Czy to w sezonie, czy wykorzystując mrożony szpinak, lubię od czasu do czasu sięgnąć po przepis na risotto ze szpinakiem. W najprostszej wersji wystarczy do niego zaledwie kilka składników, ale nie potrafię sobie odmówić dodania dobrego, pleśniowego sera, np. blue lazur albo gorgonzola oraz białego wina wytrawnego, które nadaje tej potrawie charakteru i jeszcze lepszego smaku.
Zobacz też: Więcej przepisów na dania kuchni włoskiej
W najprostszej wersji wystarczy ryż, trochę szpinaku, wywar z suszonych warzyw i masła oraz soli oraz cebula. Te kilka składników warto jednak wzbogacić o inne dodatki i oprócz białego wina zadbać o to, żeby szpinak mógł przegryźć się z serem, a nawet czosnkiem, który do potrawy trzeba będzie dodać tuż po zeszkleniu cebuli, a jeszcze przed wrzuceniem ryżu na patelnię. Warto też pokusić się o dodanie do risotto ze szpinakiem czegoś ostrego, np. drobno pokrojonego chili lub, pozostając w klimacie czerwonych dodatków, suszone pomidory w zalewie z oliwy.
Proste receptury to zawsze dobry smak i duże pole do eksperymentów. Ciekawa jestem z czym przygotujecie swoje risotto szpinakowe – podzielcie się swoimi pomysłami w komentarzach :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 szklanki ryżu arborio
- 500 g szpinaku (szybko sparzony, odciśnięty, pokrojony w paski o szerokości ok. 1 cm)
- 2 cebule (drobno pokrojone)
- 2 szklanki białego wina wytrawnego
- ½ l wywaru (warzywny lub drobiowy)
- 100 g sera gorgonzola
- oliwa
- 50 g masła (¼ kostki)
- biały pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak pokroić cebulę
- Jak zrobić wywar warzywny
Jak zrobić
- Na niewielkim ogniu, pod przykryciem, szklę cebulę na oliwie z oliwek.
- Dosypuję ryż i szklę na niedużym ogniu, aż zrobi się przezroczysty, od czasu do czasu mieszając.
- Do ryżu dolewam białe wino i trzymam całość na niewielkim ogniu, aż powoli i delikatnie ryż „wypije” wino.
- Powoli, jedna chochla po drugiej, dolewam zimny wywar, trzymając całość na niedużym ogniu. Za każdym razem, kiedy ryż „wypije” wywar, dolewam kolejną porcję, chociaż w pewnym momencie wywaru zacznie się robić coraz więcej i trzeba będzie go dolewać, nie czekając aż się wchłonie.
- Nadal na niewielkim ogniu, gotuję całość przez ok. 20 minut. Ryż powinien być ugotowany al dente czyli „na ząb”, lekko twardawy.
- Do ugotowanego ryżu dodaję szpinak i duszę kilka minut aż do jego zmiękczenia.
- Dodaję do całości rozkruszony ser, dokładnie mieszam i trzymam na średnim ogniu, aż do jego rozpuszczenia.
- Na koniec dokładam masło, wyłączam ogień, przykrywam patelnię i czekam, aż tłuszcz się rozpuści.
- Serwuję gorące, doprawione pieprzem risotto ze szpinakiem.
- Risotto powinno mieć konsystencję „fali”, inaczej nazywaną konsystencją „lawy”, czyli delikatnie rozlewać się na talerzu. Jeśli po ugotowaniu czy odgrzewaniu będzie zbyt gęste, można rozprowadzić je niewielką ilością dodatkowego wywaru, którego warto mieć zawsze ugotowane odrobinę więcej.
Doskonałe risotto! Niejeden raz robiłam i za każdym razem błyskawicznie znika 🙂
Do szpinaku według mnie idealnie też pasuje cheddar, albo połączenie właśnie gorgonzoli i cheddara 🙂
bez przesady…kazdy kroi jak umie jak mu wygodnie i jak lubi
cebula została pokrojona, więc raczej umie… Świetny przepis. Pozdrawiam
nie umiesz kroić cebuli…dużo osób robi taki błąd…