Róże karnawałowe przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Róże karnawałowe

Róże karnawałowe

Róże karnawałowe

W Tłusty Czwartek moja babcia smaży róże karnawałowe, do których nakłada potem „ociupinkę” własnoręcznie przygotowanej konfitury z róży. To tradycyjny wypiek w naszej rodzinie. Choć moja mama częściej przygotowuje faworki, ja wolę faworyzować róże na karnawał, zwłaszcza z babciną konfiturą. Tym razem, we własnej kuchni, zastąpiłam ją równie dobrze dopasowanym i bardzo smacznym, domowym dżemem malinowym.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Tłusty Czwartek

Domowe róże na karnawał przygotowałam z bardzo szybkiego do wyrobienia ciasta, które wymaga możliwie najcieńszego wałkowania, do przezroczystości. Z kolei do wycinania kółek będą potrzebne: szklanka, duży kieliszek lub literatka i mały kieliszek do wódki. Trzy różne średnice, żeby przygotować trzy warstwy różanych płatków.

Róże karnawałowe

Róże karnawałowe

Róże karnawałowe tradycyjne, według klasycznej, babcinej receptury, smażone, posypane cukrem pudrem, udekorowane konfiturą. To najlepsze róże karnawałowe na Tłusty Czwartek.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 45 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: róże karnawałowe
Liczba porcji: 35 sztuk
Kalorie: 70kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 80 g cukru pudru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 20 g masła (zmrożone)
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka rumu lub spirytusu
  • szczypta soli

Do smażenia

  • 500 g smalcu (lub olej przeznaczony do głębokiego smażenia w wysokich temperaturach)

Dodatki

  • konfitura z róży lub inne przetwory z owoców

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Masło ucieram na tarce o grubych oczkach i mieszam łyżką z przesianą przez sito mąką.
  • Dodaję cukier, jajka, żółtka, sól i alkohol, szybko zagniatam ciasto, do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
  • Wałkuję ciasto partiami na stolnicy, w razie potrzeby podsypując delikatnie mąką. Wałkować należy jak najcieniej (ciasto po oderwaniu od stolnicy łatwo się kurczy).
  • Wykrawam po 3-4 kółka różnej wielkości (najlepiej kiedy średnica największego wynosi 7 cm, a pozostałe są kolejno o 1 cm mniejsze).
  • Każdy krążek ciasta nacinam w 5 miejscach (każde nacięcie to długość ok. ½ cm).
  • Środek największego krążka smaruję surowym białkiem, układam na nim kolejny, o 1 cm mniejszy i powtarzam czynności aż do ułożenia na wierzchu najmniejszego krążka, którego nie smaruję, za to dociskam palcem, żeby wszystkie krążki dokładnie się zlepiły.
  • Rozgrzewam na głębokiej patelni tłuszcz i wrzucam mały kawałek ciasta, dzięki któremu sprawdzę, czy temperatura tłuszczu jest odpowiednio wysoka do smażenia róż karnawałowych (ciasto powinno szybko wypłynąć na powierzchnię i usmażyć się).
  • Każdą różę dokładnie omiatam z nadmiaru mąki pędzelkiem (nie będzie przypalać się w tłuszczu) i wkładam na rozgrzany tłuszcz, płatkami do dołu.
  • Kilkanaście-kilkadziesiąt sekund po wrzuceniu na tłuszcz róże karnawałowe obracam specjalnymi szczypcami lub drewnianą łopatką. Dosmażam spód, odcedzam i osuszam na papierowym ręczniku.
  • Wystudzone róże posypuję cukrem pudrem i dekoruję konfiturą.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić cukier waniliowy

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1sztuka | Kalorie: 70kcal (4%) | Węglowodany: 10g (3%) | Białko: 1g (2%) | Tłuszcze: 2g (3%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Cholesterol: 23mg (8%) | Sód: 9mg | Potas: 14mg | Cukier: 4g (4%) | Witamina A: 45IU (1%) | Witamina C: 0.2mg | Wapń: 4mg | Żelazo: 0.4mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Dla takiego efektu warto postać nad patelnią z tłuszczem ;).

Zobacz też
Red Velvet Cake

Róże karnawałowe
Róże karnawałowe
Róże karnawałowe
Róże karnawałowe

Ciekawa jestem, jak udały się Wasze różyczki. Dajcie koniecznie znać w komentarzach oraz napiszcie, które przysmaki na Tłusty Czwartek lubicie najbardziej!

13 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom