Risotto z kurkami czyli żółć i zieleń na jednym talerzu. Cudownie jesienne kolory, a w zasadzie to wczesna jesień. Uwielbiam jego smak, zwłaszcza gdy kurki są połączone z odrobiną gorczycy i białego wina. Dodatek szpinaku to piękna barwa i balans smaku, który bardzo lubię nie tylko w risotto. Gdyby nie chęć dorzucenia szpinakowych listków, na pewno pokusiłabym się o dosypanie natki pietruszki. Moje risotto kurkowe na obiad lub kolację – ciekawa jestem, czy i Wam tak bardzo przypadnie do gustu.
Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni włoskiej
Danie idealne na jesienny obiad lub kolację, nawet taką romantyczną, dla dwojga. Risotto z kurkami jest delikatne w smaku, ale już same grzyby, w połączeniu z gorczycą i białym winem oraz łagodnymi dodatkami i konkretnym serem, zaskoczą Was swoim smakiem. Będzie bardzo pożywne, natomiast te kolory… Oczy aż się cieszą, a ślinka cieknie na ten widok!
Przepis na risotto z kurkami
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 szklanki ryżu arborio
- 2 cebule (drobno pokrojone)
- 2-4 ząbki czosnku (pokrojony w cienkie plasterki)
- 250 g kurek (oczyszczone, przelane wrzątkiem, pokrojone w grube kawałki)
- 250 g szpinaku (młode listki surowe lub starsze, większe, szybko sparzone i odciśnięte, a następnie pokrojone w paski o szerokości ok. 1 cm)
- 2 szklanki białego wina wytrawnego
- ½ l wywaru (warzywny lub drobiowy)
- 100 g sera gorgonzola
- ½ łyżeczki rozmarynu
- ½ łyżeczki tymianku
- 1-2 łyżki gorczycy (lekko uprażona na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce)
- biały pieprz
- szczypta soli
- oliwa
- 50 g masła (¼ kostki)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak pokroić cebulę
- Jak zrobić wywar warzywny
- Jak ugotować risotto
Jak zrobić
- Na niewielkim ogniu, pod przykryciem, szklę cebulę na oliwie z oliwek. Do zeszklonej dodaję czosnek i jeszcze chwilę szklę całość.
- Dosypuję ryż i szklę na niedużym ogniu, aż zrobi się przezroczysty, od czasu do czasu mieszając.
- Do ryżu dolewam białe wino i trzymam całość na niewielkim ogniu, aż powoli i delikatnie ryż „wypije” wino.
- Powoli, jedna chochla po drugiej, dolewam zimny wywar, trzymając całość na niedużym ogniu. Za każdym razem, kiedy ryż „wypije” wywar, dolewam kolejną porcję, chociaż w pewnym momencie wywaru zacznie się robić coraz więcej i trzeba będzie go dolewać, nie czekając aż się wchłonie.
- Nadal na niewielkim ogniu, gotuję całość przez ok. 20 minut. Ryż powinien być ugotowany al dente czyli „na ząb”, lekko twardawy.
- Na osobnej patelni, na oliwie, podsmażam przez kilka minut, na średnim ogniu, kurki posolone niewielką ilością soli. W trakcie podsmażania doprawiam pieprzem, tymiankiem i rozmarynem.
- Do ugotowanego ryżu dodaję podsmażone kurki i szpinak i duszę kilka minut aż do ich zmiękczenia.
- Dodaję do całości rozkruszony ser oraz gorczycę, dokładnie mieszam i trzymam na średnim ogniu, aż do jego rozpuszczenia.
- Na koniec dokładam masło, wyłączam ogień, przykrywam patelnię i czekam, aż tłuszcz się rozpuści.
- Serwuję gorące, doprawione pieprzem risotto z kurkami.
- Risotto powinno mieć konsystencję „fali”, inaczej nazywaną konsystencją „lawy”, czyli delikatnie rozlewać się na talerzu. Jeśli po ugotowaniu czy odgrzewaniu będzie zbyt gęste, można rozprowadzić je niewielką ilością dodatkowego wywaru, którego warto mieć zawsze ugotowane odrobinę więcej.
Wartości odżywcze
Risotto z kurkami przepis
Jak w każdym risotto, również tutaj ważny jest wywar. Pamiętajcie, że im prostszy przepis i krótszy skład, tym jakość poszczególnych składników powinna być wyższa. Postawcie na świeże kurki i młody szpinak. Wybierzcie dobrej jakości ryż i samodzielnie przygotujcie wywar. Polecam ugotować więcej, na zapas. Sama zawsze trzymam wywar warzywny i drobiowy w plastikowym pojemniku, w zamrażalniku. Gdy nie mam pod ręką świeżego, szybko rozmrażam zapas w garnku i mogę gotować :). Grzyby można przed smażeniem przelać wrzątkiem, a potem podsmażyć. Risotto kurkowe gotuję na dwóch osobnych patelniach, dopiero pod koniec łączę całość na jednej. Uwielbiam uprażyć delikatnie gorczycę na patelni i dopiero potem dodać do przyrządzanej potrawy. Tutaj dosypuję na samym końcu do niemal gotowego dania. Będzie przyjemnie i delikatnie chrupać podczas jedzenia.
Ciekawa jestem, czy i Wam przypadnie ono do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jakie były wrażenia. A może przygotowaliście je trochę inaczej? Odezwijcie się i podzielcie doświadczeniami :).