Risotto z gorgonzolą przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Risotto z gorgonzolą
Risotto z gorgonzolą

Gorgonzola – można wykorzystać ten smaczny ser na wiele sposobów i za każdym razem być zaskoczonym jego nietypowym, wykwintnym smakiem. W mojej kuchni, od czasu do czasu, lubię przygotować makaron z gorgonzolą lub risotto z gorgonzolą, z dodatkiem winogron i prażonych orzechów albo ziaren słoneczniku.

Zobacz też: Więcej przepisów wegetariańskich

Ser gorgonzola jest jednym z moich ulubionych serów pleśniowych o wyjątkowo intensywnym zapachu. Uwielbiam jego połączenie z gruszkami lub winogronami, albo innymi owocami. Jest bardzo dobrym składnikiem przekąsek, choć niestety nie należy do tanich. Gorgonzola to także świetny składnik smacznego, aromatycznego sosu gotowanego na jego bazie, z dodatkiem kremowej śmietanki. To właśnie na nim bazuje moje risotto z gorgonzolą, o intensywnym zapachu, proste do przygotowania i bardzo smaczne oraz pożywne.

Risotto z gorgonzolą

Risotto z gorgonzolą

Risotto z gorgonzolą, orzechami włoskimi i gruszką lub winogronami czyli pyszny obiad włoski bez mięsa.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 30 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: risotto z gorgonzolą
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 150 g sera gorgonzola
  • 2 szklanki ryżu arborio
  • 1 lampka białego wina wytrawnego
  • 100 g ziaren słoneczniku (uprażony na suchej patelni ceramicznej lub teflonowej)
  • 100 g winogron
  • 1 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 50 g masła (¼ kostki; można zastąpić ⅓ szklanki oliwy)
  • pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Zagotowuję wywar.
  • Na patelni szklę cebulę na oliwie.
  • Dodaję suchy ryż arborio i mieszam, cały czas podsmażając, aż stanie się przezroczysty.
  • Zalewam ryż białym winem i czekam, aż całkowicie się wchłonie.
  • Stopniowo, chochla po chochli, delikatnie mieszając, dodaję gorący wywar.
  • Gotuję risotto przez ok. 15-20 minut.
  • Pod koniec gotowania dodaję gorgonzolę, dokładnie mieszam i doprawiam, w razie potrzeby, pieprzem.
  • Risotto podaję gorące, udekorowane słonecznikiem i winogron

Przydatne przepisy i poradniki

MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Risotto z serem gorgonzola
Risotto z serem gorgonzola
25 komentarzy
  • W takim razie mam nadzieje, ze po sprobowaniu propozycji ze szpinakiem moze powstanie filmik :). I zycze smacznej dyni! Pozdrawiam!

  • Chodziło mi dzisiaj po głowie risotto ze szpinakiem, ale na razie mam dynię do wykorzystania i będzie wersja dyniowa dzisiaj gotowana. To ze szpinakiem pewnie zrobię po powrocie :).

  • Bardzo dobrym pomyslem jest dodanie swiezego lisciastego szpinaku (400g) do ugotowanego ryzu a na koniec dorzucenie gorgonzoli :).

  • Dzięki, cieszę się ogromnie, że Ci przypadło do gustu :). Dla moich widzów to ja Dorota jestem, nie paniujmy sobie ;))).

  • Wczoraj wypróbowałam Pani przepis na to cudowne „Risotto z gorgonzolą” i wyszło przepyszne 🙂 Polecam wszystkim spróbować ! Pozdrawiam 😉

  • Bardzo prosty obiad i jeśli lubicie ser gorgonzola, koniecznie musicie go
    spróbować! Podoba Wam się połączenie smaku sera i winogron?

  • Ta potrawa jest bardzo łatwa do przyrządzenia, to nie są pozory :). Chociaż faktycznie czasem jest tak, że coś nie wygląda na skomplikowane, a potem okazuje się, że ciężko sobie poradzić. Postaram się przygotować niebawem tego drinka, też go bardzo lubię :).

  • [..YouTube..] Ta potrawa jest bardzo łatwa do przyrządzenia, to nie są pozory :). Chociaż faktycznie czasem jest tak, że coś nie wygląda na skomplikowane, a potem okazuje się, że ciężko sobie poradzić. Postaram się przygotować niebawem tego drinka, też go bardzo lubię :).

  • Uwielbiam ten kanał i to jak Pani gotuje ! To wszystko wygląda tak banalnie. Najbardziej podobają mi się przepisy na drinki ! Mam pytanie jak również prośbę w jednym : Czy zrobiłaby Pani drink na swoim kanale pt.”Sex on the beach” ? Pozdrawiam i nie mogę sie doczekac kolejnych odcinków 🙂 Pozdrawiam ciepło

  • [..YouTube..] Uwielbiam ten kanał i to jak Pani gotuje ! To wszystko wygląda tak banalnie. Najbardziej podobają mi się przepisy na drinki ! Mam pytanie jak również prośbę w jednym : Czy zrobiłaby Pani drink na swoim kanale pt.”Sex on the beach” ? Pozdrawiam i nie mogę sie doczekac kolejnych odcinków 🙂 Pozdrawiam ciepło

  • Poniewaz mieszkam od lat we Wloszech i jestem specjalistka od risotto pozwole sobie na uwage. Risotto moim zdaniem jest lekko za suche , tuttaj sie mowi ze powinno byc jak fala ( a la onda) to znaczy polozone na talerzu rozlozyc sie fala. Ja zazwyczaj dodaje jeszcze troche wywaru.

  • [..YouTube..] Poniewaz mieszkam od lat we Wloszech i jestem specjalistka od risotto pozwole sobie na uwage. Risotto moim zdaniem jest lekko za suche , tuttaj sie mowi ze powinno byc jak fala ( a la onda) to znaczy polozone na talerzu rozlozyc sie fala. Ja zazwyczaj dodaje jeszcze troche wywaru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom