Risotto ze szparagami przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Risotto ze szparagami
Risotto ze szparagami

Bardzo lubię włoskie risotto za jego prostotę, dobry smak i dużą dawkę energii. W sezonie na szparagi przygotowuję risotto ze szparagami, podobne do risotto z karczochami i innymi zestawami warzyw wypróbowanymi w mojej kuchni. Schemat przygotowania jest zawsze ten sam, po prostu wybieram dostępne aktualnie, sezonowe warzywa, zawsze dodaję cebulę i parmezan oraz białe wino. Dziś moje risotto ze szparagami wzbogaca odrobina warzyw – drobno pokrojonych, suszonych, na których ugotowałam wywar i których celowo nie odcedzałam na sicie.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni włoskiej

Szparagi to wdzięczny i wyjątkowo smaczny składnik. Szkoda, że sezon na nie trwa tak krótko. W połączeniu z ryżem tworzą pożywny i smaczny, łatwy do przygotowania obiad o wyjątkowym zapachu, bo chociaż składników jest tu tylko kilka, danie, za sprawą dodatku białego wina, nabiera odrobiny luksusu. Jak w każdym prostym przepisie, również tutaj liczy się jakość składników, koniecznie najwyższa. Risotto ze szparagami musi być przygotowane z dobrego ryżu, który po ugotowaniu nie rozpadnie się na papkę, a każde ziarno będzie mieć odczuwalną, delikatną twardość. Wybierzcie szparagi młode, które nie nadadzą potrawie gorzkiego smaku. Postawcie na smaczny ser, a wywar przygotujcie samodzielnie, w najprostszej wersji wykorzystując suszone warzywa i zioła, bez sztucznych barwników i dodatków.

Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami

Łatwe, smaczne i niedrogie risotto ze szparagami czyli codzienny obiad lub kolacja ze szczyptą luksusu w postaci białego wina, którym pięknie pachnie cała potrawa. To risotto ze szparagami ugotowane na wywarze warzywnym, wołowym lub drobiowym, bez dodatku mięsa.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 40 min
Razem: 45 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Liczba porcji: 4
Kalorie: 544kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½-¾ kg szparagów (oczyszczone, pokrojone ukośnie na kawałki o długości kilku cm)
  • 2 szklanki ryżu arborio
  • 1 l wywaru warzywnego, drobiowego lub wołowego
  • 1 lampka białego wina (wytrawne)
  • 1 cebula (mała; drobno pokrojona)
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • 4 łyżki parmezanu (utarty na tarce o drobnych oczkach)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Cebulkę szklę na patelni na oliwie, na małym ogniu.
  • Dodaję szparagi i duszę na niewielkim ogniu, aż zmiękną.
  • Do warzyw dodaję suchy ryż arborio i mieszam, cały czas podsmażając, aż stanie się przezroczysty.
  • Zalewam ryż białym winem i czekam, aż całkowicie się wchłonie.
  • Stopniowo, chochla po chochli, delikatnie mieszając, dodaję gorący wywar.
  • Gotuję risotto przez ok. 15-20 minut.
  • Pod koniec gotowania dodaję utarty parmezan i doprawiam.

Przydatne przepisy i poradniki

Risotto podaję gorące, od razu po ugotowaniu. Nie wolno go rozgotować (ryż będzie się gotować jeszcze kilka minut po zdjęciu z ognia  - warto wtedy odstawić go, przykryć patelnię pokrywką i zostawić na kilka minut z 1 łyżką masła ułożoną na środku potrawy), powinien mieć konsystencję tzw. lawy lub fali, czyli rozlewać się delikatnie po talerzu.
Przydatne poradniki:
  1. Jak pokroić cebulę

Wartości odżywcze

Serving: 400g | Kalorie: 544kcal (27%) | Carbohydrates: 90g (30%) | Białko: 11g (22%) | Fat: 12g (18%) | Tłuszcze nasycone: 7g (44%) | Cholesterol: 30mg (10%) | Sód: 1175mg (51%) | Potas: 393mg (11%) | Fiber: 5g (21%) | Cukier: 6g (7%) | Witamina A: 1830IU (37%) | Witamina C: 9.1mg (11%) | Wapń: 105mg (11%) | Żelazo: 7.1mg (39%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak smakuje Wam risotto ze szparagami według mojego przepisu? Duże wyszły Wam porcje, czy w sam raz? 🙂

Zobacz też
Różowe kopytka

 

Risotto z zielonymi szparagami
Risotto z zielonymi szparagami
22 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom