Kiedy słońce na niebie nie świeci już tak mocno i wszystkie znaki zapowiadają rychłe nadejście jesieni, na moim stole pojawia się słoneczna dynia. Nie wyobrażam sobie nie przygotować choć raz zupy z dyni klasycznej lub zupy z dyni z mlekiem kokosowym czy zamknąć promieni słonecznych w słoiku z dżemem z dyni. W tym roku po raz pierwszy robię też risotto z dynią. Jest proste, jak większość moich dyniowych dań, rozgrzewające i sycące. Idealne na chłodne wieczory.
Zobacz też: Więcej prostych przepisów
Smak tego risotto z dynią można wzbogacić na kilka sposobów. Spróbujcie dodać do niego sok z cytryny lub pomarańczy, jeśli sama dynia będzie wydawać Wam się nieco mdła. Do podsmażanej dyni dołóżcie pierś kurczaka, jeśli zamiast wersji wegetariańskiej wolicie danie z mięsem. Dodajcie drobno utarty, świeży imbir, kiedy nie wyobrażacie sobie bez niego smaku dyniowej potrawy. Wreszcie, dorzućcie więcej masła. Idzie zima, i tak wszyscy lekko obrośniemy w zapasowy tłuszczyk :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 300-500 g dyni (obrana ze skóry, bez pestek, pokrojona w kostkę o boku 1 cm)
- 400 g ryżu arborio
- 1 szklanka białego wina (wytrawne)
- 1 cebula (duża; drobno pokrojona)
- 1 l wywaru warzywnego (można zastąpić drobiowym)
- 50 g masła
- 100 g parmezanu (utarty na tarce o drobnych oczkach)
- 200 g piersi z kurczaka (opcjonalnie; pokrojony w kawałki wielkości 1 kęsa)
- 1-2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka imbiru (opcjonalnie; świeży, utarty na tarce o drobnych oczkach)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Risotto powinno mieć konsystencję „fali”, inaczej nazywaną konsystencją „lawy”, czyli delikatnie rozlewać się na talerzu. Jeśli po ugotowaniu czy odgrzewaniu będzie zbyt gęste, można rozprowadzić je niewielką ilością dodatkowego wywaru.
- Jak pokroić cebulę
- Jak zrobić wywar warzywny
Jak zrobić
- Połowę masła roztapiam na dużej patelni, na niewielkim ogniu i szklę na nim cebulę.
- Dodaję dynię i duszę całość na niewielkim ogniu, do miękkości. Opcjonalnie dodaję też imbir i kurczaka.
- Do cebuli i dyni dosypuję ryż i szklę na niedużym ogniu, aż zrobi się przezroczysty, od czasu do czasu mieszając.
- Do warzyw i ryżu dolewam białe wino i trzymam całość na niewielkim ogniu, aż powoli i delikatnie ryż „wypije” wino.
- Powoli, jedna chochla po drugiej, dolewam zimny wywar warzywny, trzymając całość na niedużym ogniu. Za każdym razem, kiedy ryż „wypije” wywar, dolewam kolejną porcję, chociaż w pewnym momencie wywaru zacznie się robić coraz więcej i trzeba będzie go dolewać, nie czekając aż się wchłonie.
- Nadal na niewielkim ogniu, gotuję całość przez ok. 20 minut. Ryż może być ugotowany al dente czyli „na ząb”, lekko twardawy. Zdejmuję z ognia.
- Do ugotowanego ryżu dodaję masło, przykrywam i czekam aż się rozpuści.
- Dosypuję tarty parmezan i, opcjonalnie, doprawiam sokiem z cytryny lub pomarańczy.
Bardzo dziękuję za odpowiedzi spróbuję 🙂
Wszystkiego najlepszego w Nowym 2018 Roku 🙂
Do tego dania jaki rodzaj dyni najlepszy?
Obojętnie jaka?
Każda będzie dobra, ale dynia makaronowa może trochę mniej apetycznie wyglądać po pokrojeniu.
A czy mrożona dynia nadaje się? Teraz zimą nie dostane dyni, tylko mrożona.
Rozmrozić i postępować tak jak przy świeżej dyni zgodnie z przepisem?
Wyjdzie równie dobrze?
Jeśli była mrożona po blanszowaniu i jest pokrojona w niedużą kostkę, to można ją dodać zamrożoną i poczekać, aż się ugotuje w ryżu. Jeśli rozmrożona nie straci kształtu – różnie może z tym być, w zależności od odmiany dyni, to też nie widzę problemu :D.
Wszystko bardzo fajnie ale bardzo dziwnie się ogląda i czyta porady, że risotto powinno mieć konsystencję lawy a na zdj i filmie widać iż jest za gęste. Może by nowe zdj?
Tak to jest, jak się fotografuje następnego dnia, a rozcieńczyć nie ma już czym ;). Jak będzie okazja to pewnie poprawię, ale przy ilości prac na blogu, które wymagają zrobienia to czarno to widzę ;).
Zatem muszę w końcu kupić, tyle tu u Ciebie dyniowych pyszności 🙂
Ma zupełnie inny smak niż cukinia. Najbardziej jest chyba podobna do słodkich ziemniaków, chociaż zależy od gatunku. Coś jak połączenie zwykłego ziemniaka z marchewką :).
wygląda rewelacyjnie! jaki smak ma dynia? nigdy nie jadałam, a kojarzy mi się z cukinią?
Miła dykcja, ciepła i przyjemna realizacja.
dzięki za przepis. szukałem właśnie czegoś „dyniowego”
tego waśnie szukałem 🙂 Idealne proste i szybkie danie na halloweenowe spotkanie ze znajomymi 🙂
Przepis zainspirował mnie do zrobienia dzisiejszego obiadu :). Dziękuję
Przepis jak najbardziej na czasie 🙂 Dynie teraz na każdym kroku…
na filmie widać iż używa pani tańszego gotowego startego sera typu parmezan lub grana padano… radziłabym zapoznać się ze składem na opakowaniu… zapewne stwierdzi Pani wtedy iż lepiej kupić twardy parmezan i go zetrzeć na tarce, to taka sama różnica jakby jeść tanią parówkę a swojskiego kabanosa 🙂
Używam takiego, jaki był w osiedlowym sklepie spożywczym. Nie zawsze mam czas jechać na większe zakupy do oddalonego o kilkanaście kilometrów marketu :).
Witam
Czy mogłaby Pani odkryć nam sekret, dlaczego Pani KOMENTATORZY są w 70 % płci męskiej? Czy, chodzi o to, że lepszymi kucharzami są mężczyźni, czy niewerbalnie jest Pani PRAWDZIWĄ „blogerką” ze stopami Kleopatry i zielonym paznokciem?. I jeszcze jedno: W jaki sposób jest Pani powiązana z mendą „Niech będzie dopalony”?
Uwielbiam oglądać jak gotujesz 🙂
W tym przypadku bardziej przemawia do mnie wersja wegetariańska, choć mięso oczywiście lubię 😉
Dzięki, o to mi chodziło.
Z dynią? Jeszcze nie. Ale serowy jak najbardziej: http://pozytywnakuchnia.pl/suflet-serowy/
A robiłaś może już kiedyś suflet?
Wiem, wiem, teraz już robię rzadsze.
fajny przepis, czesto stosuje podobny..z tym,ze prawdziwe risotto powinno byc lejace sie jak lawa-jedzone lyzka. Pani risotto pewnie pyszne, aczkolwiek zbyt suche- porada od mojej babci wloszki 🙂 prosze dodac wiecej bulionu,troszke wody na koniec,parmezan i zimne maslo.odstawic na 2 min i wtedy podac. 🙂 bedzie idealne.
haters gonna hate
Sama, w Final Cut Pro.
sama to robisz czy ktos tobie obrabia materiały? i jaki program?