Risotto ze szpinakiem przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Risotto ze szpinakiem
Risotto ze szpinakiem

Czy to w sezonie, czy wykorzystując mrożony szpinak, lubię od czasu do czasu sięgnąć po przepis na risotto ze szpinakiem. W najprostszej wersji wystarczy do niego zaledwie kilka składników, ale nie potrafię sobie odmówić dodania dobrego, pleśniowego sera, np. blue lazur albo gorgonzola oraz białego wina wytrawnego, które nadaje tej potrawie charakteru i jeszcze lepszego smaku.

Zobacz też: Więcej przepisów na dania kuchni włoskiej

W najprostszej wersji wystarczy ryż, trochę szpinaku, wywar z suszonych warzyw i masła oraz soli oraz cebula. Te kilka składników warto jednak wzbogacić o inne dodatki i oprócz białego wina zadbać o to, żeby szpinak mógł przegryźć się z serem, a nawet czosnkiem, który do potrawy trzeba będzie dodać tuż po zeszkleniu cebuli, a jeszcze przed wrzuceniem ryżu na patelnię. Warto też pokusić się o dodanie do risotto ze szpinakiem czegoś ostrego, np. drobno pokrojonego chili lub, pozostając w klimacie czerwonych dodatków, suszone pomidory w zalewie z oliwy.

Zobacz też
Chłodnik jogurtowy

Proste receptury to zawsze dobry smak i duże pole do eksperymentów. Ciekawa jestem z czym przygotujecie swoje risotto szpinakowe – podzielcie się swoimi pomysłami w komentarzach :).

Risotto ze szpinakiem

Risotto ze szpinakiem

Risotto ze szpinakiem czyli smaczny obiad bez mięsa. Najlepsze risotto ze szpinakiem i serem gorgonzola, z dodatkiem cebuli i czosnku, pięknie, intensywnie pachnące i pożywne.
5 od 2 osób
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 35 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: risotto ze szpinakiem
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 szklanki ryżu arborio
  • 500 g szpinaku (szybko sparzony, odciśnięty, pokrojony w paski o szerokości ok. 1 cm)
  • 2 cebule (drobno pokrojone)
  • 2 szklanki białego wina wytrawnego
  • ½ l wywaru (warzywny lub drobiowy)
  • 100 g sera gorgonzola
  • oliwa
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • biały pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Na niewielkim ogniu, pod przykryciem, szklę cebulę na oliwie z oliwek.
  • Dosypuję ryż i szklę na niedużym ogniu, aż zrobi się przezroczysty, od czasu do czasu mieszając.
  • Do ryżu dolewam białe wino i trzymam całość na niewielkim ogniu, aż powoli i delikatnie ryż „wypije” wino.
  • Powoli, jedna chochla po drugiej, dolewam zimny wywar, trzymając całość na niedużym ogniu. Za każdym razem, kiedy ryż „wypije” wywar, dolewam kolejną porcję, chociaż w pewnym momencie wywaru zacznie się robić coraz więcej i trzeba będzie go dolewać, nie czekając aż się wchłonie.
  • Nadal na niewielkim ogniu, gotuję całość przez ok. 20 minut. Ryż powinien być ugotowany al dente czyli „na ząb”, lekko twardawy.
  • Do ugotowanego ryżu dodaję szpinak i duszę kilka minut aż do jego zmiękczenia.
  • Dodaję do całości rozkruszony ser, dokładnie mieszam i trzymam na średnim ogniu, aż do jego rozpuszczenia.
  • Na koniec dokładam masło, wyłączam ogień, przykrywam patelnię i czekam, aż tłuszcz się rozpuści.
  • Serwuję gorące, doprawione pieprzem risotto ze szpinakiem.
  • Risotto powinno mieć konsystencję „fali”, inaczej nazywaną konsystencją „lawy”, czyli delikatnie rozlewać się na talerzu. Jeśli po ugotowaniu czy odgrzewaniu będzie zbyt gęste, można rozprowadzić je niewielką ilością dodatkowego wywaru, którego warto mieć zawsze ugotowane odrobinę więcej.

Przydatne przepisy i poradniki

MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Risotto ze szpinakiem
Risotto ze szpinakiem
Risotto ze szpinakiem
Risotto ze szpinakiem
5 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom