowanego żółtka ok. 1 łyżki cukru i 1.5 łyżki śmietany robimy kogiel-mogiel. Następnie sałatę wsypujemy do miski mieszamy z koglem i dodajemy „sos”. Sałata jest PRZEPYSZNA ! Musisz taką spróbować, bo jest smakowita i banalna w wykonaniu 🙂

  • [..YouTube..] Powiem Ci że przepyszna sałata jest z jajkiem. Czyli porcja sałaty ok. 2 jajka ugotowane na twardo a później obrane ze skorupek. Białka kroimy na drobną kosteczkę, sałatę rwiemy na kawałki, a z ugotowanego żółtka ok. 1 łyżki cukru i 1.5 łyżki śmietany robimy kogiel-mogiel. Następnie sałatę wsypujemy do miski mieszamy z koglem i dodajemy „sos”. Sałata jest PRZEPYSZNA ! Musisz taką spróbować, bo jest smakowita i banalna w wykonaniu 🙂

  • Sama przepadałam kiedyś za lodową, ale teraz jakoś bardziej wolę ją w innych sałatkach albo do kanapek, wtedy tak przyjemnie chrupie. Ale klasycznie, ze śmietaną, też wolę masłową.

  • [..YouTube..] Sama przepadałam kiedyś za lodową, ale teraz jakoś bardziej wolę ją w innych sałatkach albo do kanapek, wtedy tak przyjemnie chrupie. Ale klasycznie, ze śmietaną, też wolę masłową.

  • [..YouTube..] a czy ja pisałam, ze jest? odniosłam się do komentarza pod spodem, gdzie ktoś napisał, że woli lodową sałatę do ziemniaków

  • do sałty dodaję pokrojone w kostke białko, a sos to: żółtko utarte ze śmietaną, cukrem, pieprzem, solą i octem.. amniam

  • [..YouTube..] ja najlepiej lubię z mizerią, ale mozna też z sosem tzatziki! natomiast kompletnie mi nie pasuje tutaj sałata lodowa, lepsza jest masłowa! ale to kwestia gustu

  • O tak, ogórek w cieniutkich plasterkach, cebulka albo szczypiorek, świeży koper… Mizeria jest pyszna :).

  • Sałata – ok, ale tylko i wyłącznie lodowa. Do niej często dodajemy sos składający się z gęstej śmietany, cukru oraz octu. Taka mieszanka sprawia, że śmietana przybiera troszkę inną konsystencję, ale ma bardzo interesujący smak. Takie połączenie z sałatą, czy surowymi ogórkami jest naprawdę świetne! Pozdrawiam.

  • [..YouTube..] Sałata – ok, ale tylko i wyłącznie lodowa. Do niej często dodajemy sos składający się z gęstej śmietany, cukru oraz octu. Taka mieszanka sprawia, że śmietana przybiera troszkę inną konsystencję, ale ma bardzo interesujący smak. Takie połączenie z sałatą, czy surowymi ogórkami jest naprawdę świetne! Pozdrawiam.

5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom