Rum collins przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Rum collins

Rum collins

Ron collins

Kuchnia kubańska zapisuje się w pamięci odwiedzających ją turystów smakiem pysznych drinków, bazujących na narodowym alkoholu. Rum cieszy się niesłabnącą popularnością! Można wymienić sporo nazw znanych koktajli: kto z nas choć raz nie pił mojito? A daiquiri, lubiany przez Ernesta Hemingway-a? Jednym z drinków, których warto spróbować, będąc na Kubie, jest też ron collins. To delikatny alkoholowy koktajl. Zobaczcie jak zrobić rum collins krok po kroku!

Zobacz teżPrzepisy na najlepsze drinki z całego świata

Jeśli piliście kiedyś drink Tom Collins, w którym miesza się gin z cukrem i sokiem z limonki, a potem uzupełnia gazowaną wodą, ron collins jest jego dalekim, zagranicznym kuzynem. Kubańczycy zastąpili gin lekkim, białym rumem. To wszystko :). Drink jest łatwy do przygotowania i przyjemny do picia. Można przygotować go bez shakera, jednak lepiej wstrząsnąć w nim alkohol z lodem i sokiem. Dopiero potem, już w szklance, można uzupełnić całość wodą z bąbelkami. W bardzo uproszczonej wersji, zamiast limonki, cukru i wody gazowanej, można wykorzystać gotową, gazowaną lemoniadę, ale… to już nie to samo :).

Ron collins

Rum collins

Delikatny drink rum collins czyli jasny rum wymieszany z sokiem z limonki i cukrem, przelany na kostki lodu i uzupełniony wodą gazowaną.
5 z 2 votes
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Drink
Kuchnia: Kubańska
Przepis na: ron collins, rum collins
Liczba porcji: 1 osoba
Kalorie: 174kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 60 ml białego rumu
  • 1 limonka
  • kostki lodu
  • 1 łyżeczka cukru (najlepszy w smaku będzie brązowy, trzcinowy; można też zastąpić go ksylitolem)
  • woda gazowana

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Rum, kostkę lodu, sok z limonki i cukier wstrząsam w shakerze.
  • Przelewam mieszankę do szklanki wypełnionej w ⅓-½ kostkami lodu.
  • Uzupełniam wodą gazowaną.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 250ml | Kalorie: 174kcal (9%) | Węglowodany: 11g (4%) | Sód: 1mg | Potas: 68mg (2%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 5g (6%) | Witamina C: 19.5mg (24%) | Wapń: 22mg (2%) | Żelazo: 0.4mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Drink powinno się serwować w szklance typu collins. Nam podano go w malutkiej miejscowości Vinales, w domu u gospodarza, w zwykłej szklance highball. Jego moc była przez to nieco większa, za to towarzystwo do degustacji mieliśmy przemiłe :).

Zobacz też
Canchanchara

Ron collins
Ron collins

Znacie jakieś inne, kubańskie drinki? Które smakują Wam najbardziej? Dajcie znać w komentarzach i napiszcie, jak smakował ron collins :).

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom