Risotto jest daniem idealnym na jesienne lub zimowe popołudnie. Proste do przygotowania, kilkuskładnikowe, do ugotowania w jednym garnku lub na patelni. To także potrawa świetna na lato. Można je przygotować szybko, nie spędzając zbyt wiele czasu w gorącej kuchni, a przy okazji wykorzystać najlepsze, sezonowe owoce i warzywa. Risotto z owocami morza, chociaż niekoniecznie bazuje na produktach sezonowych, również kojarzy mi się z letnią, śródziemnomorską, wakacyjną kuchnią. Zobaczcie jak zrobić risotto frutti di mare.
Zobacz też: Najlepsze potrawy kuchni włoskiej
Pachnie nadmorską restauracją, w której smaży się krewetki i kalmary. Oraz moim ulubionym czosnkiem i papryczką chili, które uwielbiam dodawać do makaronów, szkląc je na oliwie lub klarowanym maśle. W połączeniu z mieszanką owoców morza i gruboziarnistego ryżu smakują równie dobrze! Taki obiad lub kolacja, podane z lampką schłodzonego, białego wina, zjedzone w ogrodzie lub na tarasie, przeniosą nas na chwilę, choć tylko myślami, do nadmorskich restauracji portowych nad Morzem Śródziemnym.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 350 g ryżu arborio
- 250 g krewetek lub homarców (w całości lub obrane)
- 250 g małży (oczyszczone, przebrane)
- 250 g muli (oczyszczone, przebrane)
- 250 g kalmarów (oczyszczone, pokrojone w krążki)
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- 4 ząbki czosnku (drobno pokrojony; można zastąpić 1 porem (biała część pokrojonym w talarki))
- 1 l wywaru (warzywny lub rybny; gorący)
- 200 ml białego wina wytrawnego
- 100 g masła klarowanego lub oliwy z oliwek (około)
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 1-2 papryczki chili (opcjonalnie; drobno pokrojona)
- 1 pęczek natki pietruszki (opcjonalnie; drobno pokrojona)
- 1 marchewka (opcjonalnie; starta na tarce o drobnych oczkach lub pokrojona w julienne)
- 2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie; pokrojony w cienkie plasterki lub starty na tarce o drobnych oczkach)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Risotto podajemy gorące, od razu po ugotowaniu, posypane natką pietruszki.
- Jak oczyścić małże
- Jak obrać krewetki
- Jak pokroić cebulę
- Jak zrobić masło klarowane
- Jak zrobić wywar rybny lub wywar warzywny
Jak zrobić
- Na maśle szklimy cebulę lub czosnek, następnie dodajemy papryczkę chili podsmażamy do miękkości.
- Warzywa zdejmujemy z patelni i przekładamy na osobny talerz, a na ten sam tłuszcz wrzucamy owoce morza i szybko przesmażamy na średnim ogniu (te wcześniej blanszowane przez ok. 1-2 minuty, te świeże lub surowe, rozmrożone nieco dłużej – 3-5 minut, ale nie za długo – żeby nie były gumowate).
- Zdejmujemy owoce morza i przekładamy na talerz z warzywami, przykrywamy, a na ten sam tłuszcz wrzucamy suchy ryż arborio i mieszamy, cały czas podsmażając na niewielkim ogniu, aż stanie się przezroczysty.
- Zalewamy ryż białym winem i czekamy aż całkowicie się wchłonie.
- Stopniowo, chochla po chochli, delikatnie mieszając, dodajemy wrzący wywar.
- Gotujemy risotto przez ok. 15-20 minut al dente lub do miękkości. Gdyby było zbyt suche, w razie potrzeby dodajemy więcej oliwy lub masła, albo rozprowadzamy całość dodatkowym wywarem.
- Do risotto dodajemy owoce morza z warzywami, mieszamy całość i przekładamy na talerze.
Wartości odżywcze
Risotto z owocami morza, podobnie jak większość innych risotto, jest daniem kilkuskładnikowym. Dlatego szczególnie ważny jest tu dobór odpowiednich, najlepiej świeżych, owoców morza. Można skorzystać też z mrożonych, nie poddanych wcześniej obróbce termicznej. Te blanszowane, a potem zamrożone, nadadzą się także, ale pod warunkiem, że są odpowiednio duże.
Ciekawa jestem, czy risotto frutti di mare przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach!
Witam,risotto z Pani przepisu jest z najwyszej połki to nie ma dwoch zdań.
Mam zapytanie dotyczące risotta z małżami które są już bez muszelek ,jak takie risotto zrobić ,prosze o wskazówki zgóry dziękoje i Pozdrawiam.
Dobry wieczór! Panie Krzysztofie, dziękuję za dobre słowa :). Jeśli małże są już bez muszelek, wystarczy opłukać je we wrzątku (gdy wcześniej nie zostały rozmrożone) i dodać na koniec gotowania potrawy, na ok. 4 minuty. Dla pewności proszę spojrzeć jeszcze na informacje zawarte na opakowaniu, producent powinien podawać czas obróbki termicznej.
lepiej owoce morza zrobić równolegle i dodać do ryżu ok 10 min przed końcem jego robienia, żeby przeszedł ich smakiem
To faktycznie ryz z owocami morza-:))) co nie zmienia faktu, ze wygląda apetycznie. I nie trzeba dusic owoców morza, przesmażony na tym tłuszczu otrzyma akurat tyle smaku ile potrzeba. Dodanie owocow morza wczesniej mogłoby zabić delikatny smak ryżu . Znalezienie w moim Portsmouth ryżu do rizzotto zajeło mi tydzień…ze wzgledu na preferencje emigrantów z Indii i Pakistanu-:))) którzy forsuja dostarczanie do sklepów raczej wielgasnych worów ryży Basmatii@@@
Dzisiaj robie z krewetkami.
Pozdrawiam
Bardzo ladne danie. wydaje mi sie jednak, ze jest to ryz z owocami morza, a nie risotto z owocami morza. moge sie mylic, ale przy risotto do odparowanego ryzu z wina dodajemy owoce morza( oprocz krewetek- tym wystarcza 2/3 minuty) i razem to wszystko gotujemy przez ok, 18 min., w ten sposob ryz „przyjmie” morski smak.
pozdrawiam,
Myślę, że w obu przypadkach ryż przyjmie morski smak – w jednym za pośrednictwem tłuszczu, a w drugim za pośrednictwem duszenia i w obu przypadkach to jest risotto z owocami morza, bez zbędnych komplikacji :).