Rosyjskie watruszki przepis | Dorota Kamińska

Rosyjskie watruszki

Ciastka drożdżowe z masą serową, które, gdyby użyć większej ilości ciasta i mniej sera, przypominałyby nasze słodkie bułki drożdżowe z serowym środkiem. Rosyjskie watruszki przygotowałam z okazji Sylwestra – nie są zbyt mocno słodkie, dlatego można przegryzać nimi sylwestrowe drinki lub podać jako dodatek do rosyjskiego szampana, często pojawiającego się na polskich imprezach sylwestrowych. Świetnie sprawdzą się też w roli noworocznego śniadania, które popijemy ciepłą herbatą.

Zobacz też: Więcej przepisów na domowe wypieki

Rosyjskie watruszki upiekłam z dodatkiem drobno posiekanych rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Nie są zbyt pracochłonne, ale czas ich przygotowania wydłuża się ze względu na oczekiwanie na wyrośnięcie drożdżowego ciasta.

Rosyjskie watruszki
Przygotowanie
2 godz. 30 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
2 godz. 55 min
 

Rosyjskie watruszki czyli drożdżowe bułeczki z serem białym na słodko.

Danie: Przekąska
Liczba porcji: 16 sztuk
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
  • 500 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • ¾ szklanki mleka (ciepłe)
  • 3 żółtka (+ 1 całe jajko)
  • 100 g masła (½ kostki; stopione, przestudzone)
Masa serowa
  • 300 g tłustego twarogu (zmielony 2 razy)
  • 1 żółtko (+ 1 całe jajko)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej (kandyzowana)
  • 2 łyżki rodzynek (sparzone, posiekane)
  • 1 Opakowanie cukru waniliowego (opcjonalnie)
Dodatkowo
  • 1 białko (do smarowania ciasta)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Rosyjskie watruszki - Jak zrobić
  1. Mąkę przesiewam do dużej miski. Na środku robię zagłębienie, do którego kruszę drożdże. Zasypuję cukrem, zalewam ciepłym mlekiem i przysypuję mąką. Odstawiam w ciepłe miejsce.
  2. Żółtka ucieram z cukrem.
  3. Do wyrośniętego rozczynu drożdżowego i mąki wbijam całe jajko i wlewam utarte żółtka.
  4. Wyrabiam ciasto. Gdy będzie odrywać się od ręki, stopniowo dodaję stopione masło, cały czas zagniatając.
  5. Gdy ciasto znów odrywa się od ręki, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  6. Dwukrotnie zmielony ser ucieram z żółtkiem (wbijam je osobno), białkiem i cukrem pudrem. Można dodać 1 opakowanie cukru waniliowego lub miąższ z laski wanilii.
  7. Mieszamy masę serową z rodzynkami i skórką pomarańczową.
  8. Wyrośnięte ciasto ponownie, szybko zagniatam i formuję wałek o średnicy ok. 7 cm.
  9. Kroję na plasterki o szerokości ok. 2 cm.
  10. Każdy plasterek ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku plasterków robię zagłębienia, do których nakładam masę serową.
  11. Zawijam brzegi ciastek mocno do środka, żeby masa nie wylała się podczas pieczenia. Ciastka smaruję białkiem.
  12. Piekę w piekarniku nagrzanym do 170 °C (góra + dół) przez ok. 25 minut.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Rosyjskie watruszki
Rosyjskie watruszki

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

10 komentarzy
  1. Przepraszam,ale to mało podobne do Rosyjskich watruszek.Jestem ze wschodu. I mnie aż skręca jak widzę takie koszmarne naruszenia przepisu,po pierwsze ciasto stawi się bez twarogu do piekarnika na 20 minut,a już później w na pół gotowym cieście robią się otwory i wkłada się twaróg, i znowu do piekarnika na 20 minut.Żadnych rodzynek i skórki pomarańczy też do watruszek się nie wkłada. Proszę zobaczyć na YT jak to się robi prawidłowo – „Ватрушки с творогом.Готовим дома.”
    bilka777 1 s temu

  2. [..YouTube..] Przepraszam,ale to mało podobne do Rosyjskich watruszek.Jestem ze wschodu. I mnie aż skręca jak widzę takie koszmarne naruszenia przepisu,po pierwsze ciasto stawi się bez twarogu do piekarnika na 20 minut,a już później w na pół gotowym cieście robią się otwory i wkłada się twaróg, i znowu do piekarnika na 20 minut.Żadnych rodzynek i skórki pomarańczy też do watruszek się nie wkłada. Proszę zobaczyć na YT jak to się robi prawidłowo – „Ватрушки с творогом.Готовим дома.”
    bilka777 1 s temu

  3. Drożdże, oprócz zasypania cukrem, zalewamy też ciepłym mlekiem. Niestety, gdzieś umknął mi ten fragment nagrania.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)