Ciastka drożdżowe z masą serową, które, gdyby użyć większej ilości ciasta i mniej sera, przypominałyby nasze słodkie bułki drożdżowe z serowym środkiem. Rosyjskie watruszki przygotowałam z okazji Sylwestra – nie są zbyt mocno słodkie, dlatego można przegryzać nimi sylwestrowe drinki lub podać jako dodatek do rosyjskiego szampana, często pojawiającego się na polskich imprezach sylwestrowych. Świetnie sprawdzą się też w roli noworocznego śniadania, które popijemy ciepłą herbatą.
Zobacz też: Więcej przepisów na domowe wypieki
Rosyjskie watruszki upiekłam z dodatkiem drobno posiekanych rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Nie są zbyt pracochłonne, ale czas ich przygotowania wydłuża się ze względu na oczekiwanie na wyrośnięcie drożdżowego ciasta.
Rosyjskie watruszki
Liczba porcji | ok. 16 sztuk |
Czas przygotowania i oczekiwania | 2 godz., 30 min |
Czas gotowania | 25 min |
Całkowity czas | 2 godz., 55 min |
Przepis autorski | Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl |
W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki
- 30 g drożdży
- 3 łyżki cukru
- ¾ Szklanki mleka (ciepłe)
- 3 żółtka (+ 1 całe jajko)
- 100 g masła (½ kostki; stopione, przestudzone)
Masa serowa
- 300 g tłustego twarogu (zmielony 2 razy)
- 1 żółtko (+ 1 całe jajko)
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki skórki pomarańczowej (kandyzowana)
- 2 łyżki rodzynek (sparzone, posiekane)
Masa serowa (opcjonalnie)
- 1 Opakowanie cukru waniliowego
Dodatkowo
- 1 białko (do smarowania ciasta)
Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator. |
Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ. |
![]() Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :). Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych! |
Moje porady
Rosyjskie watruszki - przepis i film wideo
Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Przydatne poradniki:
- Jak zrobić rozczyn drożdżowy
Rosyjskie watruszki - Jak zrobić
Krok 1 | |
Mąkę przesiewam do dużej miski. Na środku robię zagłębienie, do którego kruszę drożdże. Zasypuję cukrem, zalewam ciepłym mlekiem i przysypuję mąką. Odstawiam w ciepłe miejsce. | |
Krok 2 | |
Żółtka ucieram z cukrem. | |
Krok 3 | |
Do wyrośniętego rozczynu drożdżowego i mąki wbijam całe jajko i wlewam utarte żółtka. | |
Krok 4 | |
Wyrabiam ciasto. Gdy będzie odrywać się od ręki, stopniowo dodaję stopione masło, cały czas zagniatając. | |
Krok 5 | |
Gdy ciasto znów odrywa się od ręki, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. | |
Krok 6 | |
Dwukrotnie zmielony ser ucieram z żółtkiem (wbijam je osobno), białkiem i cukrem pudrem. Można dodać 1 opakowanie cukru waniliowego lub miąższ z laski wanilii. | |
Krok 7 | |
Mieszamy masę serową z rodzynkami i skórką pomarańczową. | |
Krok 8 | |
Wyrośnięte ciasto ponownie, szybko zagniatam i formuję wałek o średnicy ok. 7 cm. | |
Krok 9 | |
Kroję na plasterki o szerokości ok. 2 cm. | |
Krok 10 | |
Każdy plasterek ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku plasterków robię zagłębienia, do których nakładam masę serową. | |
Krok 11 | |
Zawijam brzegi ciastek mocno do środka, żeby masa nie wylała się podczas pieczenia. Ciastka smaruję białkiem. | |
Krok 12 | |
Piekę w piekarniku nagrzanym do 170 °C (góra + dół) przez ok. 25 minut. |
Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest. |

Przepraszam,ale to mało podobne do Rosyjskich watruszek.Jestem ze wschodu. I mnie aż skręca jak widzę takie koszmarne naruszenia przepisu,po pierwsze ciasto stawi się bez twarogu do piekarnika na 20 minut,a już później w na pół gotowym cieście robią się otwory i wkłada się twaróg, i znowu do piekarnika na 20 minut.Żadnych rodzynek i skórki pomarańczy też do watruszek się nie wkłada. Proszę zobaczyć na YT jak to się robi prawidłowo – „Ватрушки с творогом.Готовим дома.”
bilka777 1 s temu
[..YouTube..] Przepraszam,ale to mało podobne do Rosyjskich watruszek.Jestem ze wschodu. I mnie aż skręca jak widzę takie koszmarne naruszenia przepisu,po pierwsze ciasto stawi się bez twarogu do piekarnika na 20 minut,a już później w na pół gotowym cieście robią się otwory i wkłada się twaróg, i znowu do piekarnika na 20 minut.Żadnych rodzynek i skórki pomarańczy też do watruszek się nie wkłada. Proszę zobaczyć na YT jak to się robi prawidłowo – „Ватрушки с творогом.Готовим дома.”
bilka777 1 s temu
jutro zrobie ;p
[..YouTube..] jutro zrobie ;p
dzieki
[..YouTube..] dzieki
A ja robiłam kiedyś watruszki. I zasmakowały mi!
Oglądałam wczoraj rosyjski program podróżniczy i też je tam pokazywali. Teraz już wiem, że ma być więcej ciasta, a mniej sera :).
Drożdże, oprócz zasypania cukrem, zalewamy też ciepłym mlekiem. Niestety, gdzieś umknął mi ten fragment nagrania.
[..YouTube..] Drożdże, oprócz zasypania cukrem, zalewamy też ciepłym mlekiem. Niestety, gdzieś umknął mi ten fragment nagrania.