Ryż z jabłkami przepis | Dorota Kamińska

Ryż z jabłkami

Ryż z jabłkami

Jeden z prostszych, letnich obiadów to ryż z jabłkami – tani, łatwy do przygotowania, a jeśli nie na obiad, można go zjeść na deser i pewnie wielu z Was pamięta tę potrawę z dzieciństwa, bo nie tylko moja babcia karmiła mnie ucieranymi jabłkami, do których dodawała przeróżne smakołyki. Niejeden raz opowiadałam, jakim byłam niejadkiem do mięsa, za to pierogi ruskie, knedle ze śliwkami i wszelkie potrawy mączne: placki, naleśniki, kluski, kopytka – uwielbiałam.

Zobacz też: Więcej pomysłów na tani obiad

To bardzo prosta droga, serwować dziecku to, co lubi i mieć święty spokój, zwłaszcza w czasach, gdy mamy pracują na pełen etat i mało jest czasu na wymyślanie dla każdego osobnych posiłków, a babcia z dziadkiem najczęściej mieszkają daleko. Warto nie zapominać o prawidłowym komponowaniu składników odżywczych, bo droga na skróty w postaci białej mąki i cukru nie zastąpi dobrze zbilansowanego pożywienia, bogatego w białko, złożone węglowodany, tłuszcze, witaminy i minerały, które, w komplecie, są potrzebne do tego, żeby mały i duży organizm dobrze funkcjonował i cieszył się zdrowiem oraz energią.

Biała mąka i cukier to zastrzyk energetyczny, ale też wysoki indeks glikemiczny. Wiele razy obserwuję dzieci, które rozpiera energia, bo rodzice, np. w podróży, na lotnisku, dali im batonika „na uspokojenie”. Biegają, szaleją, a za moment znów są głodne. Węglowodany warto wybierać z głową, zastępując białą mąkę mąką razową, grahamową lub orkiszową.. Zamiast cukru – alternatywy w postaci syropu z agawy lub ksylitolu, ale też nie bez ograniczeń, bo czasem wystarczy do deseru dodatek samych słodkich owoców. Jeśli tłuszcze, to najlepiej lniany do sałatek i kokosowy do smażenia. Orzechy do chrupania – dobre na pamięć. I mleko, które można włączać do posiłków nie tylko jako napój albo mleczny deser. Lekkie sosy jogurtowe zamiast śmietany czy łączenie ryżu, płatków owsianych i kaszek z kefirem – to tylko czubek całej góry możliwości. Produkty mleczne dostarczą białka, wapnia niezbędnego do budowy kości i zębów oraz witamin: B, A i D.

Spróbujcie przygotować ryż z jabłkami w wersji ekstra. Najprościej ugotować ryż, dodać utarte jabłko i posłodzić – wiem, znam tę metodę. Ale jeśli dołożycie jogurt, trochę orzechów, banana zamiast cukru i odrobinę cynamonu oraz soku z pomarańczy dla smaku, uzyskacie najlepszy ryż z jabłkami. Zdrowiej i bardziej pożywnie. A czas przygotowania niemal ten sam.

Ryż z jabłkami
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
25 min
 
Najlepszy ryż z jabłkami, z dodatkiem jogurtu, cynamonu, banana dla słodkości i skórki z pomarańczy z cynamonem. To ekstra pożywny ryż z jabłkami - przepis krok po kroku.
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: ryż z jabłkami
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Baza
  • 2 szklanki ryżu (ciemny lub naturalny, czerwony lub ryż biały)
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 banan (bardzo dojrzały, rozgnieciony widelcem; można zastąpić 2 łyżkami masła daktylowego lub cukru brzozowego - ksylitolu albo syropu z agawy)
  • 3 szklanki wody
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki soku z pomarańczy (opcjonalnie)
Do dekoracji
  • 50 g migdałów lub orzechów nerkowców/włoskich (uprażone na suchej patelni)
  • świeża mięta
  • 4 łyżeczki kandyzowanej skórki z pomarańczy (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

  1. Jak ugotować ryż - dokładny poradnik krok po kroku
Ryż z jabłkami - Jak zrobić
  1. Ryż płuczę w kilku zimnych wodach, następnie odcedzam, zalewam 3 szklankami wody w garnku i doprowadzam do wrzenia.
  2. Zmniejszam ogień do minimum i gotuję pod przykryciem przez ok. 20 minut, na sypko, nie mieszając. Ugotowany odcedzam na sicie.
  3. W czasie gdy ryż się gotuje, ucieram jabłka na tarce o grubych oczkach lub kroję na plasterki, albo w kostkę (można obrać wcześniej ze skórki, ja ją zostawiam).
  4. Mieszam w misce, delikatnie, ugotowany ryż z jogurtem, połową banana, cynamonem, sokiem z cytryny i jabłkami (zostawiam 4-8 łyżek do dekoracji).
  5. Przekładam ryż do miseczek i dekoruję pozostałymi jabłkami, orzechami, miętą i skórką z pomarańczy.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Czekam na informacje, która wersja lepsza :). A może wymyślicie inne dodatki?

Ryż z jabłkami
Ryż z jabłkami
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)