Risotto z gorgonzolą

Gorgonzola – można wykorzystać ten smaczny ser na wiele sposobów i za każdym razem być zaskoczonym jego nietypowym, wykwintnym smakiem. W mojej kuchni, od czasu do czasu, lubię przygotować makaron z gorgonzolą lub risotto z gorgonzolą, z dodatkiem winogron i prażonych orzechów albo ziaren słoneczniku.

Zobacz też: Więcej przepisów wegetariańskich

Ser gorgonzola jest jednym z moich ulubionych serów pleśniowych o wyjątkowo intensywnym zapachu. Uwielbiam jego połączenie z gruszkami lub winogronami, albo innymi owocami. Jest bardzo dobrym składnikiem przekąsek, choć niestety nie należy do tanich. Gorgonzola to także świetny składnik smacznego, aromatycznego sosu gotowanego na jego bazie, z dodatkiem kremowej śmietanki. To właśnie na nim bazuje moje risotto z gorgonzolą, o intensywnym zapachu, proste do przygotowania i bardzo smaczne oraz pożywne.

Risotto z gorgonzolą
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
30 min
 

Risotto z gorgonzolą, orzechami włoskimi i gruszką lub winogronami czyli pyszny obiad włoski bez mięsa.

Danie: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: risotto z gorgonzolą
Liczba porcji: 4 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 150 g sera gorgonzola
  • 2 szklanki ryżu arborio
  • 1 lampka białego wina wytrawnego
  • 100 g ziaren słoneczniku (uprażony na suchej patelni ceramicznej lub teflonowej)
  • 100 g winogron
  • 1 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 50 g masła (¼ kostki; można zastąpić ⅓ szklanki oliwy)
  • pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Risotto z gorgonzolą - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Risotto z gorgonzolą - Jak zrobić
  1. Zagotowuję wywar.
  2. Na patelni szklę cebulę na oliwie.
  3. Dodaję suchy ryż arborio i mieszam, cały czas podsmażając, aż stanie się przezroczysty.
  4. Zalewam ryż białym winem i czekam, aż całkowicie się wchłonie.
  5. Stopniowo, chochla po chochli, delikatnie mieszając, dodaję gorący wywar.
  6. Gotuję risotto przez ok. 15-20 minut.
  7. Pod koniec gotowania dodaję gorgonzolę, dokładnie mieszam i doprawiam, w razie potrzeby, pieprzem.
  8. Risotto podaję gorące, udekorowane słonecznikiem i winogron

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Risotto z serem gorgonzola
Risotto z serem gorgonzola

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

25 komentarzy
  1. W takim razie mam nadzieje, ze po sprobowaniu propozycji ze szpinakiem moze powstanie filmik :). I zycze smacznej dyni! Pozdrawiam!

  2. Chodziło mi dzisiaj po głowie risotto ze szpinakiem, ale na razie mam dynię do wykorzystania i będzie wersja dyniowa dzisiaj gotowana. To ze szpinakiem pewnie zrobię po powrocie :).

  3. Bardzo dobrym pomyslem jest dodanie swiezego lisciastego szpinaku (400g) do ugotowanego ryzu a na koniec dorzucenie gorgonzoli :).

  4. Dzięki, cieszę się ogromnie, że Ci przypadło do gustu :). Dla moich widzów to ja Dorota jestem, nie paniujmy sobie ;))).

  5. Wczoraj wypróbowałam Pani przepis na to cudowne „Risotto z gorgonzolą” i wyszło przepyszne 🙂 Polecam wszystkim spróbować ! Pozdrawiam 😉

  6. Bardzo prosty obiad i jeśli lubicie ser gorgonzola, koniecznie musicie go
    spróbować! Podoba Wam się połączenie smaku sera i winogron?

  7. Ta potrawa jest bardzo łatwa do przyrządzenia, to nie są pozory :). Chociaż faktycznie czasem jest tak, że coś nie wygląda na skomplikowane, a potem okazuje się, że ciężko sobie poradzić. Postaram się przygotować niebawem tego drinka, też go bardzo lubię :).

  8. [..YouTube..] Ta potrawa jest bardzo łatwa do przyrządzenia, to nie są pozory :). Chociaż faktycznie czasem jest tak, że coś nie wygląda na skomplikowane, a potem okazuje się, że ciężko sobie poradzić. Postaram się przygotować niebawem tego drinka, też go bardzo lubię :).

  9. Uwielbiam ten kanał i to jak Pani gotuje ! To wszystko wygląda tak banalnie. Najbardziej podobają mi się przepisy na drinki ! Mam pytanie jak również prośbę w jednym : Czy zrobiłaby Pani drink na swoim kanale pt.”Sex on the beach” ? Pozdrawiam i nie mogę sie doczekac kolejnych odcinków 🙂 Pozdrawiam ciepło

  10. [..YouTube..] Uwielbiam ten kanał i to jak Pani gotuje ! To wszystko wygląda tak banalnie. Najbardziej podobają mi się przepisy na drinki ! Mam pytanie jak również prośbę w jednym : Czy zrobiłaby Pani drink na swoim kanale pt.”Sex on the beach” ? Pozdrawiam i nie mogę sie doczekac kolejnych odcinków 🙂 Pozdrawiam ciepło

  11. Poniewaz mieszkam od lat we Wloszech i jestem specjalistka od risotto pozwole sobie na uwage. Risotto moim zdaniem jest lekko za suche , tuttaj sie mowi ze powinno byc jak fala ( a la onda) to znaczy polozone na talerzu rozlozyc sie fala. Ja zazwyczaj dodaje jeszcze troche wywaru.

  12. [..YouTube..] Poniewaz mieszkam od lat we Wloszech i jestem specjalistka od risotto pozwole sobie na uwage. Risotto moim zdaniem jest lekko za suche , tuttaj sie mowi ze powinno byc jak fala ( a la onda) to znaczy polozone na talerzu rozlozyc sie fala. Ja zazwyczaj dodaje jeszcze troche wywaru.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)