Risotto z karczochami

Pierwsze w tym roku karczochy kupiłam w marcu we Włoszech. W przydrożnym sklepie, w drodze powrotnej ze stoku do hotelu, czekały na mnie obok szparagów i importowanych z Hiszpanii truskawek. Do zakupu skłoniła mnie ciekawość – nigdy nie przygotowywałam z nich samodzielnie żadnej potrawy, a w naszym hotelu, w którym niestety nie karmiono nas zbyt dobrze, risotto z karczochami było jedną z nielicznych, udanych potraw.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze dania kuchni włoskiej

Moje karczochy nieco zbyt długo czekały na swoją kolej w mojej kuchni, dlatego sporo zewnętrznych liści zdążyło się zestarzeć i stwardnieć.

Risotto z karczochami przygotowałam dwukrotnie. Za drugim razem, przed zalaniem ryżu bulionem, wlałam do garnka 2 lampki białego, półwytrawnego wina.

Risotto z karczochami
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
35 min
Całkowity czas
45 min
 

Risotto z karczochami, cebulą, parmezanem i natką pietruszki, na wywarze warzywnym bez mięsa lub warzywno-drobiowym.

Danie: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: risotto z karczochami
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 2 szklanki ryżu arborio
  • 6 karczochów
  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • 1 cytryna (tylko wyciśnięty sok)
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • parmezan
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Risotto z karczochami - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Risotto z karczochami - Jak zrobić
  1. Karczochy oczyszczam i namaczam w lodowatej wodzie z sokiem z cytryny przez 10 minut, następnie odcedzam i kroję wzdłuż na plastry o grubości ok. 5 mm.
  2. Cebulę szklę na dużej patelni, na małym ogniu, na roztopionym maśle.
  3. Dodaję plastry karczochów, podsmażam jeszcze przez ok 5 minut.
  4. Do karczochów i cebuli dodaję suchy ryż i, cały czas mieszając, podsmażam na małym ogniu, aż stanie się przezroczysty.
  5. Na średnim ogniu zalewam stopniowo (chochla po chochli, cały czas mieszając) ryż wywarem.
  6. Gdy ryż się ugotuje (powinien być al dente i nieco wilgotny), doprawiam go solą i pieprzem.
  7. Tuż przed podaniem posypuję natką pietruszki i serem. Dokładnie mieszam, aż do uzyskania kremowej konsystencji. W razie potrzeby risotto można rozcieńczyć dodatkowym wywarem.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Risotto z dodatkiem karczochów
Risotto z dodatkiem karczochów

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

14 komentarzy
  1. @Kucibaba zielone są najlepsze i młode. Potem mocniej dojrzewają i ciemnieją, a na koniec zaczynają im wysychać zewnętrzne liście.

  2. Bardzo ładnie wygląda. U nas widziałam tylko karczochy zielone, czy te kolorowe po wierzchu też takie są ( mam na myśli zewnętrzne liście)?

  3. [..YouTube..] Bardzo ładnie wygląda. U nas widziałam tylko karczochy zielone, czy te kolorowe po wierzchu też takie są ( mam na myśli zewnętrzne liście)?

  4. [..YouTube..] Bardzo ładnie wygląda. U nas widziałam tylko karczochy zielone, czy te kolorowe po wierzchu też takie są ( mam na myśli zewnętrzne liście)?

  5. O, to chyba u mnie będzie jutro, bo mam cały jeden brokuł w lodówce i jakoś trzeba go wykorzystać :D.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)