Roladki z boczku z grilla przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Roladki z boczku z grilla
Roladki z boczku z grilla

Zapraszam dziś na roladki z boczku z grilla. Zdarza Wam się zająć czymś tak mocno, że zapominacie o wszystkim dookoła? Zapomniałam zrobić zakupy, lodówka zaczynała świecić pustkami, a przecież trzeba było przygotować coś szybko na kolację. Z poprzedniego dnia została mi odrobina sosu grzybowego – zjadłam jedną porcję z grzankami, a pozostałość wykorzystałam do roladek z „wykopanego” z zamrażalnika boczku. Wykorzystałam kamień do wypieku pizzy, ale takie roladki z boczku z grilla możecie też przygotować na klasycznym grillu, patelni do grillowania lub w piekarniku.

Zobacz też: Więcej przepisów na przekąski

Roladki z boczku z grilla

Roladki z boczku z grilla

Przekąska z grilla czyli roladki z boczku z sosem grzybowym. Szybki i łatwy przepis na grillowane roladki z grzybami.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 20 min
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: roladki z boczku z grilla
Liczba porcji: 1 porcja

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 10 plasterków boczku
  • sos grzybowy (500 g borowików ugotowałam w dwóch wodach, usmażyłam na maśle, dodając wcześniej zeszkloną cebulę, dołożyłam 1 szklankę jogurtu naturalnego, 1/2 łyżeczki cukru, sól i pieprz)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Za pomocą wykałaczek spinamy po dwa plasterki boczku. Nakładamy na środek odrobinę zimnego sosu grzybowego, zawijamy i od góry zapinamy drugą wykałaczką.
  • Grillujemy na metalowej tacce lub na kamieniu do grillowania (mocno rozgrzany kamień wstawiamy razem z roladkami do nagrzanego piekarnika lub kładziemy na grillu). W trakcie grillowania obracamy ostrożnie boczek tak, żeby zarumienił się równomiernie ze wszystkich stron. Uważamy, żeby nie wylać sosu.

Przydatne przepisy i poradniki

MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Grillowane roladki z boczku z sosem borowikowym
Grillowane roladki z boczku z sosem borowikowym
13 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom