Salak, znany też jako wężowy owoc czyli snake fruit albo oszpilna jadalna, na pierwszy rzut oka wygląda jak owłosiona, lekko kolczasta, czerwona cebula. Natywnie owoce salaku rosną na drzewach w Indonezji, na Jawie i Sumatrze, ale uprawia się go obecnie w większości krajów Azji Południowej.
Zobacz też: Więcej pogadanek w kategorii owoce egzotyczne
Salak – jak wygląda, jak smakuje i jak wybrać – film wideo
Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Salak – jak wybrać
Dojrzały salak jest zamknięty w cienkiej, ale dość twardej, suchej, wężowej skórce, koloru brązowo-czerwonego, ze ściśle przylegającymi łuskami, które, kiedy owoc staje się powoli przejrzały, zaczynają się rozchylać. Skórka zbyt mocno dojrzałego salaka jest mocno porowata.
![Salak](https://dorotakaminska.pl/wp-content/uploads/2014/07/salak.jpg?x56925)
Jak smakuje salak
Pod skórką kryje się kilka części żółtego miąższu otaczającego duże, niejadalne, ciemne pestki. To, co zaskakuje na samym początku, to zapach: intensywny, słodki, podobny do aromatu sfermentowanych owoców lub przejrzałego ananasa. I właśnie ten owoc w smaku najbardziej przypomina salak: intensywny, słodki, ale też winny, kwaskowaty, mocno dojrzały ananas, może z odrobiną jabłka lub śliwki :).
Salak – przechowywanie, przygotowanie i zastosowanie w kuchni
Owoce można przechowywać w temperaturze pokojowej przez ok. 5 dni od zerwania z drzewa lub schładzać w lodówce, w której salak przetrwa przez ok. 2 tygodnie. Salak, podobnie jak większość owoców w Azji, jest najczęściej spożywany jako owocowa przekąska, ale można też przygotować te ciekawe w smaku owoce w syropie lub w formie pikli, tak jak polskie gruszki w occie. Miąższ salaka nadaje się też jako dodatek do ciast i deserów, zwłaszcza tych o nieco bardziej wytrawnym smaku.
Salak – skład i dobroczynne działanie
Salak jest owocem bogatym w węglowodany i proteiny, dlatego sprawdzi się jako składnik diety osób uprawiających sporty lub prowadzących aktywny tryb życia, związany ze sporym wysiłkiem fizycznym.
Witamina C znajdująca się w salaku to przeciwutleniacz, dzięki któremu poprawia się odporność organizmu i ułatwia jego zdolność zwalczania wolnych rodników. Witamina C wpływa też korzystnie na stan skóry. Z kolei witaminy z grupy B poprawiają ogólne funkcjonowanie naszego ciała i zachodzące w nim procesy.
Witamina A to kolejny składnik miąższu salaka poprawiający urodę, a jednocześnie działający korzystnie na poprawę wzroku.
Zawartość wapnia, fosforu i żelaza w miąższu wpływa korzystnie na układ kostny oraz produkcję hemoglobiny we krwi.
Salak zjadany w zbyt dużych ilościach może działać przeczyszczająco, ze względu na bardzo dużą ilość błonnika, jednak wiele źródeł podaje, że jest to, jednocześnie, owoc, który pomaga w walce z biegunką. Bezpiecznie jest jeść 1-2 owoce dziennie, ale wpływ salaka na perystaltykę jelit to zapewne indywidualna kwestia. Zjadany w rozsądnych porcjach, salak może pomóc w problemach z zaparciami.
Salak – dieta
Salak jest owocem dość mocno kalorycznym i chociaż wiąż daleko mu do duriana, w 100 g miąższu znajdują się aż 82 kcal – to znacznie więcej niż liczba kalorii choćby w winogronach, dlatego owoc ten warto traktować jako pożywną przekąskę, a nie zjadany w dużych ilościach deser.
![Salak - wężowy owoc](https://dorotakaminska.pl/wp-content/uploads/2014/07/salak-owoc.jpg?x56925)