fbpx
Czytasz właśnie
Risotto z pieczarkami

Risotto z pieczarkami

Risotto z pieczarkami

Kolacja zjedzona wspólnie z moim bratem była bardzo przyjemna, trochę spontaniczna i smaczna. Danie wymyślone na szybko czyli risotto z pieczarkami, do którego przygotowania zużyłam tylko kilka składników, zniknęło z talerzy równie szybko jak się na nich pojawiło.

Zobacz też: Więcej przepisów na potrawy kuchni włoskiej

Bardzo lubię przygotowywać risotto, nie jest to potrawa skomplikowana, a jako dodatki można wykorzystać praktycznie wszystko, łącząc łagodne smaki z tymi mocniejszymi, komponując zioła i przyprawy z mięsem, rybą lub owocami morza oraz dodatkiem warzyw, a nawet… owoców, bo do risotto można dodać nawet kwaskowaty sok z pomarańczy. To już trochę eksperymentów, za to dzisiejsza receptura jest prosta, składniki znane i łatwo dostępne, zatem… do dzieła! Niech risotto z pieczarkami zagości na Waszych talerzach :).

Moje wyszło za mało kleiste, to wina ryżu… kupując go na wagę, w hipermarkecie, można się trochę naciąć i choć etykieta sugerowała, że to ryż do risotto, w rzeczywistości lepiej nadałby się do pożywnej sałatki. Risotto powinno mieć konsystencję tzw. lawy czy fali. Mojemu trochę brakowało, ale i tak było smaczne :).

Zobacz też
Burgery z kalafiora

W wersji mięsnej można wykorzystać odrobinę boczku czy piersi z kurczaka, za to najprostszy przepis na risotto z pieczarkami to receptura wegetariańska, a jeśli pominąć ser lub zastąpić go roślinnym odpowiednikiem, można przygotować risotto funghi wegańskie.

Risotto z pieczarkami

Risotto z pieczarkami

Risotto z pieczarkami i boczkiem, z dodatkiem białego wina i zeszklonej cebuli, papryki oraz natki pietruszki, podane z parmezanem czyli pomysł na smaczną i prostą, a przy okazji pożywną kolację.
4.75 from 4 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 30 minutes
Razem: 35 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: risotto z pieczarkami
Liczba porcji: 6 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 szklanki ryżu arborio (krótkoziarnisty i pękaty, włoski ryż do risotto)
  • 500 g pieczarek (umyte, obrane, pokrojone na plasterki)
  • 1 papryka czerwona (pokrojona w drobną kostkę)
  • 1 cebula (średniej wielkości; drobno pokrojona)
  • 100 g wędzonego boczku (opcjonalnie; pokrojony w cienkie paski)
  • 1 pęczek natki pietruszki (posiekana)
  • 1 l gorącego bulionu warzywnego lub wołowego
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • 4 łyżki masła
  • 50 g parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Na oliwie (kilka łyżek) szklę cebulę.
  • Dodaję pieczarki, paprykę i 2 łyżki masła i podduszam przez kilka minut.
  • Dodaję suchy ryż i delikatnie podsmażam, aż stanie się przezroczysty, często mieszając.
  • Zalewam ryż białym winem, przykrywam i duszę, aż ryż je "wypije".
  • Zalewam ryż bulionem (chochla po chochli, powoli, dodając kolejną partię dopiero po wchłonięciu poprzedniej), przykrywam i gotuję na średnim ogniu aż do momentu całkowitego wchłonięcia przez ryż, który powinien stać się miękki i kleisty.
  • Wyłączam ogień, zostawiam ryż na gorącym palniku, dodaję 2 łyżki masła i połowę pietruszki, przykrywam.
  • Całość mieszam i posypuję tartym parmezanem oraz drugą połowę pietruszki.
  • Na koniec podsmażam na posmarowanej niewielką ilością oliwy patelni (jeśli patelnia ma powłokę nieprzywierającą, można podsmażyć boczek bez tłuszczu) paski wędzonego boczku, którymi posypuję potem po wierzchu risotto.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Risotto z pieczarkami
Risotto z pieczarkami
8 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom