Ryba po grecku przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Ryba po grecku

Ryba po grecku

Ryba po grecku

Ryba po grecku, choć z Grecją nie ma zbyt wiele wspólnego, od kilkudziesięciu lat gości na stołach wigilijnych w wielu polskich domach. Na dobre wpisała się do kanonu potraw kuchni polskiej. Przygotowana z obsmażonego w panierce, mące lub cieście filetu ryby o łagodnym smaku. Z dodatkiem kolorowych warzyw duszonych w pomidorowym sosie, pięknie prezentuje się na świątecznych talerzach. Idealnie nadaje jako danie serwowane zarówno na ciepło jak i zimno. Mama nauczyła mnie kiedyś jak zrobić rybę po grecku i pokażę Wam dzisiaj przepis na rybę po grecku pisany pod jej dyktando :).

Zobacz też: Najlepsze przepisy na potrawy wigilijne

W moim domu rodzinnym początkowo ryba po grecku była przygotowywana jako standardowe danie obiadowe. Do jej zrobienia moja mama zawsze wybierała filety morszczuka. Z czasem na naszym stole w ciągu tygodnia częściej zaczęły pojawiać się obiadowe makarony, ryż i proste dania. A ryba została jako danie świąteczne.

Przepis na rybę po grecku

Ryba po grecku awansowała do rangi potrawy świątecznej, serwowanej na wigilijnym stole. Obecnie rzadko sięgamy po nią w ciągu roku… Trochę szkoda, bo jest kolorowa i przepyszna!

Ryba po grecku

Ryba po grecku

Klasyczna potrawa na Boże Narodzenie czyli wigilijna ryba po grecku: smażona ryba w panierce z dodatkiem warzyw w sosie pomidorowym.
5 z 2 votes
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 30 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: ryba po grecku
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 419kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 filety ryb morskich (np. morszczuk, sola, mintaj, sandacz)
  • bułka tarta lub mąka
  • mleko
  • 1 jajko
  • 2 marchewki (starte na tarce o grubych oczkach)
  • 1 pietruszka (starta na tarce o grubych oczkach)
  • 1 cebula (pokrojona drobno lub w półksiężyce)
  • 1 por (pokrojony w półksiężyce)
  • ¼ selera (starty na tarce o grubych oczkach)
  • 2 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 cytryna
  • suszony tymianek
  • papryka w proszku
  • sól, cukier, biały pieprz
  • masło klarowane lub olej (do smażenia)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Superfood – 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Filety (mrożone lub świeże) obtaczam w mące, następnie w rozkłóconym jajku z solą i pieprzem i na koniec w bułce tartej. Opcjonalnie można zastosować jedynie panierkę mączną lub wymoczyć rybę w cieście z mąki, jajka i mleka.UWAGA: ryby o delikatnym, chudym mięsie lepiej smażyć zamrożone.
  • Smażę ryby na klarowanym maśle lub oleju, z obu stron. Po usmażeniu osączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  • Cebulę z porem szklię na klarowanym maśle lub oleju, następnie podduszam pod przykryciem, do miękkości.
  • Dodaję pozostałe warzywa i podsmażam, następnie duszę całość aż marchew i seler zmiękną.
  • Zalewam warzywa passatą pomidorową i dodaję sok z ½ cytryny oraz przyprawy i zioła. Gotuję jeszcze 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż do uzyskania konsystencji gęstego sosu warzywnego.
  • Ryby układam na półmisku, na wierzchu dekorując gęstym sosem. Można obłożyć je dodatkowo plasterkami cytryny i świeżymi ziołami, np. rozmarynem.
  • Rybę po grecku można serwować na ciepło lub na zimno.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 200g | Kalorie: 419kcal (21%) | Węglowodany: 34g (11%) | Białko: 31g (62%) | Tłuszcze: 19g (29%) | Tłuszcze nasycone: 10g (63%) | Cholesterol: 141mg (47%) | Sód: 242mg (11%) | Potas: 1330mg (38%) | Błonnik: 6g (25%) | Cukier: 12g (13%) | Witamina A: 9260IU (185%) | Witamina C: 38.2mg (46%) | Wapń: 108mg (11%) | Żelazo: 4.4mg (24%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Myślałam, że trudno będzie uchwycić jej ładny wygląd na zdjęciach. Ale chyba mi się udało?

