Risotto z pomidorami przepis | Dorota Kamińska

Risotto z pomidorami

Risotto z pomidorami

Cudownie proste do zrobienia risotto z pomidorami i natką pietruszki. Do przyrządzenia również w opcji wegańskiej. Opcjonalnie można dołożyć do niego parmezan lub inny włoski ser, choć u mnie jest po prostu na bazie pomidorowej passaty z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Ugotujcie je na wywarze z resztek warzyw lub wybierzcie drobiowy. Co kto lubi :). Zobaczcie jak zrobić risotto z pomidorem.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni włoskiej

Moje risotto z pomidorami trochę „oszukałam”. Nie będę tego przed Wami ukrywać :). Zostało mi trochę gruboziarnistego ryżu, który miałam ugotowany „al dente” dzień wcześniej. Dlatego po prostu dorobiłam na patelni sam pomidorowy sos z cebulą i czosnkiem i wymieszałam potem wszystkie składniki.

Risotto z pomidorami - przepis
Risotto z pomidorami – przepis

Jednak najlepsze, co można zrobić, to oczywiście wolne gotowanie w wywarze. Zróbcie warzywny lub drobiowy. Który bardziej lubicie? Wykorzystajcie dobry ser. Może nawet białe wino? Risotto z dodatkiem wina z pewnością nabierze charakteru. Uwielbiam!

Risotto z pomidorami

Risotto z pomidorami

Risotto z pomidorami - przepis na risotto z pomidorem, cebulą i czosnkiem oraz ziołami i natką pietruszki. Do ugotowania na wywarze warzywnym lub drobiowym, opcjonalnie z dodatkiem białego wina.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 25 min
Razem: 30 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: risotto z pomidorami, risotto z pomidorem
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 752kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 200 g ryżu (arborio, carnaroli lub maratelli)
  • 500 ml wywaru (warzywny, drobiowy, wołowy, wieprzowy lub rybny: gorący; część wywaru (125 ml można zastąpić białym winem wytrawnym))
  • 1 pomidory malinowe (duże, pokrojone w kostkę; zamiast 2 dużych pomidorów można wykorzystać 250 ml dobrej jakości passaty)
  • 1 cebula (niewielka; drobno posiekana)
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 50 g parmezanu (starty na tarce o drobnych oczkach)
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine, o niskiej kwasowości; można zastąpić masłem)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka suszonych ziół (np. oregano, bazylia, szałwia, tymianek, rozmaryn)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Na oliwie lub maśle szklę cebulę i czosnek (wrzucam surowe na zimny tłuszcz i trzymam na małym ogniu, dopóki nie staną się przezroczyste; można delikatnie je posolić i nie wolno ich zrumienić).
  • Do cebuli i czosnku dodaję ryż i tostuję na średnim ogniu, mieszając i rozprowadzając po ziarnach tłuszcz. Ryż powinien stać się przezroczysty i nie wolno go zrumienić.
  • Zalewam ryż białym winem i czekam, aż całkowicie się wchłonie.
  • Stopniowo, chochla po chochli, delikatnie mieszając, dodaję gorący wywar. Każdą kolejną chochlę dolewam, kiedy poprzednia część wywaru została wchłonięta przez ryż.
  • Gotuję risotto łącznie przez ok. 15-25 minut (al dente lub do miękkości). Gdyby było zbyt suche, w razie potrzeby dodaję więcej oliwy lub masła, albo rozprowadzam całość dodatkowym wywarem.
  • Na ostatnich 10 minut gotowania dodaję pomidory i zioła. Doprawiam pieprzem.
  • Zdejmuję ryż z ognia, upewniając się, że nie jest zbyt suchy. Dodaję masło i parmezan, mieszam delikatnie całość i zostawiam, pod przykryciem, na kilka minut.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić wywar warzywny
  2. Jak pokroić cebulę
  3. Jak zrobić passatę pomidorową

Wartości odżywcze

Serving: 300g | Calories: 752kcal | Carbohydrates: 95g (32%) | Protein: 18g (36%) | Fat: 33g (51%) | Saturated Fat: 13g (65%) | Cholesterol: 47mg (16%) | Sodium: 1554mg (65%) | Potassium: 486mg (14%) | Fiber: 4g (16%) | Sugar: 7g | Vitamin A: 39.2% | Vitamin C: 22.7% | Calcium: 39.2% | Iron: 12.8%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Prosta receptura i koniecznie z dodatkiem natki pietruszki. Przyznam, że po zrobieniu zdjęć dosypałam jej sobie jeszcze więcej. W końcu to bogactwo witaminy C, o którym wspominam także w mojej książce Superfood po polsku. Miałam ogromną ochotę na dużo pietruszki! Widać, że zimą organizm domaga się witamin :). Z pewnością dostarczyłam mu solidną dawkę!

Risotto z pomidorem
Risotto z pomidorem

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak wyszło Wam risotto i jak wrażenia smakowe. Przygotowaliście je z winem i na wywarze, czy może jednak w uproszczony sposób? Bardzo jestem ciekawa :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)