Rosół rybny przepis | Dorota Kamińska

Rosół rybny

W postną Wigilię podawaną jako pierwsze danie zupą w północnych, nadmorskich regionach polski, choć nie tylko tam, jest rosół rybny. Ugotowany na włoszczyźnie uduszonej na maśle, przechodzi aromatem smacznej, morskiej lub słodkowodnej ryby. Chociaż z wyglądu łudząco przypomina klasyczny rosół, w smaku jest zupełnie inny. Zdziwi się ten, kto pomyśli, że rosół z gotowanej ryby będzie brzydko pachnieć. Odpowiednio doprawiony, zaskoczy Was delikatną słodkością marchewki i rybiego mięsa, z lekką nutką cytryny, która nada mu wyrazu.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na potrawy wigilijne

Rosół rybny możecie przygotować zarówno na głowach i ogonie (nabierze intensywnego smaku, ale może też stracić na klarowności) jak i na pozostałej części ryby. W wersji wigilijnej idealnie będzie smakować rosół ugotowany na karpiu lub linie. Można też przygotować rosół z ryb na pstrągu, a także rosół z ryby morskiej.

Rosół rybny

Rosół rybny

Najlepszy rosół rybny wigilijny, pachnący lubczykiem i tymiankiem, z dodatkiem warzyw. Idealny rosół z ryby na Święta lub niedzielny obiad.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 40 minutes
Gotowanie: 15 minutes
Razem: 55 minutes
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: rosół rybny, rosół z ryb, rosół z ryby
Liczba porcji: 8 osób
Kalorie: 274kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1-1½ kg ryby (głowy, ogony, tusza)
  • 3 l wody
  • 2 marchewki (obrane, pokrojone w większe kawałki lub na grube plastry)
  • pietruszka (obrana, pokrojona w większe kawałki lub na grube plastry)
  • ½ korzenia selera (obrany, pokrojony w grubą kostkę)
  • 1 średni por (tylko biała część)
  • sok z ½ cytryny
  • 1 liść laurowy
  • ½ łyżeczki cukru
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, biały pieprz
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku (opcjonalnie)
  • natka pietruszki (opcjonalnie; do dekoracji)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • W dużym garnku duszę warzywa na maśle przez ok. 10 minut.
  • Dodaję głowy, ogony i pozostałe mięso ryb pokrojone w sporą kostkę, zalewam wodą, dosypuję przyprawy (oprócz soli i mielonego pieprzu) i tymianek oraz lubczyk i gotuję przez ok. 30 minut na niewielkim ogniu. Pod koniec gotowania dodaję 2-3 łyżki soli i sok z cytryny.
  • Ostrożnie wyjmuję części ryb z wywaru, odcedzam łyżką cedzakową warzywa i przyprawy. Doprawiam pieprzem.

Przydatne przepisy i poradniki

Rosół rybny serwujemy w bulionówkach, udekorowany plasterkami ugotowanej marchewki i/lub pietruszki. Do środka można też włożyć kawałki ugotowanej ryby lub wykorzystać ją do przygotowania rybnej pasty do kanapek (wystarczy zmielić w maszynce do mięsa lub zmiksować w blenderze razem z warzywami z gotowania rosołu).
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić masło klarowane

Wartości odżywcze

Serving: 300ml (z kawałkami ugotowanej ryby) | Calories: 274kcal (14%) | Carbohydrates: 6g (2%) | Protein: 38g (76%) | Fat: 10g (15%) | Saturated Fat: 5g (31%) | Cholesterol: 112mg (37%) | Sodium: 149mg (6%) | Potassium: 727mg (21%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 2g (2%) | Vitamin A: 4360IU (87%) | Vitamin C: 5mg (6%) | Calcium: 55mg (6%) | Iron: 1.5mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Rosół rybny
Rosół rybny
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

15 komentarzy
  1. Zastanawiam się, czy można by najpierw podgotować – tak przez godzinkę,
    albo coś – same głowy i warzywa, potem zupę przyprawić i dopiero wtedy
    dodać pokrojone tuszki, a następnie podgotować całość z 10 – 15 minut.

    1. Mowa o płaskich, klasycznych łyżkach stołowych. Możesz spróbować dać na początku mniej, jeśli np. prawie w ogóle nie używasz soli na co dzień, ale na taką ilość wody to nie jest za dużo.

  2. Można bez, aczkolwiek są wyjątkowo ważne, bo to one nadają smaku. To się może wydawać obrzydliwe, ale warto spróbować i się przełamać :).

  3. Pani Doroto.Czytając ten przepis poczułem smak tego rosołku. Cały sekret tkwi w soku z cytryny i lubczyku. Z tym,że łowię specjalnie małe okonie,jazgarze i z samych tuszek (bez głów i płetw)gotuje się zupę.Jest to rarytas. Na koniec wrzuca się do rosołku lekko podsmażone filety z okonia lub szczupaka pokrojone w malutkie paski.Po usmażeniu poskręcają się i wyglądają -ja my to nazywamy „ślimaki”.To jest pożywny rosołek dla trzymających dietę. Pozdrawiam

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)