fbpx
Czytasz właśnie
Rolada z boczku

Rolada z boczku

Rolada z boczku

Tradycyjną, domową wędliną podawaną na Wielkanoc w moim rodzinnym domu jest rolada z boczku. Moja mama przygotowuje ją 1-2 dni wcześniej, a rozchodzący się po całym domu, intensywny zapach przypomina wszystkim, że lada chwila zaczną się Święta.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na domowe wędliny

Boczek na roladę warto zamówić w sklepie z kilkudniowym wyprzedzeniem, zwłaszcza że potrzebny jest go jeden płat, o szerokości ok. 3 cm i wadze ok. 1 kg, a sklepy mięsne z reguły zaopatrują się w świeży boczek w płatach w niewielkich ilościach.

Rolada z boczku jest bardzo łatwą do zrobienia, domową wędliną i daje możliwość eksperymentowania z zawijanymi do środka dodatkami. Polecam kapary i kolorowy pieprz, można też spróbować dodać np. sparzone i obrane ze skórki migdały lub orzechy. To będzie doskonała wędlina z boczku!

Rolada z boczku

Rolada z boczku

Najlepsza rolada z boczku na Wielkanoc czyli przepis na roladę z boczku z ziołami, kolorowym pieprzem i kaparami. Aromatyczna i łatwa do upieczenia, rolada z boczku pięknie prezentuje się na talerzu po pokrojeniu na cieniutkie plasterki.
4.43 from 7 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 1 hour
Razem: 1 hour 5 minutes
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: boczek pieczony, rolada z boczku, wędlina z boczku
Liczba porcji: 1 kawałek wędliny, ok. 1 kg
Kalorie: 127kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 płat surowego boczku (grubość ok. 3 cm, waga ok. 1 kg)
  • 3 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • papryka w proszku
  • estragon
  • kolorowy pieprz ziarnisty
  • sól
  • 1 słoiczek kaparów (opcjonalnie; mały, ok. 100 g)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Boczek nacieramy z obydwu stron czosnkiem i posypujemy przyprawami. Jeśli chcemy dodać kapary, możemy ułożyć je na brzegu, od którego rozpoczniemy zawijanie.
  • Zawijamy boczek w rulon starając się zwijać jak najciaśniej. Obwiązujemy dookoła sznurkiem (sznurek powinien układać się na roladzie w kształty litery "X".
  • Wkładamy do rękawa foliowego, zawiązujemy brzegi.
  • Pieczemy roladę przez około 1 godzinę w temperaturze 120-150 stopni C (jeśli piekarnik ma termoobieg, powinno wystarczyć 120 stopni) aż do zrumienienia.
  • Po upieczeniu wyjmujemy z rękawa i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 30g | Kalorie: 127kcal (6%) | Białko: 3g (6%) | Tłuszcze: 12g (18%) | Tłuszcze nasycone: 4g (25%) | Cholesterol: 20mg (7%) | Sód: 284mg (12%) | Potas: 63mg (2%) | Witamina A: 15IU | Witamina C: 0.3mg | Wapń: 4mg | Żelazo: 0.2mg (1%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ważne, żeby nie mieszać ze sobą zbyt wielu przypraw, bo sam boczek jest aromatycznym mięsem o intensywnym smaku. Wystarczy odrobina soli oraz suszone zioła, pasujące do pieczonych mięs: majeranek, cząber lub estragon podkreślą idealnie smak rolady. Ziarnisty pieprz lub kawałki orzechów czy migdałów wzbogacą konsystencję wędliny i uatrakcyjnią wygląd pokrojonego na cieniutkie plasterki mięsa. Boczek pieczony czyli wędlina z boczku gotowa!

Zobacz też
Wegański smalec z fasoli

Rolada z boczku
Rolada z boczku

Prawda, że pięknie wygląda po pokrojeniu? Boczek był chudy, więc mało w niej tłuszczu, za to dużo mięsa.

Rolada z boczku
Rolada z boczku

Jak udała się Wasza rolada z boczkiem? Ciekawa jestem, czy pieczony boczek będzie gościć na Waszych stołach częściej, niż tylko na święta. Dajcie znać w komentarzach :).

8 komentarzy
    • Wydaje mi się, że może nie utrzymać kształtu i jeśli się zdecydujesz, to na pewno wtedy będzie trzeba skrócić czas pieczenia. Ale nigdy z wędzonym nie próbowałam, więc nie mam 100% pewności.

  • Bardzo chudy ten Twoj boczek…!:),gdzie ja takie kupie….???tutaj swinie sa upasione ,jak bydlaki..heheheh…
    Swietny przepis…dziekuje..:)

  • Serdecznie dziękuję za ” Tradycyjną, domową wędliną podawaną na Wielkanoc w moim rodzinnym domu jest rolada z boczku…” – tak się składa,że u mnie też … Właśnie wyjęłam ją z piekarnika. W tym roku z mieszanką ziół, bez kaparów i bez pieprzu…
    Pozdrawiam rozchodzącym się po całym domu boczkowym, pasztetowym i szynkowo-pieczeniowym zapachem ( zgodnie z rodzinną tradycją Wielki Czwartek jest u nas dniem pieczenia mięs)….
    I jak ja lubię tą kuchenną przedświąteczną krzątaninę – Elżbieta

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom