fbpx
Czytasz właśnie
Rolada z truskawkami

Rolada z truskawkami

Rolada z truskawkami

Długo przymierzałam się do przygotowania mojej pierwszej rolady. Chciałam, żeby była to wyjątkowa rolada z truskawkami, pięknie zawinięta, a po przekrojeniu cieszyła oko wzorkiem „ślimaka”, różowym nadzieniem i czerwonymi kawałkami soczystych truskawek. Przy pierwszym podejściu zabrakło mi czasu i biszkopt zdążył wystygnąć przed zrolowaniem. Przy drugim, znów w pośpiechu, zapomniałam o kawałkach truskawek, a rolada, ze względu na małą blaszkę i gruby biszkopt, nie wygląda tak jak zaplanowałam, chociaż… pierwsze koty za płoty! Ważne, że prezentuje się apetycznie, a w smaku: delikatny, puszysty biszkopt, truskawkowa, różowa masa i czekoladowa polewa… Koniecznie musicie spróbować!

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki

Rolada z truskawkami, jeśli lubicie eksperymentować ze smakiem słodkich deserów, może być, dodatkowo, nasączona kwaskowatym likierem. Wypróbujcie pomarańczowy, cytrynowy lub limonkowy, albo migdałowy, bo migdały i truskawki to idealna kompozycja. Możecie posypać polewę migdałami w płatkach lub wiórkami kokosowymi, które utworzą dodatkową, apetyczną dekorację. Pamiętajcie, że łatwiej roluje się cieńszy biszkopt, a do wprawy dochodzi się z czasem. Pokuście się o dosypanie do masy biszkoptowej kawałków gorzkiej czekolady dla dodatkowej dekoracji i jeszcze lepszych wrażeń smakowych. Rolada to ciasto, które pozwala dać upust naszej fantazji :).

Rolada z truskawkami

Rolada z truskawkami

Czekoladowa rolada z truskawkami i polewą czekoladową wypełniona kremem śmietankowo-truskawkowym czyli eleganckie ciasto na letni czas.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 3 hours 30 minutes
Gotowanie: 40 minutes
Razem: 4 hours 10 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Europejska
Przepis na: rolada z truskawkami
Liczba porcji: 1 blaszka 25x35 cm
Kalorie: 229kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Biszkopt

  • 3 jajka (żółtka oddzielone od białek)
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 1 łyżka soku z cytryny

Nadzienie

  • 5-8 dużych truskawek (zmiksowane w blenderze)
  • 500 ml śmietanki kremówki (schłodzona przez min. 1 godzinę na najwyższej/najchłodniejszej półce w lodówce)
  • 1 opakowanie galaretki lub 3 łyżki żelatyny (na opakowaniu galaretki powinna znajdować się informacja, że wystarcza ono na 500 ml wody)

Polewa

  • 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
  • 50 g masła (¼ kostki)

Do dekoracji (opcjonalnie)

  • 1-2 truskawki (pokrojone w ćwiartki lub na plasterki)
  • świeża mięta

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić biszkopt klasyczny lub biszkopt czekoladowy
  2. Jak zawijać roladę
  3. Piana z białek - jak ubić
  4. Bita śmietana - jak zrobić
  5. Krem z bitej śmietany - przepis
  6. Polewa czekoladowa - przepis

Jak zrobić

  • Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Żółtka ucieramy z cukrem na gładko, niemal do białości, na najwyższych obrotach miksera.
  • Do utartych żółtek dodajemy mąkę i kakao, mieszamy całość mikserem na średnich obrotach.
  • 1 łyżkę kakao można zastąpić 1 łyżką mąki i w taki sposób przygotować roladę z truskawkami z klasycznego biszkoptu.
  • Białka o temperaturze pokojowej ubijamy na sztywno. W trakcie miksowana, w momencie gdy piana zacznie bieleć, dodajemy sok z cytryny.
  • Połowę białek dodajemy do masy żółtkowej, delikatnie, ale w miarę szybko mieszając za pomocą łyżki. Czynność powtarzamy z drugą połową białek.
  • Masę od razu przekładamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, mąką lub kaszą manną albo wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 °C (tradycyjny tryb pieczenia góra+dół). Można włączyć w piekarniku termoobieg, obniżając temperaturę pieczenia o 10-20 °C.
  • W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika!
  • Czas pieczenia biszkoptu to ok. 30-40 minut. Po 25 minutach można uchylić drzwiczki i sprawdzić czy ciasto nie jest w środku surowe, wbijając w środek drewniany patyczek. Jeśli patyczek po wyjęciu z ciasta jest suchy, można od razu wyjąć tortownicę z piekarnika. Jeśli nie, kolejną próbę można przeprowadzić po 5-10 minutach.
  • Ciasto, razem z blaszką, można upuścić z wysokości ok. 30 cm (tzw. rzucanie biszkoptem), dzięki czemu zablokują się w nim pęcherzyki powietrza i mocno nie opadnie.
  • W czasie gdy ciasto się piecze, rozpuszczamy zawartość opakowania z galaretką w połowie szklanki zagotowanej, ale nie wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia.
  • Kiedy galaretka przestygnie (nie może być gorąca), ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę.
  • Do ubitej śmietanki dodajemy zmiksowane truskawki i całość mieszamy chwilę mikserem do połączenia składników.
  • Stopniowo dodajemy do masy płynną galaretkę, miksując na małych obrotach.
  • Ubitą masę wstawiamy do lodówki.
  • Upieczony, gorący biszkopt zawijamy w rulon wzdłuż węższego boku, obciążamy delikatnie, np. za pomocą kratki z piekarnika i zostawiamy na 1 minutę (nabierze kształtu).
  • Można zawinąć biszkopt razem z nieoderwanym jeszcze papierem do pieczenia lub pomóc sobie kuchenną ściereczką.
  • Rozwijamy biszkopt, ale zachowujemy nadany mu kształt i od razu nakładamy schłodzoną masę, zostawiając wolne miejsce po dłuższych bokach i przy jednym, węższym boku (ewentualny nadmiar masy można wykorzystać do deseru na zimno w pucharkach lub zjeść łyżką prosto z miski :)).
  • Zawijamy roladę, układamy na łączeniu biszkoptu, żeby zapobiec jej rozwinięciu.
  • Dekorujemy roladę polewą (lub cukrem pudrem albo lukrem) oraz, opcjonalnie, świeżymi truskawkami i miętą i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny do stężenia masy.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1plasterek (o grubości 2,5 cm) | Kalorie: 229kcal (11%) | Węglowodany: 12g (4%) | Białko: 3g (6%) | Tłuszcze: 19g (29%) | Tłuszcze nasycone: 11g (69%) | Cholesterol: 57mg (19%) | Sód: 43mg (2%) | Potas: 92mg (3%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 7g (8%) | Witamina A: 615IU (12%) | Witamina C: 3.5mg (4%) | Wapń: 30mg (3%) | Żelazo: 1.1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Piszcie jak wrażenia z rolowania :).

Zobacz też
Piernik czekoladowy

 

Rolada z truskawkami
Rolada z truskawkami
10 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom