Risotto z pomidorami

Risotto z pomidorami

Cudownie proste do zrobienia risotto z pomidorami i natką pietruszki. Do przyrządzenia również w opcji wegańskiej. Opcjonalnie można dołożyć do niego parmezan lub inny włoski ser, choć u mnie jest po prostu na bazie pomidorowej passaty z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Ugotujcie je na wywarze z resztek warzyw lub wybierzcie drobiowy. Co kto lubi :). Zobaczcie jak zrobić risotto z pomidorem.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni włoskiej

Moje risotto z pomidorami trochę „oszukałam”. Nie będę tego przed Wami ukrywać :). Zostało mi trochę gruboziarnistego ryżu, który miałam ugotowany „al dente” dzień wcześniej. Dlatego po prostu dorobiłam na patelni sam pomidorowy sos z cebulą i czosnkiem i wymieszałam potem wszystkie składniki.

Risotto z pomidorami - przepis
Risotto z pomidorami – przepis

Jednak najlepsze, co można zrobić, to oczywiście wolne gotowanie w wywarze. Zróbcie warzywny lub drobiowy. Który bardziej lubicie? Wykorzystajcie dobry ser. Może nawet białe wino? Risotto z dodatkiem wina z pewnością nabierze charakteru. Uwielbiam!

5 od 1 osoby
Risotto z pomidorami
Risotto z pomidorami
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
30 min
 

Risotto z pomidorami - przepis na risotto z pomidorem, cebulą i czosnkiem oraz ziołami i natką pietruszki. Do ugotowania na wywarze warzywnym lub drobiowym, opcjonalnie z dodatkiem białego wina.

Danie: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: risotto z pomidorami, risotto z pomidorem
Liczba kalorii: 752 kcal
Liczba porcji: 2 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 200 g ryżu (arborio, carnaroli lub maratelli)
  • 500 ml wywaru (warzywny, drobiowy, wołowy, wieprzowy lub rybny: gorący; część wywaru (125 ml można zastąpić białym winem wytrawnym))
  • 1 pomidory malinowe (duże, pokrojone w kostkę; zamiast 2 dużych pomidorów można wykorzystać 250 ml dobrej jakości passaty)
  • 1 cebula (niewielka; drobno posiekana)
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 50 g parmezanu (starty na tarce o drobnych oczkach)
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine, o niskiej kwasowości; można zastąpić masłem)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka suszonych ziół (np. oregano, bazylia, szałwia, tymianek, rozmaryn)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Jak zrobić wywar warzywny
  2. Jak pokroić cebulę
  3. Jak zrobić passatę pomidorową
Risotto z pomidorami - Jak zrobić
  1. Na oliwie lub maśle szklę cebulę i czosnek (wrzucam surowe na zimny tłuszcz i trzymam na małym ogniu, dopóki nie staną się przezroczyste; można delikatnie je posolić i nie wolno ich zrumienić).

  2. Do cebuli i czosnku dodaję ryż i tostuję na średnim ogniu, mieszając i rozprowadzając po ziarnach tłuszcz. Ryż powinien stać się przezroczysty i nie wolno go zrumienić.

  3. Zalewam ryż białym winem i czekam, aż całkowicie się wchłonie.
  4. Stopniowo, chochla po chochli, delikatnie mieszając, dodaję gorący wywar. Każdą kolejną chochlę dolewam, kiedy poprzednia część wywaru została wchłonięta przez ryż.
  5. Gotuję risotto łącznie przez ok. 15-25 minut (al dente lub do miękkości). Gdyby było zbyt suche, w razie potrzeby dodaję więcej oliwy lub masła, albo rozprowadzam całość dodatkowym wywarem.

  6. Na ostatnich 10 minut gotowania dodaję pomidory i zioła. Doprawiam pieprzem.

  7. Zdejmuję ryż z ognia, upewniając się, że nie jest zbyt suchy. Dodaję masło i parmezan, mieszam delikatnie całość i zostawiam, pod przykryciem, na kilka minut.
Wartości odżywcze
Risotto z pomidorami
Wielkość porcji (300 g)
Liczba kalorii 752 kcal Kalorie z tłuszczów 297 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 33g 51%
Tłuszcze nasycone 13g 65%
Cholesterol 47mg 16%
Sód 1554mg 65%
Potas 486mg 14%
Węglowodany ogółem 95g 32%
Błonnik 4g 16%
Cukry 7g
Białko 18g 36%
Witamina A 39.2%
Witamina C 22.7%
Wapń 39.2%
Żelazo 12.8%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Prosta receptura i koniecznie z dodatkiem natki pietruszki. Przyznam, że po zrobieniu zdjęć dosypałam jej sobie jeszcze więcej. W końcu to bogactwo witaminy C, o którym wspominam także w mojej książce Superfood po polsku. Miałam ogromną ochotę na dużo pietruszki! Widać, że zimą organizm domaga się witamin :). Z pewnością dostarczyłam mu solidną dawkę!

Risotto z pomidorem
Risotto z pomidorem

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak wyszło Wam risotto i jak wrażenia smakowe. Przygotowaliście je z winem i na wywarze, czy może jednak w uproszczony sposób? Bardzo jestem ciekawa :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)