Róże karnawałowe przepis | Dorota Kamińska

Róże karnawałowe

W Tłusty Czwartek moja babcia smaży róże karnawałowe, do których nakłada potem „ociupinkę” własnoręcznie przygotowanej konfitury z róży. To tradycyjny wypiek w naszej rodzinie. Choć moja mama częściej przygotowuje faworki, ja wolę faworyzować róże na karnawał, zwłaszcza z babciną konfiturą. Tym razem, we własnej kuchni, zastąpiłam ją równie dobrze dopasowanym i bardzo smacznym, domowym dżemem malinowym.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Tłusty Czwartek

Domowe róże na karnawał przygotowałam z bardzo szybkiego do wyrobienia ciasta, które wymaga możliwie najcieńszego wałkowania, do przezroczystości. Z kolei do wycinania kółek będą potrzebne: szklanka, duży kieliszek lub literatka i mały kieliszek do wódki. Trzy różne średnice, żeby przygotować trzy warstwy różanych płatków.

5 od 1 osoby
Róże karnawałowe
Róże karnawałowe
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
45 min
 
Róże karnawałowe tradycyjne, według klasycznej, babcinej receptury, smażone, posypane cukrem pudrem, udekorowane konfiturą. To najlepsze róże karnawałowe na Tłusty Czwartek.
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: róże karnawałowe
Liczba kalorii: 70 kcal
Liczba porcji: 35 sztuk
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
  • 250 g mąki
  • 80 g cukru pudru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 20 g masła (zmrożone)
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka rumu lub spirytusu
  • szczypta soli
Do smażenia
  • 500 g smalcu (lub olej przeznaczony do głębokiego smażenia w wysokich temperaturach)
Dodatki
  • konfitura z róży lub inne przetwory z owoców

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Róże karnawałowe - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Jak zrobić cukier waniliowy
Róże karnawałowe - Jak zrobić
  1. Masło ucieram na tarce o grubych oczkach i mieszam łyżką z przesianą przez sito mąką.
  2. Dodaję cukier, jajka, żółtka, sól i alkohol, szybko zagniatam ciasto, do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.

  3. Wałkuję ciasto partiami na stolnicy, w razie potrzeby podsypując delikatnie mąką. Wałkować należy jak najcieniej (ciasto po oderwaniu od stolnicy łatwo się kurczy).
  4. Wykrawam po 3-4 kółka różnej wielkości (najlepiej kiedy średnica największego wynosi 7 cm, a pozostałe są kolejno o 1 cm mniejsze).
  5. Każdy krążek ciasta nacinam w 5 miejscach (każde nacięcie to długość ok. ½ cm).
  6. Środek największego krążka smaruję surowym białkiem, układam na nim kolejny, o 1 cm mniejszy i powtarzam czynności aż do ułożenia na wierzchu najmniejszego krążka, którego nie smaruję, za to dociskam palcem, żeby wszystkie krążki dokładnie się zlepiły.
  7. Rozgrzewam na głębokiej patelni tłuszcz i wrzucam mały kawałek ciasta, dzięki któremu sprawdzę, czy temperatura tłuszczu jest odpowiednio wysoka do smażenia róż karnawałowych (ciasto powinno szybko wypłynąć na powierzchnię i usmażyć się).
  8. Każdą różę dokładnie omiatam z nadmiaru mąki pędzelkiem (nie będzie przypalać się w tłuszczu) i wkładam na rozgrzany tłuszcz, płatkami do dołu.
  9. Kilkanaście-kilkadziesiąt sekund po wrzuceniu na tłuszcz róże karnawałowe obracam specjalnymi szczypcami lub drewnianą łopatką. Dosmażam spód, odcedzam i osuszam na papierowym ręczniku.
  10. Wystudzone róże posypuję cukrem pudrem i dekoruję konfiturą.
Wartości odżywcze
Róże karnawałowe
Wielkość porcji (1 sztuka)
Liczba kalorii 70 kcal Kalorie z tłuszczów 18 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 2g 3%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Cholesterol 23mg 8%
Sód 9mg 0%
Potas 14mg 0%
Węglowodany ogółem 10g 3%
Cukry 4g
Białko 1g 2%
Witamina A 0.9%
Witamina C 0.3%
Wapń 0.4%
Żelazo 2.3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dla takiego efektu warto postać nad patelnią z tłuszczem ;).

Róże karnawałowe
Róże karnawałowe
Róże karnawałowe
Róże karnawałowe

Ciekawa jestem, jak udały się Wasze różyczki. Dajcie koniecznie znać w komentarzach oraz napiszcie, które przysmaki na Tłusty Czwartek lubicie najbardziej!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

13 komentarzy
  1. O rety!!! Róże, smak mojego dzieciństwa 🙂 Koniecznie z róża z kwiatów zbieranych własnoręcznie i smażonych przez babcie 😀

  2. znowu pyszności u Dorota Kamińska… lepiej tu nie zaglądać 😉 bo odrazu się człowiek głodny robi 🙂

  3. pączki, zdecydowanie! 🙂 chociaż róże są baaardzo eleganckie. moja mama robiła kiedyś, ech ech. słodkie wspomnieniaaa… :)~

  4. chrust jest po prostu smakowity. Pączki w „Tłusty czwartek” są po prostu niejadalne. A dziś będę piekła ciasteczka imbirowe 🙂 O!

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)