Ryż do sushi przepis | Ryż na sushi - jak zrobić | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Ryż do sushi

Ryż do sushi

Ryż do sushi

Ryż do sushi, specjalny, krótkoziarnisty, po ugotowaniu może być wykorzystany do rolowania w nori lub lepienia nigiri czy innych, nieco bardziej fantazyjnych kształtów i przygotowania kolorowego, smacznego sushi.

Zobacz też: Pomysły na sushi

Ryż do sushi

Ryż do sushi

Ryż do sushi - baza do przygotowania maki, futomaki i nigiri. Pokazuję jak ugotować ryż na sushi krok po kroku i ile sosu do sushi wykorzystać.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 1 godz. 30 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 1 godz. 45 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Japońska
Przepis na: ryż do sushi
Liczba porcji: 8 osób

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ryż na sushi

  • 1 kg ryżu krótkoziarnistego do sushi
  • szklanki sosu do sushi

Akcesoria

  • niemetalowy garnek
  • niemetalowa miska
  • niemetalowa łyżka

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Ryż płuczę w kilku zimnych wodach, aż woda przestanie być mętna. Odstawiam do osączenia na ok. 15 minut.
  • Zalewam ryż zimną wodą (na 1 kg ryżu przypada 1 l wody) i odstawiam na ok. 15-30 minut do nasiąknięcia.
  • Doprowadzam ryż do wrzenia, zmniejszam moc palnika i na niewielkim ogniu gotuję pod przykryciem przez ok. 10-15 minut, do miękkości.
  • Zdejmuję ryż z ognia, przekładam do drewnianej lub szklanej miski i odstawiam na ok. 15-30 minut do przestudzenia.
  • Cienką strużką wylewam na ryż sos do sushi i dokładnie, ale delikatnie mieszam drewnianą łyżką.
  • Odstawiam ryż do całkowitego wystudzenia.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić sos do sushi
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
22 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom