Risotto z pieczarkami przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Risotto z pieczarkami
Risotto z pieczarkami

Kolacja zjedzona wspólnie z moim bratem była bardzo przyjemna, trochę spontaniczna i smaczna. Danie wymyślone na szybko czyli risotto z pieczarkami, do którego przygotowania zużyłam tylko kilka składników, zniknęło z talerzy równie szybko jak się na nich pojawiło.

Zobacz też: Więcej przepisów na potrawy kuchni włoskiej

Bardzo lubię przygotowywać risotto, nie jest to potrawa skomplikowana, a jako dodatki można wykorzystać praktycznie wszystko, łącząc łagodne smaki z tymi mocniejszymi, komponując zioła i przyprawy z mięsem, rybą lub owocami morza oraz dodatkiem warzyw, a nawet… owoców, bo do risotto można dodać nawet kwaskowaty sok z pomarańczy. To już trochę eksperymentów, za to dzisiejsza receptura jest prosta, składniki znane i łatwo dostępne, zatem… do dzieła! Niech risotto z pieczarkami zagości na Waszych talerzach :).

Moje wyszło za mało kleiste, to wina ryżu… kupując go na wagę, w hipermarkecie, można się trochę naciąć i choć etykieta sugerowała, że to ryż do risotto, w rzeczywistości lepiej nadałby się do pożywnej sałatki. Risotto powinno mieć konsystencję tzw. lawy czy fali. Mojemu trochę brakowało, ale i tak było smaczne :).

Zobacz też
Sticky rice z mango

W wersji mięsnej można wykorzystać odrobinę boczku czy piersi z kurczaka, za to najprostszy przepis na risotto z pieczarkami to receptura wegetariańska, a jeśli pominąć ser lub zastąpić go roślinnym odpowiednikiem, można przygotować risotto funghi wegańskie.

Risotto z pieczarkami

Risotto z pieczarkami

Risotto z pieczarkami i boczkiem, z dodatkiem białego wina i zeszklonej cebuli, papryki oraz natki pietruszki, podane z parmezanem czyli pomysł na smaczną i prostą, a przy okazji pożywną kolację.
4.67 od 3 osób
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 35 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: risotto z pieczarkami
Liczba porcji: 6 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 szklanki ryżu arborio (krótkoziarnisty i pękaty, włoski ryż do risotto)
  • 500 g pieczarek (umyte, obrane, pokrojone na plasterki)
  • 1 papryka czerwona (pokrojona w drobną kostkę)
  • 1 cebula (średniej wielkości; drobno pokrojona)
  • 100 g wędzonego boczku (opcjonalnie; pokrojony w cienkie paski)
  • 1 pęczek natki pietruszki (posiekana)
  • 1 l gorącego bulionu warzywnego lub wołowego
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • 4 łyżki masła
  • 50 g parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Na oliwie (kilka łyżek) szklę cebulę.
  • Dodaję pieczarki, paprykę i 2 łyżki masła i podduszam przez kilka minut.
  • Dodaję suchy ryż i delikatnie podsmażam, aż stanie się przezroczysty, często mieszając.
  • Zalewam ryż białym winem, przykrywam i duszę, aż ryż je "wypije".
  • Zalewam ryż bulionem (chochla po chochli, powoli, dodając kolejną partię dopiero po wchłonięciu poprzedniej), przykrywam i gotuję na średnim ogniu aż do momentu całkowitego wchłonięcia przez ryż, który powinien stać się miękki i kleisty.
  • Wyłączam ogień, zostawiam ryż na gorącym palniku, dodaję 2 łyżki masła i połowę pietruszki, przykrywam.
  • Całość mieszam i posypuję tartym parmezanem oraz drugą połowę pietruszki.
  • Na koniec podsmażam na posmarowanej niewielką ilością oliwy patelni (jeśli patelnia ma powłokę nieprzywierającą, można podsmażyć boczek bez tłuszczu) paski wędzonego boczku, którymi posypuję potem po wierzchu risotto.

Przydatne przepisy i poradniki

MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Risotto z pieczarkami
Risotto z pieczarkami
8 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom