Risotto z dynią przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Risotto z dynią

Risotto z dynią

Risotto z dynią

Kiedy słońce na niebie nie świeci już tak mocno i wszystkie znaki zapowiadają rychłe nadejście jesieni, na moim stole pojawia się słoneczna dynia. Nie wyobrażam sobie nie przygotować choć raz zupy z dyni klasycznej lub zupy z dyni z mlekiem kokosowym czy zamknąć promieni słonecznych w słoiku z dżemem z dyni. W tym roku po raz pierwszy robię też risotto z dynią. Jest proste, jak większość moich dyniowych dań, rozgrzewające i sycące. Idealne na chłodne wieczory.

Zobacz też: Więcej prostych przepisów

Smak tego risotto z dynią można wzbogacić na kilka sposobów. Spróbujcie dodać do niego sok z cytryny lub pomarańczy, jeśli sama dynia będzie wydawać Wam się nieco mdła. Do podsmażanej dyni dołóżcie pierś kurczaka, jeśli zamiast wersji wegetariańskiej wolicie danie z mięsem. Dodajcie drobno utarty, świeży imbir, kiedy nie wyobrażacie sobie bez niego smaku dyniowej potrawy. Wreszcie, dorzućcie więcej masła. Idzie zima, i tak wszyscy lekko obrośniemy w zapasowy tłuszczyk :).

Risotto z dynią

Risotto z dynią

Łatwe i bardzo smaczne risotto z dynią, opcjonalnie z dodatkiem kurczaka, które pięknie pachnie imbirem, a dodatkowego, ciekawego posmaku dodaje mu też sok z cytryny lub pomarańczy. To bardzo prosty przepis na smaczny obiad lub kolację, najlepsze risotto dyniowe.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 40 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: risotto z dynią
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 300-500 g dyni (obrana ze skóry, bez pestek, pokrojona w kostkę o boku 1 cm)
  • 400 g ryżu arborio
  • 1 szklanka białego wina (wytrawne)
  • 1 cebula (duża; drobno pokrojona)
  • 1 l wywaru warzywnego (można zastąpić drobiowym)
  • 50 g masła
  • 100 g parmezanu (utarty na tarce o drobnych oczkach)
  • 200 g piersi z kurczaka (opcjonalnie; pokrojony w kawałki wielkości 1 kęsa)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka imbiru (opcjonalnie; świeży, utarty na tarce o drobnych oczkach)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Połowę masła roztapiam na dużej patelni, na niewielkim ogniu i szklę na nim cebulę.
  • Dodaję dynię i duszę całość na niewielkim ogniu, do miękkości. Opcjonalnie dodaję też imbir i kurczaka.
  • Do cebuli i dyni dosypuję ryż i szklę na niedużym ogniu, aż zrobi się przezroczysty, od czasu do czasu mieszając.
  • Do warzyw i ryżu dolewam białe wino i trzymam całość na niewielkim ogniu, aż powoli i delikatnie ryż „wypije” wino.
  • Powoli, jedna chochla po drugiej, dolewam zimny wywar warzywny, trzymając całość na niedużym ogniu. Za każdym razem, kiedy ryż „wypije” wywar, dolewam kolejną porcję, chociaż w pewnym momencie wywaru zacznie się robić coraz więcej i trzeba będzie go dolewać, nie czekając aż się wchłonie.
  • Nadal na niewielkim ogniu, gotuję całość przez ok. 20 minut. Ryż może być ugotowany al dente czyli „na ząb”, lekko twardawy. Zdejmuję z ognia.
  • Do ugotowanego ryżu dodaję masło, przykrywam i czekam aż się rozpuści.
  • Dosypuję tarty parmezan i, opcjonalnie, doprawiam sokiem z cytryny lub pomarańczy.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Risotto powinno mieć konsystencję „fali”, inaczej nazywaną konsystencją „lawy”, czyli delikatnie rozlewać się na talerzu. Jeśli po ugotowaniu czy odgrzewaniu będzie zbyt gęste, można rozprowadzić je niewielką ilością dodatkowego wywaru.
  2. Jak pokroić cebulę
  3. Jak zrobić wywar warzywny
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Risotto z dynią
Risotto z dynią
28 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom