Risotto ze szparagami przepis | Dorota Kamińska

Risotto ze szparagami

Bardzo lubię włoskie risotto za jego prostotę, dobry smak i dużą dawkę energii. W sezonie na szparagi przygotowuję risotto ze szparagami, podobne do risotto z karczochami i innymi zestawami warzyw wypróbowanymi w mojej kuchni. Schemat przygotowania jest zawsze ten sam, po prostu wybieram dostępne aktualnie, sezonowe warzywa, zawsze dodaję cebulę i parmezan oraz białe wino. Dziś moje risotto ze szparagami wzbogaca odrobina warzyw – drobno pokrojonych, suszonych, na których ugotowałam wywar i których celowo nie odcedzałam na sicie.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni włoskiej

Szparagi to wdzięczny i wyjątkowo smaczny składnik. Szkoda, że sezon na nie trwa tak krótko. W połączeniu z ryżem tworzą pożywny i smaczny, łatwy do przygotowania obiad o wyjątkowym zapachu, bo chociaż składników jest tu tylko kilka, danie, za sprawą dodatku białego wina, nabiera odrobiny luksusu. Jak w każdym prostym przepisie, również tutaj liczy się jakość składników, koniecznie najwyższa. Risotto ze szparagami musi być przygotowane z dobrego ryżu, który po ugotowaniu nie rozpadnie się na papkę, a każde ziarno będzie mieć odczuwalną, delikatną twardość. Wybierzcie szparagi młode, które nie nadadzą potrawie gorzkiego smaku. Postawcie na smaczny ser, a wywar przygotujcie samodzielnie, w najprostszej wersji wykorzystując suszone warzywa i zioła, bez sztucznych barwników i dodatków.

Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami

Łatwe, smaczne i niedrogie risotto ze szparagami czyli codzienny obiad lub kolacja ze szczyptą luksusu w postaci białego wina, którym pięknie pachnie cała potrawa. To risotto ze szparagami ugotowane na wywarze warzywnym, wołowym lub drobiowym, bez dodatku mięsa.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 40 min
Razem: 45 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Liczba porcji: 4
Kalorie: 544kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½-¾ kg szparagów (oczyszczone, pokrojone ukośnie na kawałki o długości kilku cm)
  • 2 szklanki ryżu arborio
  • 1 l wywaru warzywnego, drobiowego lub wołowego
  • 1 lampka białego wina (wytrawne)
  • 1 cebula (mała; drobno pokrojona)
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • 4 łyżki parmezanu (utarty na tarce o drobnych oczkach)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Cebulkę szklę na patelni na oliwie, na małym ogniu.
  • Dodaję szparagi i duszę na niewielkim ogniu, aż zmiękną.
  • Do warzyw dodaję suchy ryż arborio i mieszam, cały czas podsmażając, aż stanie się przezroczysty.
  • Zalewam ryż białym winem i czekam, aż całkowicie się wchłonie.
  • Stopniowo, chochla po chochli, delikatnie mieszając, dodaję gorący wywar.
  • Gotuję risotto przez ok. 15-20 minut.
  • Pod koniec gotowania dodaję utarty parmezan i doprawiam.

Przydatne przepisy i poradniki

Risotto podaję gorące, od razu po ugotowaniu. Nie wolno go rozgotować (ryż będzie się gotować jeszcze kilka minut po zdjęciu z ognia  - warto wtedy odstawić go, przykryć patelnię pokrywką i zostawić na kilka minut z 1 łyżką masła ułożoną na środku potrawy), powinien mieć konsystencję tzw. lawy lub fali, czyli rozlewać się delikatnie po talerzu.

Przydatne poradniki:

  1. Jak pokroić cebulę

Wartości odżywcze

Serving: 400g | Calories: 544kcal | Carbohydrates: 90g (30%) | Protein: 11g (22%) | Fat: 12g (18%) | Saturated Fat: 7g (35%) | Cholesterol: 30mg (10%) | Sodium: 1175mg (49%) | Potassium: 393mg (11%) | Fiber: 5g (20%) | Sugar: 6g | Vitamin A: 36.6% | Vitamin C: 11% | Calcium: 10.5% | Iron: 39.2%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak smakuje Wam risotto ze szparagami według mojego przepisu? Duże wyszły Wam porcje, czy w sam raz? 🙂

 

Risotto z zielonymi szparagami
Risotto z zielonymi szparagami

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

22 komentarze
  1. Jutro pierwszy raz w życiu będę przyrządzać risotto a drugi raz szparagi…przejrzałam mnóstwo przepisów i ten wydaje mi się najbardziej przystępny jak na pierwszy raz 😉 Mam nadzieję, że niczego nie zepsuję i wyjdzie mi taki smakowity jak Twój 🙂
    Pozdrawiam

  2. W garnku mam zwyczaj przypalać, więc wybieram patelnię z grubym dnem – miejsca jakoś starcza :). A czy „musi wyparować” to nie to samo co „całkowicie się wchłonie”? Ryż przezroczysty to też taki, co się już podpiekł :). I oczywiście zazdroszczę mieszkania w ziemi włoskiej :D.

  3. [..YouTube..] W garnku mam zwyczaj przypalać, więc wybieram patelnię z grubym dnem – miejsca jakoś starcza :). A czy „musi wyparować” to nie to samo co „całkowicie się wchłonie”? Ryż przezroczysty to też taki, co się już podpiekł :). I oczywiście zazdroszczę mieszkania w ziemi włoskiej :D.

  4. [..YouTube..] @reginadellacasa W garnku mam zwyczaj przypalać, więc wybieram patelnię z grubym dnem – miejsca jakoś starcza :). A czy „musi wyparować” to nie to samo co „całkowicie się wchłonie”? Ryż przezroczysty to też taki, co się już podpiekł :). I oczywiście zazdroszczę mieszkania w ziemi włoskiej :D.

  5. Wazne,zeby risotto,mialo wiecej miejsca,wiec polecam wyzszy garnek do niego…:)ryz musi byc lekko podpieczony,zalany winem,ktore MUSI WYPAROWAC…,a pozniej juz rosol…..:)
    To tak z ziemi wloskiej..:)P:)

  6. [..YouTube..] Wazne,zeby risotto,mialo wiecej miejsca,wiec polecam wyzszy garnek do niego…:)ryz musi byc lekko podpieczony,zalany winem,ktore MUSI WYPAROWAC…,a pozniej juz rosol…..:)
    To tak z ziemi wloskiej..:)P:)

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)