Ryba z migdałami przepis | Dorota Kamińska

Ryba z migdałami

Miłą i smaczną oraz elegancką alternatywą dla klasycznej ryby panierowanej jest ryba z migdałami, którą przygotowuje się w równie szybki i prosty sposób, a panierka z migdałów, czy to w formie płatków, słupków, czy po prostu z mąki migdałowej, idealnie komponuje się ze smakiem pstrąga, dorsza, dorady, karguleny, a nawet łososia.

Zobacz też: Więcej prostych przepisów

Najszybciej można przygotować wersję smażoną, ale panierowaną w migdałach rybę można też włożyć do piekarnika, ustawiając ją w naczyniu żaroodpornym w taki sposób, żeby obie strony miały dostęp do gorącego powietrza, a całość nie przewróciła się w trakcie pieczenia.

Bardzo lubię dania z ryb. Można każdą przygotować praktycznie w ten sam, najprostszy sposób, a każdorazową różnicę w smaku można osiągnąć, wybierając różne gatunki ryb, których sporo jest nie tylko w sklepach rybnych, ale również w hipermarketach. Zastępując zwykłą panierkę migdałami również w prosty sposób można urozmaicić i jak miło odmienić klasyczny posiłek, czyniąc go w dodatku zdrowszym, bo bogatym w dobroczynny błonnik. W ten sam sposób rybę można panierować w siekanych grubo orzechach lub płatkach czy wiórkach kokosowych, smażąc na oleju kokosowym.

Ryba w migdałach

Ryba z migdałami

Ryba z migdałami - najlepsza ryba smażona w migdałowej panierce, z sokiem z cytryny, na maśle klarowanym.
0 od 0
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 5 min
Razem: 10 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: ryba z migdałami
Liczba porcji: 1 porcja

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 cała ryba (dorsz, pstrąg, kargulena, dorada lub inna, o łagodnym smaku)
  • 50 g migdałów (w płatkach, słupkach lub zmielone, wcześniej blanszowane)
  • 2 łyżki mąki (pszenna lub kukurydziana)
  • 1 jajko (małe; rozkłócone)
  • 2-4 plastry cytryny
  • 2-4 łyżki masła klarowanego
  • sól, biały pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Skrapiamy rybę sokiem z cytryny i nacieramy solą i pieprzem.
  • Obtaczamy rybę w mące, namaczamy w rozkłóconym jajku, a potem w migdałach.
  • Na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu, smażymy rybę z obu stron na patelni o nieprzywierającej powłoce.
  • Podajemy z ziemniakami lub ryżem oraz surówką.

Przydatne przepisy i poradniki

Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ryba z migdałami
Ryba z migdałami

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

10 komentarzy
  1. Dorotka,ale chyba nie lubisz się brudzić w kuchni…za długie rękawki …i te paluszki….nie bój się!

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)