Risotto z pieczarkami przepis | Dorota Kamińska

Risotto z pieczarkami

Risotto z pieczarkami

Kolacja zjedzona wspólnie z moim bratem była bardzo przyjemna, trochę spontaniczna i smaczna. Danie wymyślone na szybko czyli risotto z pieczarkami, do którego przygotowania zużyłam tylko kilka składników, zniknęło z talerzy równie szybko jak się na nich pojawiło.

Zobacz też: Więcej przepisów na potrawy kuchni włoskiej

Bardzo lubię przygotowywać risotto, nie jest to potrawa skomplikowana, a jako dodatki można wykorzystać praktycznie wszystko, łącząc łagodne smaki z tymi mocniejszymi, komponując zioła i przyprawy z mięsem, rybą lub owocami morza oraz dodatkiem warzyw, a nawet… owoców, bo do risotto można dodać nawet kwaskowaty sok z pomarańczy. To już trochę eksperymentów, za to dzisiejsza receptura jest prosta, składniki znane i łatwo dostępne, zatem… do dzieła! Niech risotto z pieczarkami zagości na Waszych talerzach :).

Moje wyszło za mało kleiste, to wina ryżu… kupując go na wagę, w hipermarkecie, można się trochę naciąć i choć etykieta sugerowała, że to ryż do risotto, w rzeczywistości lepiej nadałby się do pożywnej sałatki. Risotto powinno mieć konsystencję tzw. lawy czy fali. Mojemu trochę brakowało, ale i tak było smaczne :).

W wersji mięsnej można wykorzystać odrobinę boczku czy piersi z kurczaka, za to najprostszy przepis na risotto z pieczarkami to receptura wegetariańska, a jeśli pominąć ser lub zastąpić go roślinnym odpowiednikiem, można przygotować risotto funghi wegańskie.

5 od 1 osoby
Risotto z pieczarkami
Risotto z pieczarkami
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
35 min
 
Risotto z pieczarkami i boczkiem, z dodatkiem białego wina i zeszklonej cebuli, papryki oraz natki pietruszki, podane z parmezanem czyli pomysł na smaczną i prostą, a przy okazji pożywną kolację.
Danie: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: risotto z pieczarkami
Liczba porcji: 6 osób
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 2 szklanki ryżu arborio (krótkoziarnisty i pękaty, włoski ryż do risotto)
  • 500 g pieczarek (umyte, obrane, pokrojone na plasterki)
  • 1 papryka czerwona (pokrojona w drobną kostkę)
  • 1 cebula (średniej wielkości; drobno pokrojona)
  • 100 g wędzonego boczku (opcjonalnie; pokrojony w cienkie paski)
  • 1 pęczek natki pietruszki (posiekana)
  • 1 l gorącego bulionu warzywnego lub wołowego
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • 4 łyżki masła
  • 50 g parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Risotto z pieczarkami - Jak zrobić
  1. Na oliwie (kilka łyżek) szklę cebulę.
  2. Dodaję pieczarki, paprykę i 2 łyżki masła i podduszam przez kilka minut.
  3. Dodaję suchy ryż i delikatnie podsmażam, aż stanie się przezroczysty, często mieszając.
  4. Zalewam ryż białym winem, przykrywam i duszę, aż ryż je "wypije".
  5. Zalewam ryż bulionem (chochla po chochli, powoli, dodając kolejną partię dopiero po wchłonięciu poprzedniej), przykrywam i gotuję na średnim ogniu aż do momentu całkowitego wchłonięcia przez ryż, który powinien stać się miękki i kleisty.
  6. Wyłączam ogień, zostawiam ryż na gorącym palniku, dodaję 2 łyżki masła i połowę pietruszki, przykrywam.
  7. Całość mieszam i posypuję tartym parmezanem oraz drugą połowę pietruszki.
  8. Na koniec podsmażam na posmarowanej niewielką ilością oliwy patelni (jeśli patelnia ma powłokę nieprzywierającą, można podsmażyć boczek bez tłuszczu) paski wędzonego boczku, którymi posypuję potem po wierzchu risotto.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Risotto z pieczarkami
Risotto z pieczarkami
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

8 komentarzy
  1. Oświećcie mnie przy okazji, czy tak wygląda wędzony bekon. Kupiłam w delikatesach internetowych i byłam trochę zdziwiona, ponieważ zawsze wydawało mi się, że bekon to to samo co boczek. Chyba za długo nie jem już mięsa i mam zaległości ;).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)