Ryba po grecku przepis

Bogactwo kolorowych warzyw. Jest tu marchewka, cebula, pietruszka, por i seler. Same pyszności. Bardzo ważne, żeby smażyć rybę, która ma delikatne mięso, jeszcze przed rozmrożeniem. Inaczej może się rozpaść na kawałki. Ale i tak można się potem uratować i ułożyć je na dnie naczynia. Całość można przykryć warzywną masą i też będzie dobrze!

Ryba po grecku
Ryba po grecku

Ciekawa jestem, czy i u Was taka grecka ryba z marchewką i sosem pomidorowym pojawia się jedynie na Wigilię. A może jadacie ją częściej? Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, jak Wam wyszła oraz czy smakowała!

24 komentarze
  • Jeśli lubisz smak karpia to tak :). Tylko warto wcześniej go wymoczyć w mleku i obłożyć cebulą, a dopiero potem obsmażać.

  • Zamiennie. Na oliwie też, bo mam taką o bardzo niskim stopniu kwasowości, a ostatnio również próbuję na oleju kokosowym. Ale na klarowanym maśle smakuje mi najbardziej.

  • witam, mam pytanie dlaczego wszystko Pani robi na masle klarowanym a nie na przykla na oliwie z oliwek czy roslinnym?

  • Masakra :)) ale w sumie nie ma co sie dziwic kobtki to kobitki 🙂 wchodze na gotowanie a tu o wlosach gadaja xD hihihi

  • Tak to ja cały czas podcinałam, ale niestety wpadłam na zły pomysł pocieniowania włosów przy twarzy, żeby było łagodne przejście do odrastającej grzywki. Wyszło niefajnie i jak się zobaczyłam na zdjęciach z Operacji Talent, decyzja o ścięciu zapadła szybko :).

  • [..YouTube..] Tak to ja cały czas podcinałam, ale niestety wpadłam na zły pomysł pocieniowania włosów przy twarzy, żeby było łagodne przejście do odrastającej grzywki. Wyszło niefajnie i jak się zobaczyłam na zdjęciach z Operacji Talent, decyzja o ścięciu zapadła szybko :).

  • [..YouTube..] @GreenElf92 Tak to ja cały czas podcinałam, ale niestety wpadłam na zły pomysł pocieniowania włosów przy twarzy, żeby było łagodne przejście do odrastającej grzywki. Wyszło niefajnie i jak się zobaczyłam na zdjęciach z Operacji Talent, decyzja o ścięciu zapadła szybko :).

  • ja tez juz powoli zaczynam dziwnie wygladac, ale nadal dzielnie sie trzymam 🙂 jak juz to podcinanie typu 1mm max 🙂

  • Moja teściowa też tak układa, za każdym razem wyrównuje warstwę warzywną i potem taką rybę nakłada się łyżką na talerz. Z kolei moja mama robi tak samo jak ja. Można jeszcze dusić rybę w kawałkach razem z warzywami w garnku, bez panierki, ale nie wyobrażam sobie mojego rozlatującego się morszczuka w tej wersji ;).

  • [..YouTube..] Moja teściowa też tak układa, za każdym razem wyrównuje warstwę warzywną i potem taką rybę nakłada się łyżką na talerz. Z kolei moja mama robi tak samo jak ja. Można jeszcze dusić rybę w kawałkach razem z warzywami w garnku, bez panierki, ale nie wyobrażam sobie mojego rozlatującego się morszczuka w tej wersji ;).

  • [..YouTube..] @ineznatalia3 Moja teściowa też tak układa, za każdym razem wyrównuje warstwę warzywną i potem taką rybę nakłada się łyżką na talerz. Z kolei moja mama robi tak samo jak ja. Można jeszcze dusić rybę w kawałkach razem z warzywami w garnku, bez panierki, ale nie wyobrażam sobie mojego rozlatującego się morszczuka w tej wersji ;).

  • Uwielbiam rybę po grecku!!! Ja robię troszkę inaczej (a właściwie tak samo) różnica polega na tym, że ja układam rybę a potem ten pyszny sosik i znowu ryba itd. warstwowo. Wtedy te smaki się znakomicie przechodzą. PYCHA.

  • [..YouTube..] Uwielbiam rybę po grecku!!! Ja robię troszkę inaczej (a właściwie tak samo) różnica polega na tym, że ja układam rybę a potem ten pyszny sosik i znowu ryba itd. warstwowo. Wtedy te smaki się znakomicie przechodzą. PYCHA.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom