Ryż do sushi przepis | Ryż na sushi - jak zrobić | Dorota Kamińska

Ryż do sushi

Ryż do sushi, specjalny, krótkoziarnisty, po ugotowaniu może być wykorzystany do rolowania w nori lub lepienia nigiri czy innych, nieco bardziej fantazyjnych kształtów i przygotowania kolorowego, smacznego sushi.

Zobacz też: Pomysły na sushi

Ryż do sushi

Ryż do sushi

Ryż do sushi - baza do przygotowania maki, futomaki i nigiri. Pokazuję jak ugotować ryż na sushi krok po kroku i ile sosu do sushi wykorzystać.
0 from 0 votes
Przygotowanie: 1 hour 30 minutes
Gotowanie: 15 minutes
Razem: 1 hour 45 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Japońska
Przepis na: ryż do sushi
Liczba porcji: 8 osób

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ryż na sushi

  • 1 kg ryżu krótkoziarnistego do sushi
  • szklanki sosu do sushi

Akcesoria

  • niemetalowy garnek
  • niemetalowa miska
  • niemetalowa łyżka

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Ryż płuczę w kilku zimnych wodach, aż woda przestanie być mętna. Odstawiam do osączenia na ok. 15 minut.
  • Zalewam ryż zimną wodą (na 1 kg ryżu przypada 1 l wody) i odstawiam na ok. 15-30 minut do nasiąknięcia.
  • Doprowadzam ryż do wrzenia, zmniejszam moc palnika i na niewielkim ogniu gotuję pod przykryciem przez ok. 10-15 minut, do miękkości.
  • Zdejmuję ryż z ognia, przekładam do drewnianej lub szklanej miski i odstawiam na ok. 15-30 minut do przestudzenia.
  • Cienką strużką wylewam na ryż sos do sushi i dokładnie, ale delikatnie mieszam drewnianą łyżką.
  • Odstawiam ryż do całkowitego wystudzenia.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić sos do sushi
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

22 komentarze
  1. ja nakładam wystudzony ryż i zawijam, a brzeg nori zwilżam wodą. Potem całość idzie do lodówki i tam nori mięknie i przykleja się do ryżu. Ale ciepły też zdarzało mi się już nakładać :).

  2. [..YouTube..] ja nakładam wystudzony ryż i zawijam, a brzeg nori zwilżam wodą. Potem całość idzie do lodówki i tam nori mięknie i przykleja się do ryżu. Ale ciepły też zdarzało mi się już nakładać :).

  3. [..YouTube..] @PsychicalB ja nakładam wystudzony ryż i zawijam, a brzeg nori zwilżam wodą. Potem całość idzie do lodówki i tam nori mięknie i przykleja się do ryżu. Ale ciepły też zdarzało mi się już nakładać :).

  4. Ryż nie może całkiem wystygnąć, bo jak nakłada się go na nori to jego ciepło potrzebne jest żeby nori się zmiękczyło i skleiło.

  5. Ja gotuję ryż tak:
    płuczę ryż tak samo jak Ty. Zalewam wodą (na 250 g ryżu – 330 ml wody) i gotuję 10-15 minut. Odstawiam do ostygnięcia. W tym czasie przygotowuję zalewę: 7 łyżek octu ryżowego, 4 łyżki cukru i łyżeczka soli. Stawiam na małym ogniu i czekam aż cukier i sól się rozpuszczą. Po ostygnięciu wlewam do ryżu i mieszam. Pychotka 🙂

  6. Oooo długo czekałam na jakiś przepis kuchni japońskiej! 😉 a może by tak filmik jak ładnie zwinąć sushi albo zapiec ciastem 😉

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)