Risotto ze szparagami

Bardzo lubię włoskie risotto za jego prostotę, dobry smak i dużą dawkę energii. W sezonie na szparagi przygotowuję risotto ze szparagami, podobne do risotto z karczochami i innymi zestawami warzyw wypróbowanymi w mojej kuchni. Schemat przygotowania jest zawsze ten sam, po prostu wybieram dostępne aktualnie, sezonowe warzywa, zawsze dodaję cebulę i parmezan oraz białe wino. Dziś moje risotto ze szparagami wzbogaca odrobina warzyw – drobno pokrojonych, suszonych, na których ugotowałam wywar i których celowo nie odcedzałam na sicie.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni włoskiej

Szparagi to wdzięczny i wyjątkowo smaczny składnik. Szkoda, że sezon na nie trwa tak krótko. W połączeniu z ryżem tworzą pożywny i smaczny, łatwy do przygotowania obiad o wyjątkowym zapachu, bo chociaż składników jest tu tylko kilka, danie, za sprawą dodatku białego wina, nabiera odrobiny luksusu. Jak w każdym prostym przepisie, również tutaj liczy się jakość składników, koniecznie najwyższa. Risotto ze szparagami musi być przygotowane z dobrego ryżu, który po ugotowaniu nie rozpadnie się na papkę, a każde ziarno będzie mieć odczuwalną, delikatną twardość. Wybierzcie szparagi młode, które nie nadadzą potrawie gorzkiego smaku. Postawcie na smaczny ser, a wywar przygotujcie samodzielnie, w najprostszej wersji wykorzystując suszone warzywa i zioła, bez sztucznych barwników i dodatków.

5 od 1 osoby
Risotto ze szparagami
Risotto ze szparagami
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
40 min
Całkowity czas
45 min
 
Łatwe, smaczne i niedrogie risotto ze szparagami czyli codzienny obiad lub kolacja ze szczyptą luksusu w postaci białego wina, którym pięknie pachnie cała potrawa. To risotto ze szparagami ugotowane na wywarze warzywnym, wołowym lub drobiowym, bez dodatku mięsa.
Danie: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Liczba kalorii: 544 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • ½-¾ kg szparagów (oczyszczone, pokrojone ukośnie na kawałki o długości kilku cm)
  • 2 szklanki ryżu arborio
  • 1 l wywaru warzywnego, drobiowego lub wołowego
  • 1 lampka białego wina (wytrawne)
  • 1 cebula (mała; drobno pokrojona)
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • 4 łyżki parmezanu (utarty na tarce o drobnych oczkach)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Risotto ze szparagami - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady

Risotto podaję gorące, od razu po ugotowaniu. Nie wolno go rozgotować (ryż będzie się gotować jeszcze kilka minut po zdjęciu z ognia  - warto wtedy odstawić go, przykryć patelnię pokrywką i zostawić na kilka minut z 1 łyżką masła ułożoną na środku potrawy), powinien mieć konsystencję tzw. lawy lub fali, czyli rozlewać się delikatnie po talerzu.

Przydatne poradniki:

  1. Jak pokroić cebulę
Risotto ze szparagami - Jak zrobić
  1. Cebulkę szklę na patelni na oliwie, na małym ogniu.
  2. Dodaję szparagi i duszę na niewielkim ogniu, aż zmiękną.
  3. Do warzyw dodaję suchy ryż arborio i mieszam, cały czas podsmażając, aż stanie się przezroczysty.
  4. Zalewam ryż białym winem i czekam, aż całkowicie się wchłonie.
  5. Stopniowo, chochla po chochli, delikatnie mieszając, dodaję gorący wywar.
  6. Gotuję risotto przez ok. 15-20 minut.
  7. Pod koniec gotowania dodaję utarty parmezan i doprawiam.
Wartości odżywcze
Risotto ze szparagami
Wielkość porcji (400 g)
Liczba kalorii 544 kcal Kalorie z tłuszczów 108 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 12g 18%
Tłuszcze nasycone 7g 35%
Cholesterol 30mg 10%
Sód 1175mg 49%
Potas 393mg 11%
Węglowodany ogółem 90g 30%
Błonnik 5g 20%
Cukry 6g
Białko 11g 22%
Witamina A 36.6%
Witamina C 11%
Wapń 10.5%
Żelazo 39.2%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Jak smakuje Wam risotto ze szparagami według mojego przepisu? Duże wyszły Wam porcje, czy w sam raz? 🙂

 

Risotto z zielonymi szparagami
Risotto z zielonymi szparagami

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

22 komentarze
  1. Jutro pierwszy raz w życiu będę przyrządzać risotto a drugi raz szparagi…przejrzałam mnóstwo przepisów i ten wydaje mi się najbardziej przystępny jak na pierwszy raz 😉 Mam nadzieję, że niczego nie zepsuję i wyjdzie mi taki smakowity jak Twój 🙂
    Pozdrawiam

  2. W garnku mam zwyczaj przypalać, więc wybieram patelnię z grubym dnem – miejsca jakoś starcza :). A czy „musi wyparować” to nie to samo co „całkowicie się wchłonie”? Ryż przezroczysty to też taki, co się już podpiekł :). I oczywiście zazdroszczę mieszkania w ziemi włoskiej :D.

  3. [..YouTube..] W garnku mam zwyczaj przypalać, więc wybieram patelnię z grubym dnem – miejsca jakoś starcza :). A czy „musi wyparować” to nie to samo co „całkowicie się wchłonie”? Ryż przezroczysty to też taki, co się już podpiekł :). I oczywiście zazdroszczę mieszkania w ziemi włoskiej :D.

  4. [..YouTube..] @reginadellacasa W garnku mam zwyczaj przypalać, więc wybieram patelnię z grubym dnem – miejsca jakoś starcza :). A czy „musi wyparować” to nie to samo co „całkowicie się wchłonie”? Ryż przezroczysty to też taki, co się już podpiekł :). I oczywiście zazdroszczę mieszkania w ziemi włoskiej :D.

  5. Wazne,zeby risotto,mialo wiecej miejsca,wiec polecam wyzszy garnek do niego…:)ryz musi byc lekko podpieczony,zalany winem,ktore MUSI WYPAROWAC…,a pozniej juz rosol…..:)
    To tak z ziemi wloskiej..:)P:)

  6. [..YouTube..] Wazne,zeby risotto,mialo wiecej miejsca,wiec polecam wyzszy garnek do niego…:)ryz musi byc lekko podpieczony,zalany winem,ktore MUSI WYPAROWAC…,a pozniej juz rosol…..:)
    To tak z ziemi wloskiej..:)P:)

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)