fbpx
Czytasz właśnie
Risotto z koprem włoskim

Risotto z koprem włoskim

Risotto z fenkułem

Fenkuł czyli koper włoski, można jeść zarówno na surowo w sałatce, jak i gotowany, duszony, zapiekany, w towarzystwie mięsa, ryby, makaronu czy ryżu. W risotto z koprem włoskim, to smaczne warzywo o anyżowym smaku i zapachu, razem z selerem naciowym stworzy przyjemne dla podniebienia połączenie, które szczególnie polecam początkującym kucharzom oraz wegetarianom.

Zobacz też: Więcej przepisów na fenkuł

Risotto z fenkułem przygotowuje się w klasyczny sposób: warzywa wystarczy poddusić na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek, zeszklić z ryżem arborio, a całość ugotować w bulionie warzywnym, doprawić i wymieszać z parmezanem.

Risotto z koprem włoskim

Risotto z koprem włoskim – fenkułem

Risotto z koprem włoskim, pyszne i proste do przyrządzenia risotto z fenkułem, z dodatkiem białego wina i wywaru: drobiowego lub wołowego, albo, w wersji wegetariańskiej - warzywnego. Najlepsze risotto z koprem włoskim.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 40 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: risotto z koprem włoskim
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4 Bulwy kopru włoskiego (fenkuła (duże, oczyszczone, pokrojone pionowo w plastry))
  • 2 łodygi selera naciowego (pokrojony w plastry o grubości ok. 0,5 cm)
  • 1 cebula (duża, drobno pokrojona)
  • 500 g ryżu arborio
  • l bulionu drobiowego lub wołowego, albo wywaru warzywnego
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 łyżek tartego parmezanu
  • sól, biały pieprz
  • OPCJONALNIE
  • 1 szklanka białego wina (wytrawne)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Cebulę szklimy na oliwie wymieszanej z roztopionym masłem, na dużej i głębokiej patelni.
  • Dodajemy koper włoski i seler naciowy, dusimy do miękkości.
  • Do warzyw dosypujemy ryż, cały czas mieszamy, aż zrobi się przezroczysty. Opcjonalnie - zalewamy winem i gotujemy aż do jego odparowania.
  • Stopniowo, chochla po chochli, cały czas mieszając, dolewamy gorący bulion/wywar warzywny i gotujemy całość na niewielkim ogniu przez ok. 20 minut.
  • Pod koniec gotowania doprawiamy risotto i dosypujemy parmezan, dokładnie mieszamy.
  • Risotto powinno mieć kremową, lepką konsystencję (do wymieszania można dodać dodatkowe masło).

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak oczyścić koper włoski
  2. Jak zrobić wywar warzywny
  3. Jak pokroić cebulę
Jak zrobić risotto z fenkułem - krok po kroku
Jak zrobić risotto z fenkułem - krok po kroku
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Risotto z koprem włoskim
Risotto z koprem włoskim
19 komentarzy
  • Bo jeden lubi ogórki, a drugi ogrodnika córki ;). I dlatego różnorodność jest wskazana :). A ja mam sobie cały czas do zarzucenia dźwięk w moich filmach, ale właśnie rozglądam się za nowym mikrofonem :).

  • Tak ,lecz przepisy są b.łatwe i codziennie się pojawiają 😛 CHoć nie zaprzeczam profesjonalizm na tym kanale w 100%

  • Akurat kotlet.tv (moim zdaniem) nie jest wzorem do naśladowania. Trochę denerwuje mnie sposób mówienia. Za to Pozytywna Kuchnia to profesjonalizm na całej linii 🙂

  • [..YouTube..] Bo jeden lubi ogórki, a drugi ogrodnika córki ;). I dlatego różnorodność jest wskazana :). A ja mam sobie cały czas do zarzucenia dźwięk w moich filmach, ale właśnie rozglądam się za nowym mikrofonem :).

  • [..YouTube..] @Oskar3103 Bo jeden lubi ogórki, a drugi ogrodnika córki ;). I dlatego różnorodność jest wskazana :). A ja mam sobie cały czas do zarzucenia dźwięk w moich filmach, ale właśnie rozglądam się za nowym mikrofonem :).

  • [..YouTube..] Akurat kotlet.tv (moim zdaniem) nie jest wzorem do naśladowania. Trochę denerwuje mnie sposób mówienia. Za to Pozytywna Kuchnia to profesjonalizm na całej linii 🙂

  • [..YouTube..] @Amelka019 Akurat kotlet.tv (moim zdaniem) nie jest wzorem do naśladowania. Trochę denerwuje mnie sposób mówienia. Za to Pozytywna Kuchnia to profesjonalizm na całej linii 🙂

  • Każdy ma swój styl gotowania i nie ma sensu robić tego samego co już robią inni. Poza tym dania, które przygotowuję, nie są z reguły trudne – zerknij jak dużo prostych potraw można u mnie znaleźć.

  • Powiem szczerze Pani kanał pewnie zainteresuje starsze osoby .
    Z chęcią oglądam pani filmiki ,lecz napewno nie wytworze teraz takich pięknych dań 🙂
    Pozdrawiam i zachęcam do zrobienia np. jak kanał Kotlet.tv Prose przepisy 🙂

  • [..YouTube..] Tak ,lecz przepisy są b.łatwe i codziennie się pojawiają 😛 CHoć nie zaprzeczam profesjonalizm na tym kanale w 100%

  • [..YouTube..] Każdy ma swój styl gotowania i nie ma sensu robić tego samego co już robią inni. Poza tym dania, które przygotowuję, nie są z reguły trudne – zerknij jak dużo prostych potraw można u mnie znaleźć.

  • [..YouTube..] @Amelka019 Każdy ma swój styl gotowania i nie ma sensu robić tego samego co już robią inni. Poza tym dania, które przygotowuję, nie są z reguły trudne – zerknij jak dużo prostych potraw można u mnie znaleźć.

  • twoje zdjecie nie jest zle :o)
    ale jak chcesz rade, to zrob zdjecie jednej malej porcji…np. na lyzce , gdy jest jeszcze gorace i widac pare … moze byc ?

    ale by to smakowite danie popic czyms , to proponuje Pernod ze Sprite’m

    :o)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom