Risotto z kurkami

Cudownie jesienne kolory, w zasadzie to wczesna jesień: risotto z kurkami czyli żółć i zieleń na jednym talerzu. Uwielbiam jego smak, zwłaszcza gdy kurki są połączone z odrobiną gorczycy i białego wina. Dodatek szpinaku to piękna barwa i balans smaku, który bardzo lubię nie tylko w risotto. Gdyby nie chęć dorzucenia szpinakowych listków, na pewno pokusiłabym się o dosypanie natki pietruszki. Moje risotto kurkowe na obiad lub kolację – ciekawa jestem, czy i Wam tak bardzo przypadnie do gustu.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni włoskiej

Danie idealne na jesienny obiad lub kolację, nawet taką romantyczną, dla dwojga. Risotto z kurkami jest delikatne w smaku, ale już same grzyby, w połączeniu z gorczycą i białym winem oraz łagodnymi dodatkami i konkretnym serem, zaskoczą Was swoim smakiem. Będzie bardzo pożywne, natomiast te kolory… Oczy aż się cieszą, a ślinka cieknie na ten widok!

Jak zrobić risotto z kurkami

Jak w każdym risotto, również tutaj ważny jest wywar. Pamiętajcie, że im prostszy przepis i krótszy skład, tym jakość poszczególnych składników powinna być wyższa. Postawcie na świeże kurki i młody szpinak. Wybierzcie dobrej jakości ryż i samodzielnie przygotujcie wywar. Polecam ugotować więcej, na zapas. Sama zawsze trzymam wywar warzywny i drobiowy w plastikowym pojemniku, w zamrażalniku. Gdy nie mam pod ręką świeżego, szybko rozmrażam zapas w garnku i mogę gotować :). Grzyby można przed smażeniem przelać wrzątkiem, a potem podsmażyć. Risotto kurkowe gotuję na dwóch osobnych patelniach, dopiero pod koniec łączę całość na jednej. Uwielbiam uprażyć delikatnie gorczycę na patelni i dopiero potem dodać do przyrządzanej potrawy. Tutaj dosypuję na samym końcu do niemal gotowego dania. Będzie przyjemnie i delikatnie chrupać podczas jedzenia.

5 od 1 osoby
Risotto z kurkami
Risotto z kurkami
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
35 min
 

Risotto z kurkami i szpinakiem czyli smaczny obiad bez mięsa. Najlepsze risotto kurkowe ze szpinakiem i serem gorgonzola, z dodatkiem cebuli i czosnku, pięknie, intensywnie pachnące i pożywne.

Danie: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: risotto kurkowe, risotto z kurkami
Liczba kalorii: 885 kcal
Liczba porcji: 4 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 2 szklanki ryżu arborio
  • 2 cebule (drobno pokrojone)
  • 2-4 ząbki czosnku (pokrojony w cienkie plasterki)
  • 250 g kurek (oczyszczone, przelane wrzątkiem, pokrojone w grube kawałki)
  • 250 g szpinaku (młode listki surowe lub starsze, większe, szybko sparzone i odciśnięte, a następnie pokrojone w paski o szerokości ok. 1 cm)
  • 2 szklanki białego wina wytrawnego
  • ½ l wywaru (warzywny lub drobiowy)
  • 100 g sera gorgonzola
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 1-2 łyżki gorczycy (lekko uprażona na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce)
  • biały pieprz
  • szczypta soli
  • oliwa
  • 50 g masła (¼ kostki)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Risotto z kurkami - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Risotto z kurkami - Jak zrobić
  1. Na niewielkim ogniu, pod przykryciem, szklę cebulę na oliwie z oliwek. Do zeszklonej dodaję czosnek i jeszcze chwilę szklę całość.

  2. Dosypuję ryż i szklę na niedużym ogniu, aż zrobi się przezroczysty, od czasu do czasu mieszając.

  3. Do ryżu dolewam białe wino i trzymam całość na niewielkim ogniu, aż powoli i delikatnie ryż „wypije” wino.
  4. Powoli, jedna chochla po drugiej, dolewam zimny wywar, trzymając całość na niedużym ogniu. Za każdym razem, kiedy ryż „wypije” wywar, dolewam kolejną porcję, chociaż w pewnym momencie wywaru zacznie się robić coraz więcej i trzeba będzie go dolewać, nie czekając aż się wchłonie.
  5. Nadal na niewielkim ogniu, gotuję całość przez ok. 20 minut. Ryż powinien być ugotowany al dente czyli „na ząb”, lekko twardawy.
  6. Na osobnej patelni, na oliwie, podsmażam przez kilka minut, na średnim ogniu, kurki posolone niewielką ilością soli. W trakcie podsmażania doprawiam pieprzem, tymiankiem i rozmarynem.

  7. Do ugotowanego ryżu dodaję podsmażone kurki i szpinak i duszę kilka minut aż do ich zmiękczenia.

  8. Dodaję do całości rozkruszony ser oraz gorczycę, dokładnie mieszam i trzymam na średnim ogniu, aż do jego rozpuszczenia.

  9. Na koniec dokładam masło, wyłączam ogień, przykrywam patelnię i czekam, aż tłuszcz się rozpuści.
  10. Serwuję gorące, doprawione pieprzem risotto z kurkami.

  11. Risotto powinno mieć konsystencję „fali”, inaczej nazywaną konsystencją „lawy”, czyli delikatnie rozlewać się na talerzu. Jeśli po ugotowaniu czy odgrzewaniu będzie zbyt gęste, można rozprowadzić je niewielką ilością dodatkowego wywaru, którego warto mieć zawsze ugotowane odrobinę więcej.
Wartości odżywcze
Risotto z kurkami
Wielkość porcji (450 g)
Liczba kalorii 885 kcal Kalorie z tłuszczów 360 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 40g 62%
Tłuszcze nasycone 14g 70%
Cholesterol 45mg 15%
Sód 1002mg 42%
Potas 938mg 27%
Węglowodany ogółem 94g 31%
Błonnik 7g 28%
Cukry 4g
Białko 15g 30%
Witamina A 132.6%
Witamina C 24.1%
Wapń 23.3%
Żelazo 49.8%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Ciekawa jestem, czy i Wam przypadnie ono do gustu.

Risotto z kurkami - przepis
Risotto z kurkami – przepis

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jakie były wrażenia. A może przygotowaliście je trochę inaczej? Odezwijcie się i podzielcie doświadczeniami :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)