Rolada z indyka przepis | Dorota Kamińska

Rolada z indyka

Moja rodzina przepada za roladą z boczku i pasztetem z kurczaka. To aromatyczne dodatki do śniadania na Wielkanoc, a dla tych z Was, którzy lubią schab ze śliwką lub wolą coś lżejszego, drobiowego, propozycja podobnej wędliny. Rolada z indyka, z orzechami lub migdałami i suszonymi morelami. Brzmi ciekawie i zobaczcie jak pięknie pieczona rolada z indykiem wygląda po przekrojeniu :). Warto samodzielnie przygotować wędliny na specjalne okazje. Można dzięki temu poczuć różnicę w smaku i satysfakcję, że zrobiło się coś dobrego dla siebie i innych.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na wielkanocne wędliny

Do jej przygotowania będzie potrzebny bardzo duży kawałek piersi z indyka. Mięso może być trudno dostępne, dlatego warto upewnić się wcześniej, który sklep je oferuje lub zamówić. Łagodny smak indyka doskonale skomponuje się ze słodyczą suszonych owoców, aromatem ziół i przypraw. Dzięki temu możecie poeksperymentować i spróbować przyprawić mięso po swojemu. Rolada z indykiem z morelami może być zrobiona na tak wiele sposobów! Przygotowując pierś z indyka czy kurczaka takie eksperymenty przeprowadza się najłatwiej. Zobaczcie jak zrobić roladę z indyka krok po kroku.

Rolada z indyka

Rolada z indyka

Rolada z indyka nadziewana suszonymi morelami, doskonale doprawiona pieczona rolada z indyka do kanapek lub jako samodzielna przekąska.
5 od 2 osób
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 50 min
Razem: 55 min
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: rolada z indyka, rolada z indykiem
Liczba porcji: 1 kg wędliny (około)
Kalorie: 52kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • kg piersi z indyka (duży kawałek o w miarę jednolitym kształcie, w którym będzie można wyciąć kieszonkę na nadzienie)
  • 200 g suszonych moreli (połowę można zastąpić suszonymi figami lub śliwkami)
  • 50 g grubo posiekanych orzechów lub migdałów w płatkach
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • majeranek
  • 2 łyżki klarowanego masła (stopione)
  • 100 g musztardy miodowej (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • W mięsie wycinamy nożem kieszonkę o szerokości ok. 2 cm uważając, żeby nie przekroić piersi z indyka na wylot.
  • Środek nacieramy solą, wlewamy sok z cytryny i wkładamy bakalie, ciasno wypełniając nimi wycięty otwór.
  • Wierzch nacieramy solą i pieprzem, smarujemy musztardą wymieszaną z czosnkiem i oprószamy majerankiem.
  • Związujemy mięso ciasno sznurkiem tak, żeby nadać mu kształt rolady i zapobiec wydostawaniu się na zewnątrz soku z cytryny.
  • Zawijamy roladę w folię aluminiową, skrapiając ją wcześniej klarowanym masłem lub zamykamy w rękawie do pieczenia.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra + dół) i pieczemy przez ok. 40-50 minut.
  • W trakcie pieczenia z mięsa będzie wytapiać się tłuszcz, dlatego koniecznie trzeba podstawić pod nie żaroodporne naczynie. Jeśli mięso nie jest pieczone w rękawie, można co 15 minut podlewać je tym, co się z niego wytapia.
  • Mięso pieczone w folii aluminiowej można na ostatnie 10 minut pieczenia odkryć, żeby się zrumieniło.
  • Upieczoną roladę odstawiamy do wystudzenia, następnie przechowujemy w lodówce. Podajemy pokrojoną w cienkie plastry.

Wartości odżywcze

Serving: 30g | Calories: 52kcal | Carbohydrates: 3g (1%) | Protein: 6g (12%) | Fat: 1g (2%) | Cholesterol: 15mg (5%) | Sodium: 70mg (3%) | Potassium: 117mg (3%) | Sugar: 2g | Vitamin A: 2.8% | Vitamin C: 0.1% | Calcium: 0.7% | Iron: 1.6%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Moja rolada z indyka jest łagodna w smaku i nie za sucha. Oprócz tego cudownie pachnie ziołami i ma zrumienioną skórkę. Ułożona na talerzu i pokrojona w cienkie plastry, udekorowana świeżym tymiankiem lub rozmarynem, z pewnością okaże się apetycznym dodatkiem do pozostałych potraw i elegancką dekoracją stołu.

Rolada z indyka z morelami
Rolada z indyka z morelami

Ciekawe czy podbije Wasze serca i będzie cieszyć się powodzeniem wśród domowników i gości. Dajcie znać w komentarzach, jak Wam się udała :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)