fbpx
Czytasz właśnie
Rosyjskie watruszki

Rosyjskie watruszki

Rosyjskie watruszki

Ciastka drożdżowe z masą serową, które, gdyby użyć większej ilości ciasta i mniej sera, przypominałyby nasze słodkie bułki drożdżowe z serowym środkiem. Rosyjskie watruszki przygotowałam z okazji Sylwestra – nie są zbyt mocno słodkie, dlatego można przegryzać nimi sylwestrowe drinki lub podać jako dodatek do rosyjskiego szampana, często pojawiającego się na polskich imprezach sylwestrowych. Świetnie sprawdzą się też w roli noworocznego śniadania, które popijemy ciepłą herbatą.

Zobacz też: Więcej przepisów na domowe wypieki

Rosyjskie watruszki upiekłam z dodatkiem drobno posiekanych rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Nie są zbyt pracochłonne, ale czas ich przygotowania wydłuża się ze względu na oczekiwanie na wyrośnięcie drożdżowego ciasta.

Rosyjskie watruszki

Rosyjskie watruszki

Rosyjskie watruszki czyli drożdżowe bułeczki z serem białym na słodko.
4 z 3 votes
Przygotowanie: 2 godz. 30 min
Gotowanie: 25 min
Razem: 2 godz. 55 min
Kategoria: Przekąska
Liczba porcji: 16 sztuk
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • ¾ szklanki mleka (ciepłe)
  • 3 żółtka (+ 1 całe jajko)
  • 100 g masła (½ kostki; stopione, przestudzone)

Masa serowa

  • 300 g tłustego twarogu (zmielony 2 razy)
  • 1 żółtko (+ 1 całe jajko)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej (kandyzowana)
  • 2 łyżki rodzynek (sparzone, posiekane)
  • 1 Opakowanie cukru waniliowego (opcjonalnie)

Dodatkowo

  • 1 białko (do smarowania ciasta)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Mąkę przesiewam do dużej miski. Na środku robię zagłębienie, do którego kruszę drożdże. Zasypuję cukrem, zalewam ciepłym mlekiem i przysypuję mąką. Odstawiam w ciepłe miejsce.
  • Żółtka ucieram z cukrem.
  • Do wyrośniętego rozczynu drożdżowego i mąki wbijam całe jajko i wlewam utarte żółtka.
  • Wyrabiam ciasto. Gdy będzie odrywać się od ręki, stopniowo dodaję stopione masło, cały czas zagniatając.
  • Gdy ciasto znów odrywa się od ręki, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Dwukrotnie zmielony ser ucieram z żółtkiem (wbijam je osobno), białkiem i cukrem pudrem. Można dodać 1 opakowanie cukru waniliowego lub miąższ z laski wanilii.
  • Mieszamy masę serową z rodzynkami i skórką pomarańczową.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie, szybko zagniatam i formuję wałek o średnicy ok. 7 cm.
  • Kroję na plasterki o szerokości ok. 2 cm.
  • Każdy plasterek ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku plasterków robię zagłębienia, do których nakładam masę serową.
  • Zawijam brzegi ciastek mocno do środka, żeby masa nie wylała się podczas pieczenia. Ciastka smaruję białkiem.
  • Piekę w piekarniku nagrzanym do 170 °C (góra + dół) przez ok. 25 minut.

Przydatne przepisy i poradniki

MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Rosyjskie watruszki
Rosyjskie watruszki
10 komentarzy
  • Przepraszam,ale to mało podobne do Rosyjskich watruszek.Jestem ze wschodu. I mnie aż skręca jak widzę takie koszmarne naruszenia przepisu,po pierwsze ciasto stawi się bez twarogu do piekarnika na 20 minut,a już później w na pół gotowym cieście robią się otwory i wkłada się twaróg, i znowu do piekarnika na 20 minut.Żadnych rodzynek i skórki pomarańczy też do watruszek się nie wkłada. Proszę zobaczyć na YT jak to się robi prawidłowo – „Ватрушки с творогом.Готовим дома.”
    bilka777 1 s temu

  • [..YouTube..] Przepraszam,ale to mało podobne do Rosyjskich watruszek.Jestem ze wschodu. I mnie aż skręca jak widzę takie koszmarne naruszenia przepisu,po pierwsze ciasto stawi się bez twarogu do piekarnika na 20 minut,a już później w na pół gotowym cieście robią się otwory i wkłada się twaróg, i znowu do piekarnika na 20 minut.Żadnych rodzynek i skórki pomarańczy też do watruszek się nie wkłada. Proszę zobaczyć na YT jak to się robi prawidłowo – „Ватрушки с творогом.Готовим дома.”
    bilka777 1 s temu

  • Drożdże, oprócz zasypania cukrem, zalewamy też ciepłym mlekiem. Niestety, gdzieś umknął mi ten fragment nagrania.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom