Rolada z indyka przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Rolada z indyka

Rolada z indyka

  • pieczona w piekarniku
  • z ziołami i orzechami lub migdałami
  • w środku suszone morele
Rolada z indyka

Rolada z indyka to lżejsza wędlina dla tych z Was, którzy szukają czegoś na bazie drobiu. Piękna rolada z piersi indyka z orzechami lub migdałami oraz suszonymi morelami w środku. Choć moja rodzina przepada za roladą z boczku i pasztetem z kurczaka, również i tę wędlinę wszyscy zawsze chętnie zjedzą. To aromatyczny dodatek do śniadania na Wielkanoc. Brzmi ciekawie i zobaczcie jak pięknie wygląda po przekrojeniu :). Warto samodzielnie przygotować wędliny na specjalne okazje. Można dzięki temu poczuć różnicę w smaku i satysfakcję, że zrobiło się coś dobrego dla siebie i innych. Pokażę Wam dziś przepis na roladę z indyka – jak zrobić krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na wielkanocne wędliny

Do jej przygotowania będzie potrzebny bardzo duży kawałek piersi z indyka. Mięso może być trudno dostępne, dlatego warto upewnić się wcześniej, który sklep je oferuje lub zamówić.

Przepis na roladę z indyka

Łagodny smak indyka z pewnością doskonale skomponuje się ze słodyczą suszonych owoców, aromatem ziół i przypraw. Dzięki temu możecie poeksperymentować i spróbować przyprawić mięso po swojemu. Rolada z indykiem z morelami może być zrobiona na tak wiele sposobów! Przygotowując pierś z indyka czy kurczaka takie eksperymenty przeprowadza się najłatwiej. Zobaczcie jak zrobić roladę z indyka krok po kroku.

Rolada z indyka z morelami

Rolada z indyka

Rolada z indyka nadziewana suszonymi morelami, doskonale doprawiona pieczona rolada z indyka do kanapek lub jako samodzielna przekąska.
5 z 2 votes
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 50 min
Razem: 55 min
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: rolada z indyka, rolada z indykiem
Liczba porcji: 1 kg wędliny (około)
Kalorie: 52kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • kg piersi z indyka (duży kawałek o w miarę jednolitym kształcie, w którym będzie można wyciąć kieszonkę na nadzienie)
  • 200 g suszonych moreli (połowę można zastąpić suszonymi figami lub śliwkami)
  • 50 g grubo posiekanych orzechów lub migdałów w płatkach
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • majeranek
  • 2 łyżki klarowanego masła (stopione)
  • 100 g musztardy miodowej (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Superfood – 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • W mięsie wycinamy nożem kieszonkę o szerokości ok. 2 cm uważając, żeby nie przekroić piersi z indyka na wylot.
  • Środek nacieramy solą, wlewamy sok z cytryny i wkładamy bakalie, ciasno wypełniając nimi wycięty otwór.
  • Wierzch nacieramy solą i pieprzem, smarujemy musztardą wymieszaną z czosnkiem i oprószamy majerankiem.
  • Związujemy mięso ciasno sznurkiem tak, żeby nadać mu kształt rolady i zapobiec wydostawaniu się na zewnątrz soku z cytryny.
  • Zawijamy roladę w folię aluminiową, skrapiając ją wcześniej klarowanym masłem lub zamykamy w rękawie do pieczenia.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra + dół) i pieczemy przez ok. 40-50 minut.
  • W trakcie pieczenia z mięsa będzie wytapiać się tłuszcz, dlatego koniecznie trzeba podstawić pod nie żaroodporne naczynie. Jeśli mięso nie jest pieczone w rękawie, można co 15 minut podlewać je tym, co się z niego wytapia.
  • Mięso pieczone w folii aluminiowej można na ostatnie 10 minut pieczenia odkryć, żeby się zrumieniło.
  • Upieczoną roladę odstawiamy do wystudzenia, następnie przechowujemy w lodówce. Podajemy pokrojoną w cienkie plastry.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 30g | Kalorie: 52kcal (3%) | Węglowodany: 3g (1%) | Białko: 6g (12%) | Tłuszcze: 1g (2%) | Cholesterol: 15mg (5%) | Sód: 70mg (3%) | Potas: 117mg (3%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 140IU (3%) | Witamina C: 0.1mg | Wapń: 7mg (1%) | Żelazo: 0.3mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

To elegancka, łagodna w smaku i nie za sucha wędlina. Oprócz tego cudownie pachnie ziołami i ma zrumienioną skórkę.

Rolada z indyka przepis

Ułożona na talerzu i pokrojona w cienkie plastry, udekorowana świeżym tymiankiem lub rozmarynem, z pewnością okaże się apetycznym dodatkiem do pozostałych potraw i elegancką dekoracją stołu.

Rolada z indyka z morelami
Rolada z indyka z morelami

Ciekawe czy podbije Wasze serca i będzie cieszyć się powodzeniem wśród domowników i gości. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam się udała :).

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom